Tuesday, September 12, 2017

Пукани мариновани люти чушлета / Roasted Green Chili Peppers in a Light Marinade




Най-любимите!!
Специалитет на мама :)

Бързи и лесни за приготвяне - с простички съставки и пропорции и винаги перектен вкус!!

Необходими продукти:

люти чушлета тип "Рибки" - нашите са от Барон Портокал на Цар Асен 51 :)
едросмляна морска сол
кристална захар
натурален ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Мама пука чушките директно на котлона, но става и в тиган, на скара, на ламарина върху огън или с горелка :)
Измиваме и подсушаваме бурканите - мама ползва предимно малки, винтови - около 300-340 мл.
Измиваме и подсушаваме чушлетата и изрязваме дръжките близо до основата.
Пукаме чушлетата от всички страни, като внимаваме да не прегарят, защото тогава мариноваме основно люспи.
Съхраняваме в тенджерка с капак, докато опукаме всички чушки.
Подреждаме в подготвените бурканчета и към всяко бурканче добавяме по 2 ч.л. захар, 1 ч.л. сол и доливаме догоре с оцет.
Затваряне с капачките - и сме готови!!
... няма заваряване, няма запечатване - съхраняваме си ги в шкафа и си ги похапваме с удоволствие ;)


... |аз си ги беля :))

3 comments:

  1. аз ги салгам направо в бурканчето, където съм сложила оцет, сол и захар,хрян, понякога морковче и слилидка чесън, затварям и обръщам бурканчето

    ReplyDelete
  2. Мина,
    и аз имам 3 рецепти за чушлета - много лесни също.Моята рецепта е подобна за пукани чушлета само,че ги мариновам заедно с подправки, моркови, чесън, магданоз, копър,олио, оцет , сол и захар за 2 денонощия.След това ги напълвам в малки бурканчета и запечатвам.Без стерилизация.Трайни и много вкусни.Аз така само с оцет правя сурови люти чушлета.Стават великолепни.А имам и една рецепта за чушлета в бутилка.Също са прекрасни.
    Поздрави, лека и спорна седмица !

    ReplyDelete