Friday, September 15, 2017

Пилешки бутчета в бутер тесто / Chicken Drumsticks in Puff Pastry



И най-простичките ястия, приготвени с любов и въображение вълнуват сетивата задълго...
Поднесете традиционните пилешки бутчета в ароматна хрупкава коричка от многолистно тесто и превърнете ежедневната трапеза в празнично изживяване - без да ощетявате семейния бюджет и без да губите часове в кухнята :)

Рецептата е бубликувана и в кулинарния блог La Vita e Bella
  

Необходими продукти:
за 4 порции

1 опаковка (800 г) бутер тесто Белла
4 долни пилешки бутчета
2-3 с.л. зехтин
30 г масло
100 г белени слънчогледови семки, леко запечени
1 с.л. горчица + 1 ч.л. течен мед по избор
1 яйце + 1 с.л. студена вода

За марината:
1 с.л. зехтин
1 с.л. соев сос
½ ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
½ ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 шипка суха мащерка
1 щипка сладък червен пипер 


Начин на приготвяне:
Ако ползаме замразено бутер тесто, размразяваме, като го прехвърляме от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене и оставяме настрани.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия бутчетата.
Смесваме продуктите за маринатата, втриваме във всяко от бутчетата и оставяме да се мариноват за 20-ина минути (може и за през нощта).
Загряваме зехтина в чугунен тиган (или в съд подходящ и за печене във фурна) и запечатваме бутчетата за по минута от всички страни, като добавяме на части маслото.


Прехвърляме във фурната и печем в продължение на 15 минути.
Изваждаме бутчетата  от фурната и нанасяме с четка от горчицата.
Потапяме в запечените семки и покриваме равномерно, като си помагаме с ръка и оставяме настрани да изстинат напълно.


Разстиламе всеки от листовете бутер тесто върху набрашнена работна повърхност, разточваме леко и с нож за равиоли или пица изрязваме с помощта на чинийка с диаметър около 20 см 4 кръга.


Поставяме в центъра на всеки от изрязаните кръгове бутче,  събираме около него тестото на вързопче и стягаме с конец за печене, като оставяме част от костта на бутчето да стърчи.


Разбиваме яйцето с водата и с четка нанасяме от яйчената баня от всички страни на вързопчетата.


Подреждаме на разстояние едно от друго в застланата с хартия за печене тава и печем в предварително загрята до до 220С или 200С с вентилатор фурна 15-20 минути, или до златисто...


...като последните минути покриваме с алуминиево фолио, ако е необходимо  – да не прегарят.


Изваждаме от фурната и внимателно отстраняваме конците за печене.


Поднасяме със свежа салата и сосче по избор :)


... и чаша студена бира или домашна лимонада ;)


No comments:

Post a Comment