Вкусни и лесни за приготвяне пилешки рула по рецепта, адаптирана от предложението на Иван Звездев за Болярско вретено - крехко пилешко месо с плънка от задушени гъби, сушени домати, кисели краставички и пушен кашкавал - увити в ароматен и хрупкаво запечен бекон. Ястие, което можем да приготвяме целогодишно, да разнообразяваме гарнитурата според сезона и всеки път да очароваме всички на масата :)
Необходими продукти:
за 4 порции
време за приготвяне: 40 минути
600 г (2 бр пеперуда) пилешки гърди
12-16 резенчета мариновани сушени домати
12 резенчета пушен кашкавал (или пушено, топено сирене или кашкавал)
100 г печурки, нарязани на филийки
4 бр кисели краставички
16 резенчета пушен бекон
20 г масло, за задушаване на гъбите
2-3 с.л. зехтин, за подмазване на тавата и поръсване на рулата
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
стръкчета свежа мащерка
За гарнитурата:
150 г печурки, разполовени
2-3 средно големи моркова, нарязани на кръгчета
30 г масло
1-2 стръка машерка
1/2 връзка кейл, почистен, измит и подсушен
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
1-2 с.л. вода
щипка чили, на люспи
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Задушаваме нарязаните на филийки гъбиза няколко минути в масло и подправяме със сол и пипер.
Разрязаме пилешките гърди на 2, като всяка половинка разрязваме частично в най-дебелата част, за да получим еднакви филета.
През фолио върху кухненска дъска изтъняваме с точилка или с кухненско чукче и подправяме със сол и пипер на вкус.
Върху кухненско фолио на дъската подреждаме по 4 парчета бекон, като леко ги застъпваме.
Върху тях разполагаме изтъненото пилешко филе и в единия му край (най-добре перпендикулярно на резените бекон) подреждаме резенчета пушен кашкавал, филийки гъби, резенчета кисела краставичка и резенчета сушени домати.
Завиваме на стегнато руло и ако е необходимо фиксираме с клечки за зъби.
Намазваме леко дъното на подходящ за печене съд със зехтин и подреждаме рулата, със затворената част на долу, за да не се развива беконът.
Поръсваме леко със зехтин и пипер и поставяме по клонка свежа мащерка.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 20-25 минути.
Междувременно приготвяме гарнитурата, като загряваме в широк тиган с тежко дъно маслото за гарнитурата, добавяме морковите, гъбите и стръковете мащерка, подправяме със сол и пипер и сотираме за кратко - докато морковите поомекнат, но са все още хрупкави, а гъбите се задушат, но са още свежи.
В отделен тиган сгряваме зехтина, добавяме чилито и чесъна и запържваме за кратко.
Добавяме кейла, подправяме със сол и пипер и сотираме за 2-3 минути.
Добавяме 1-2 с.л. вода, разбъркаме и похлупваме да се задуши за още минута-две.
Отстраняваме капака и ако е необходими доовкусяваме със сол и пипер.
Поднасяме рулата нарязани под ъгъл на филийки от по 2-3 см със сотираните зеленчуци и поръсени със соса от печенето, по избор.
И понеже съм от хората, които държат и на най-дребните детайли при приготвянето и поднасянето на всяка една рецепта - обикновено използвам доста съдове и съдчета, прибори и приборчета, които след това обаче трябва да бъдат идеално измити и почистени за следващото забавление в кухнята :)
Доверих се на Fairy Platinum и останах определено възхитена от крайния резултат - със своето 3X действие срещу упоритите мазнини: бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект Fairy Platinum измива всички мръсни съдове, които остават след всяко кулинарно постижение!! :)