Лека, лесна и изключително уханна и вкусна вариация на класическата френска селска торта - идеална за лятото :)
Необходими продукти:
450 г френски бисквити с масло Petit Beurre (на Lidl)
500 г цедено кислео мляко
400 г заквасена сметана
200 мл млечнасметана
100 г кафява захар
2-3 с.л. течен мед
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. екстракт ванилия
настърганата кора от 1 лимон
6-8 с.л. течен мед, за поръсване
150 г лешници, леко запечени (или ядки по избор - орехи, бадеми)
5-6 бисквитки, по избор
стръкчета свежа лавандула за декориране
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбиваме цеденото кисело мляко, заквасената сметана, захарта, 2-3 с.л. мед, лимоновия сок, ванилията и настърганата кора от лимон до гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и постепенно добавяме към крема, като разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица.
В подходящ квадратен или правоъгълен поднос (моят е 20 х 20 см) подрежаме първия ред бисквитки, поръсваме с 1 с.л. мед , нанасяме около 1/8 част от крема и заравняваме.
Добре е да стегнем тортата с рамка (квадратен/правоъгълен ринг), с каквато аз в момента не разполагам :)
Подреждаме и останалите бисквитки, като поръсваме със мед и нанаcяме от крема след всеки ред (получават се 6-7 реда) и завършваме с крем и оставяме за поне един час в хладилника тортата да стегне.
Междувременно смиламе или счукваме ядките и бисквитките.
Заглаждаме след това от страни с крем, поръсваме обилно от всички страни със смлените ядки и бисквитки и оставяме отново в хладилника за поне 4 часа.
Преди да поднесем, декорираме със стръкчета свежа лавандула.
Неустоима е :)
Чудна торта, Мина! Лека, свежа, ароматна и толкова сочна! А снимките - предизвикващи глад! :)
ReplyDeleteТази седмица поголовно се правят бисквитени торти, че и ние не се наредихме в класацията. Бях я замислила точно в такава, квадратна форма, но се оказа, че ще сме сами и намалих пропорциите наполовина. Накрая както и очаквах, се оказа, че била малка и трябва да правя пак. ;) Ама пък са си толкова вкусни, сочни и лесни, че за един обикновен почивен ден са отлично решение.
Поздрави и прекрасна неделна вечер, мила!
Ирме, явно сме на една тортена вълна тия дни :), а и направо са си за директна двойна доза тоя тип рецепти - иначе свършват преди да се усетиш...
DeleteПрекрасна седмица ти желая!!!
Много нежна и красива е, Мина! Лавандулката придава един завършен вид, толкова нежен, че едва ли би се намерил човек да й устои.
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря, Габи :)
DeleteПоздрави и от мен!!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteО, разкошна е! Отдавна съм си я заплюла за приготвяне тази прословута френска торта, но май ще започна от твоя вариант с бисквити!
ReplyDeleteАлби, пробвай и няма да съжаляваш :), а като й дойде ред на класическата - пак...
DeleteПоздрави!!
И как да не го е яд човек,че си ми на цели 500 км. разстояние!Като знам какви юнашки парчета режеш и че тази торта определено ще да е неустоима!Много,много ми харесва,скъпа!Френска селска отлагам да направя от как имам блог,сиреч повече от 4 г. и причината е,че не ми се занимава с точене и печене на корите.А не искам Берьозкините.Обаче твоето предложение ще прегърна мигом с охота,благодаря ти!Много прегръдки за цялата тайфа!И слънчева седмица да ви е!
ReplyDeleteРоси, взимай девойката и тръгвайте насам, мила - аз запрятам ръкави и докато пристигнете, тортата ще си е вече напълно готова, ще сложа и кафето и бутилка Бейлис да се охлажда :)
DeleteФренската селска торта и аз я отлагам откакто се помня и дори не мога да ти кажа защо, даже и блатовете от Берьозка съм пробавла, но тази бисквитена версия много ни хареса...
Поздрави и прегръдки от нас и ви чакам, да знаете ;)
Ще я направя и в този вариант, харесва ми. Много е свежа!
ReplyDeleteВеси, абсолютно лека и приятна е - ще се радвам да споделиш впечатления, ако я пробваш :)
DeleteПоздрави!!
Звучи неустоимо наистина! Ще се пробва!
ReplyDeleteЗвучи неустоимо наистина! Ще се пробва!
ReplyDeleteЗвучи неустоимо наистина! Ще се пробва!
ReplyDeleteGorgeous summer dessert!
ReplyDeletebeautyfollower.blogspot.gr
Мина, благодаря за прекрасната рецепта - правя тортата за втори път тази седмица, предусещам, че няма да е за последно!
ReplyDeleteСледващия път ще сложа и някакво сладко за разнообразие. Снимките ти са уникални, поздравления!
От кой от магазините могат да се закупят бисквитите
ReplyDeleteАз си купувам обикновено от Лидл, че ми е близо, но подобни има във всеки хранителен магазин :)
DeleteПоздрави!!
С много малки промени направих две торти като твоята, Мина, Димитровден беше още по-вкусен и ти благодаря сърдечно за прекрасната идея. :)
ReplyDeleteПрегръдки и приятна неделя!
Здравейте става ли и с турските бисквитки Petite beurre които доста крехки и тънички
ReplyDeleteЗдравейте,
DeleteНяма причина да не става :) практически става с всякакви бисквити, а ако са по-дебели - само потопете за кратко и от двете страни в прясно мляко.
Поздрави!!
Здравейте, много искам да направя тортата но не обичам кис.мляко ,ако го заменя с маскарпоне или крема сирене щесе получи ли нещо въобще?!
ReplyDeleteДа, можете да го замените с каквото Ви харесва (или Ви се намира) и ще се получи вкусна домашно приготвена торта :)
DeleteПоздрави!!