Monday, June 15, 2015

Пилешко вретено в бекон / Bacon Wrapped Chicken Rolls



Вкусни и лесни за приготвяне пилешки рула по рецепта, адаптирана от предложението на Иван Звездев за Болярско вретено - крехко пилешко месо с плънка от задушени гъби, сушени домати, кисели краставички и пушен кашкавал - увити в ароматен и хрупкаво запечен бекон. Ястие, което можем да приготвяме целогодишно, да разнообразяваме гарнитурата според сезона и всеки път да очароваме всички на масата :)


Необходими продукти:

за 4 порции
време за приготвяне: 40 минути

600 г (2 бр пеперуда) пилешки гърди
12-16 резенчета мариновани сушени домати
12 резенчета пушен кашкавал (или пушено, топено сирене или кашкавал)
100 г печурки, нарязани на филийки
4 бр кисели краставички
16 резенчета пушен бекон
20 г масло, за задушаване на гъбите
2-3 с.л. зехтин, за подмазване на тавата и поръсване на рулата
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
стръкчета свежа мащерка

За гарнитурата:
150 г печурки, разполовени
2-3 средно големи моркова, нарязани на кръгчета
30 г масло
1-2 стръка машерка

1/2 връзка кейл, почистен, измит и подсушен
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
1-2 с.л. вода
щипка чили, на люспи
сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Задушаваме нарязаните на филийки гъбиза няколко минути в масло и подправяме със сол и пипер.

Разрязаме пилешките гърди на 2, като всяка половинка разрязваме частично в най-дебелата част, за да получим еднакви филета.


През фолио върху кухненска дъска изтъняваме с точилка или с кухненско чукче и подправяме със сол и пипер на вкус.


Върху кухненско фолио на дъската подреждаме по 4 парчета бекон, като леко ги застъпваме.
Върху тях разполагаме изтъненото пилешко филе и в единия му край (най-добре перпендикулярно на резените бекон) подреждаме резенчета пушен кашкавал, филийки гъби, резенчета кисела краставичка и резенчета сушени домати.


Завиваме на стегнато руло и ако е необходимо фиксираме с клечки за зъби.


Намазваме леко дъното на подходящ за печене съд със зехтин и подреждаме рулата, със затворената част на долу, за да не се развива беконът.
Поръсваме леко със зехтин и пипер и поставяме по клонка свежа мащерка.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 20-25 минути.


Междувременно приготвяме гарнитурата, като загряваме в широк тиган с тежко дъно маслото за гарнитурата, добавяме морковите, гъбите и стръковете мащерка, подправяме със сол и пипер и сотираме за кратко - докато морковите поомекнат, но са все още хрупкави, а гъбите се задушат, но са още свежи.
В отделен тиган сгряваме зехтина,  добавяме чилито и чесъна и запържваме за кратко.
Добавяме кейла, подправяме със сол и пипер и сотираме за 2-3 минути.
Добавяме 1-2 с.л. вода, разбъркаме и похлупваме да се задуши за още минута-две.
Отстраняваме капака и ако е необходими доовкусяваме със сол и пипер.


Поднасяме рулата нарязани под ъгъл на  филийки от по 2-3 см със сотираните зеленчуци и поръсени със соса от печенето, по избор.


И понеже съм от хората, които държат и на най-дребните детайли при приготвянето и поднасянето на всяка една рецепта - обикновено използвам доста съдове и съдчета, прибори и приборчета, които след това обаче трябва да бъдат идеално измити и почистени за следващото забавление в кухнята :)
Доверих се на Fairy Platinum и останах определено възхитена от крайния резултат - със своето 3X действие срещу упоритите мазнини: бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект Fairy Platinum измива всички мръсни съдове, които остават след всяко кулинарно постижение!! :)




16 comments:

  1. Разкошни рулца! Както на вид, така и на вкус сигурна съм са перфектни!!
    Чудесна идея и изпълнение, Мина!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Танче!!! - поласкана съм :)
      Поздрави и прегръдки

      Delete
  2. Delicious chicken roll!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  3. А! Конкуренция с Ани! Ами сега? Как да каже човек кой го е приготвил по-добре? Браво и на двете!

    ReplyDelete
    Replies
    1. С Ани се допълваме :) не се конкурираме... Благодаря ти, Йоли!!

      Delete
    2. Страхотни са Мина! А за снимките нямам думи!

      Delete
    3. Благодаря ти, Ани!! На мен пък ми идва да си отмъкна през монитора едно от твоите филенца :) прекрасни са!!!

      Delete
  4. Прелестни,съвършени рулади....Поздрави:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Милена!!!
      Хубава вечер от мен :)

      Delete
  5. Великолепно ястие,Мина,очите ми се ококориха на макс!Толкова добре си онагледила процеса,че без съмнение трябва да бъде приготвино!И съчетанието в плънката и гарнитурата са ни точно по вкуса!
    Страхотни кадри пак и отново!Благодаря за споделената рецепта,прегръдки за всички с пожелание за ведра лятна седмица,мила!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!! Радвам се, че ти е харесало предложението ми - бързо и лесно се приготвя и позволява най-различни вариации - според наличностите :)
      Поздрави и прегръдки, мила - и усмихната и вкусна седмица!!

      Delete
  6. Чудни! А снимките само усилват желанието да опитам. Поздрави и прегръдки, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ева!!!
      Прегръдки и от мен :)

      Delete
  7. обаче това веро какво прави там

    ReplyDelete
    Replies
    1. Почиства замърсените при приготвянето и сервирането съдове и прибори ;)

      Delete