Винаги съм харесвала сирена с плодове - особено ония меки кремообразни сиренца с коричка от фина бяла плесен :)
И въпреки че чак такива не мога да си забъркам вкъщи, от маса време се каня да пробвам как ще стои като вкус свежото домашно сирене, примесено с плодове, но все нещо не му идваше реда на точно този експеримент, че освен всичко друго, ми е абсолютно невъзможно да си намеря непастьоризирано домашно мляко от сигурен източник...
И познайте какво си спретнах веднага след като се сдобих с цели 4 литра домашно краве мляко ?! - ДА :) сирене с малини
За технологията на приготвянето му се ръководих от предложението на Пепи, което почти толкова щуро, колкото и моята идея - и убедена съм - адски вкусно!!
Необходими продукти:
за около 800 г свежо сирене
4 л прясно непастьоризирано домашно мляко (моето беше краве, но бих пробвала и сдруги)
20 капки мая за сирене (или според упътването на опаковката за литър)
400 г малини, почистени, измити и подсушени
Начин на приготвяне:
Затопляме млякото до 33-35С.
Добавяме съответния брой капки мая, разбъркваме и похлупваме съда с капак.
Оставяме за около 2 часа да стегне, след което "нарязваме сиренето и оставяме още 30-ина минути - да се отцеди.
Добавяме малините и разбъркваме.
Прецеждаме през тензух в продължение на 3-4 часа, или докато сиренето се отцеди напълно (имайте предвид, че тензухът се оцветява сериозно на места от малините!).
Поставяме в широк съд (тава), притискаме отгоре с подходяща тежест и оставяме да престои за 5-6 часа в хладилника.
Изваждаме оформеното вече сирене от тензуха, поставяме в кутия за съхранение и поливаме със саламурата, която се е отделила при притискането, за да е влажно и свежо.
Консумираме прясно :)
Не съм се замисляла какво би се получило, ако се осоли и се остави да зрее...
Но със сигурност ще го пробвам отново свежо с други плодове - грозде без семки, смокини, а защо не и със захаросани портокалови корички за Коледа ;)