Saturday, March 16, 2013

Пиле с червени портокали / Blood Orange Chicken



Адаптация по неустоимото предложение на Emi @ goboroot 
Adapted from the irresistible Emi's @ goboroot Recipe

Необходими продукти:

4 бр пилешки бутчета, долни и горни (около 500 г)
няколко стръка мащерка
1 червен портокал, нарязан на шайби

За марината:

2 скилидки чесън
сол и пипер на вкус
1 с л едрозърнеста горчица
2 с л соев сос
1/3 чаша прясно изцеден сок от червен портокал
1 с л бяло вино
2 с л зехтин


Ingredients:

4 pcs chicken legs and thighs (about 500 g)
a few sprigs of thyme
1 blood orange, sliced

For the marinade:
2 cloves of garlic
salt and pepper to taste
1 tablespoon coarse mustard
2 tbsp soy sauce
1/3 cup freshly squeezed blood orange juice
1 tbsp white wine
2 tbsp olive oil


Начин на приготвяне:

Измиваме пилешките бутчета и подсушаваме.
В блендер пасираме чесъна, солта и пипера, горчицата, соевия сос, портокаловият сок, виното и зехтина до кремообразна паста.
Мариноваме бутчетата с пасираната смес , покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа, като по някое време обръщаме месото, за да се маринова добре от всички страни.
Загряваме фурната до 160С.
Подреждаме маринованите бутчета и нарязания на шайби червен портокал в съд за печене с тежко дъно, без да препокриваме бутчетата и поливаме с маринатата.
Добавяме стръкчетата мащерка и печем в загрята до 160С фурна около 35-40 минути, или до готовност, като от време на време поливаме месото със соса от печенето.
Сервираме с печени портокалови резенчета и соса от печенето .


Methos:

Wash and dry the chicken legs and thighs.
Blend the garlic, salt and pepper, mustard, soy sauce, orange juice, wine and olive oil until creamy.
Marinate legs and thighs with the mixture, cover with foil and let cool in the refrigerator for at least 4 hours, turning the meat from time to time to marinate the meat well.
Preheat the oven to 160C.
Place legs and thighs in a heavy bottomed pan without overlapping thme, add the sliced ​​orange and pour over the marinade.
Add the thyme sprigs and bake in preheated to 160C oven for about 35-40 minutes and basting the meat from time to time.
Serve with grilled orange slices, sprinkled with the baking sauce.



23 comments:

  1. Мина, изглежда страшно вкусно пиленцето, щом има портокал, при това червен, а и мащерка, значи е просто перфектно! Хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Игличе, :) страхотно добре го допълват червените портокали пиленцето, въпреки че вероятно и с нормалните портокали би се получило добре...

      Delete
  2. Уникално изглеждат! Обожаваме пилешко, Мина, страшно ми допада тази рецепта. Само да намеря червен портокал :)
    Хубави събота и неделя на теб!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пепи, предполагам, че рецептата наистина ще ти хареса :) проверих в кварталното магазинче, откъдето бях взела червените портокали, но се оказа, че са се свършили... Ако се появят :) ще ти пратя

      Delete
  3. Предложението е наистина уникално, както и снимката му... толкова изкусителна :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, рецептата е наистина добре - определено се нареди сред любимите вкъщи :)

      Delete
  4. Ммм това е точно по мой вкус! Чудесно и лесно! Много красиви снимки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Лучи :) явно имаме сходни вкусове за пиле с цитруси... Но снимах привечер и светлината успя да ми избяга :))

      Delete
  5. Като тийнеджърка обожавах да пия сок от тези портокали, веднъж си купих от Пикадили такива, но от тогава не съм виждала. Ако открия непременно ще ги включа в това ястие, защото изглежда много вкусно. Страхотни снимки! Прекрасни почивни дни!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Кате!! Аз случайно бях взела от кварталното магазинче портокалите, защото детенце искаше да опита от какво "аджеба" се прави сокът от червени портокали ;) и как са на вкус "като за ядене", но не успях да устоя на тая рецепта - та пробвахме и нея...

      Delete
  6. Точно на едно свинско с портокали съм се наточила за утре от Соня и ти бам-пилешко с червени портокали.....уаааау,страхотийка!
    Ще се готви с цитруси то се е видяло,особено под твоето настоятелно подскокоросване!
    Мина,не мога да ти смогна,браво,браво,много ти се радвам,че възвърна активността си тук!
    А снимките са уникални!
    Прегръдка,мило ми другарче!
    Утре ще ти звънна! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, ще чакам отзиви за свинското с портокали, мила, защото младежът беше откровено изумен как това пиле, освен че е "екзотично", е и адски вкусно ;) , та току виж проял и "манджи с портокали" покрай майка си...
      Поздрави и прегръдки, слънце :) успешна нова седмица ти желая!!!!

      Delete
  7. Ау, много вкусно да му се не види! Страхотни снимки! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :) хубава нова седмица от мен!!!

      Delete
  8. Много ароматно и апетитно пилешко! Прекрасни снимки!
    Поздрави и хубава неделя!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тили, благодаря!!! :) Хубава седмица!!!

      Delete
  9. Продължава пилешката инвазия, думи нямам...
    Сърдечни поздрави, Мина, прекрасна рецепта!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, разсмя ме сериозно :)), ама то вЕрно си е пилешка инвазия у нас - а и не стихва ;)

      Delete
  10. Уникално вкусно ще трябва да е, ароматно и апетитно. Хубава неделя, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ева, горещо препоръчвам рецептата :) много е приятна...
      Хубава нова седмица и от мен :)

      Delete

  11. Правила съм с обикновенни портокали и предполагам за вкуса на това чудно пиленце :)
    Супер е!
    Хубава седмица, Мина :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти :)
      Хубава седмица и от мен!!

      Delete
  12. Още една красиво поднесена рецепта! Много изкушаващи снимки!:)
    Да захапе човек монитора направо:)

    ReplyDelete