Sunday, March 17, 2013

Чийзкейк Ирландско кафе с карамел / Irish Coffee Caramel Cheesecake



Един много ирландски чийз за деня на Св. Патрик, по идея от bonappetit.com
A very Irish cheesecake for St. Patrick's Day (the idea has been borrowed from bonappetit.com

Необходими продукти:

За подложката:
12-18 бр бисквитки орео.
30 г масло
2 с.л. Бейлис

За карамела:
3/4 чаша захар
1/4 чаша вода
1/2 чаша млечна сметана
60 г масло
2 с. л. ирландско уиски

За чийз крема:
3 с.л. силно еспресо
20 г желатин
400 г крем сирене.
1/3 чаша кафява захар
1/8 чаша Бейлис
1 и 1/2 чаши млечна сметана
100 г тъмен шоколад (74%), нарязан на ситно

За топинга:
2 с. л. вода
около 1 чаша от разбитата сметана
1/8 чаша Бейлис
2 с.л. от готовия карамел


Ingredients:

For the biscuit:
12-18 pcs of Oreo cookies.
30 g butter
2 tablespoons Baileys

For the caramel:
3/4 cup sugar
1/4 cup water
1/2 cup chilled whipping cream
60 unsalted butter
2 tablespoons Irish whiskey

For the cheese cream:
3 tablespoons strong espresso
20 g Gelatin
400 g cream cheese.
1/3 cup brown sugar
1/8 cup Baileys
1 1/2 cups chilled whipping cream 
100 g dark chocolate (74%), finely chopped

For the topping:
2 tbsp water
about 1 cup whipped cream
1/8 cup Baileys
2 tablespoons caramel



Начин на приготвяне:

На подложката:
Покриваме дъното на 22 см. форма с подвижен борд с хартия за печене и оставяме настрани.
Блендираме бисквитките орео, маслото и Бейлиса до хомогенна смес.
Изсипваме блендираната смес в подготвената форма и разстиламе с пръсти, докато покрием дъното равномерно.
Покриваме с еластично фолио и оставяме във фризера да стегне около 10 минути, след което прехвърляме в хладилника.

На пълнежа:
Разбъркваме захарта и 1/4 чаша вода в съд с тежко дъно и оставяме на слаб огън, докато захарта се разтвори.
Увеличаваме огъня и оставяме захарта да заври, без да разбъркваме, до карамел с кехлибарен цвят.
Добавяме 1/2 чаша сметана и 60 г масло (сместа кипва буйно) и разбъркваме, докато карамелът отново се разтопи.
Продължаваме да разбъркваме сместа около 2 минути.
Отделяме 2 с.л. карамел в малък термоустойчив съд и оставяме настрани, на стайна температура.
Добавяме 2-те с.л. уиски в останалия карамел и разбъркваме.
Отстраняваме и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Междувременно разбъркваме желатина в 3 с.л. силно еспресо и оставяме за около 5 минути да се накисне.
Затопляме желатиновата смес в микровълновата на ниска мощност за няколко секунди, или на водна баня, докато се разтопи, като внимаваме да не кипне.
Добавяме затоплената желатинова смес в карамела и разбъркваме, докато се усвои напълно.
Оставяме настрана за около 10 минути, или докато се охлади, но без да стяга, като разбъркваме от време на време.
В купа разбиваме крем сиренето с кафявата захар и 1/8 чаша Бейлис и оставяме настрани.
Разбиваме в средно голяма купа с електрически миксер 1 и 1/2 чаши сладкарска сметана до меки връхчета.
Отделяме чаша от разбитата сметана за топинга.
Към останалата част добавяме нарязания на ситно тъмен шоколад и разбъркваме.
Добавяме към карамелената смес, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица до хомогенна смес.
Добавяме разбитото със захар и Бейлис крем сирене към карамелено-сметановата смес и отново разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица до гладък крем.

Сглобяване:
Изсипваме чийз крема върху охладената подложка, заглаждаме, покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника да стегне поне 3 часа (или 15-20 минути във фризера и около час в хладилника)
Изваждаме готовия чийзкейк от формата, като прокарваме остър нож между стените на формата и чийза, освобождаваме от ринга и поставяме в подходящ поднос.
Разбиваме останалата бита сметана с около 1/4 чаша Бейлис.
Декорираме чийзкейка и напръскваме със затопления, отделен за целта, карамел.

Поднасяме чийзкейка охладен


Method:

Of the biscuit::
Line the bottom of 22 cm spring form with baking paper and leave aside.
Blended Oreo cookies, butter and Baileys until smooth..
Transfer the blended mixture into the prepared spring form and spread with fingers evenly all over thre bottom of the form.
Wrap with foil and leave in the freezer for about 10 minutes, then place into the refrigerator.

Of the filling:
Stir sugar and 1/4 cup water in a pan with heavy bottom and leave on low heat until sugar dissolves.
Increase the heat and bring the sugar to a boil, without stirring, until caramel turnes amber colour.
Add 1/2 cup cream and 60 butter(mixture will bubble vigorously) and stir until caramel melts again.
Continue stiring the mixture for about 2 minutes.
Spoon 2 tablespoons caramel into a small heat resistant bowl or a suce pan and leave aside at room temperature.
Add  2 tablespoons whiskey in the rest of the caramel and stir.
Remove and leave to cool, stirring occasionally.
Meanwhile, dissolve the gelatin in 3 tablespoons strong espresso and leave for 5 minutes to soak.
Heat the gelatin mixture in the microwave on low power for a few seconds or over a double boiler until melts, paing attention no to bring to a boil.
Add the lukewarm gelatin mixture into the caramel and stir until completely absorbed.
Leave aside for about 10 minutes or until cool but not set, stirring occasionally.
In a medium bowl, beat cream cheese with brown sugar and 1/8 cup of Baileys and leave aside.
Whip in a medium bowl with an electric mixer 1 1/2 cups whipping cream to soft tips.
Leave about a cup of the whipped cream aside for the topping.
Fold the finlelly chopped dark chocolate into the whipped cream and and stir gently.
Fold in the caramel mixture, stirring carefully with a silicone spatula or wooden spoon.
Add the sweetend cream cheese to caramel-cream mixture and stir carefuli with a silicone spatula or wooden spoon until smooth.

Assemble:
Pour the cream cheese over the chilled biscuit, flatten, wrap with stretch foil and leave in the fridge to firm for at least 3 hours (or 15-20 minutes in the freezer and the aferwards in the refrigerator for about an hour)
Remove the set cheesecake form the spring pan, running a sharp knife between the sides of the form and cheesecake and place into a servin plate.
Whip the remaining whipped cream with about 1/4 cup Baileys.
Decorate the cheesecake with the Baileys cream and drizzle the rewarmed 2 tablespoons of caramel.

Serve chilled.



24 comments:

  1. Невероятен е! И на вкус, и на вид!
    Изкушава ме :)
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Невероятен е, Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ева, благодаря ти :)
      Прегръдки и хубав ден от мен!!

      Delete
  3. Неустоимо вкусно, Мина!

    ReplyDelete
  4. "Поднасяме чийзкейка охладен" с усмивка и в компанията на мили хора - ей така е най-хубаво.
    Прекрасен е, Мина, много добре изглежда.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Винаги с усмивка и в компания на мили хора, Гери :)
      Поздрави и от мен!!

      Delete
  5. Ето това се казва муза преди лягане,гаранция за сладки сънища!
    Знаеш думата чийз как ми действа,нали?А тези изкусителни снимки само засилват още повече желанието да съм край тази масичка и с чашка Бейлис да ти кажа Наздраве!
    Прегръдка и хубава нова седмица,мила!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, ти си царица на кулинарните изкушения преди лягане, мила!!! Нямам търпение да си кажем наздраве с бейлис и на живо :)
      Прегръдки и от мен и успешна седмица!!!

      Delete
  6. Разкошен е -
    с много аромат, вкус и красива визия!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Дианка :) хубава седмица и на теб!!!

      Delete
  7. Фантастично предложение, Мина! Спорна нова седмица!

    ReplyDelete
  8. Наистина е разкошен и ти благодаря за настроението, което ми донесе с тази публикация в този ирландски дух! С пожелания за прекрасна нова седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. У нас често залагаме на "ирландски вкус", Кате :)
      Прекрасна седмица и на теб!!!

      Delete
  9. Ох, Мина, само гледам и преглъщам, а хем Бейлис-ът не ми е сред любимите питиета :)
    Чийзкейкът ти изглежда страхотно! :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Мира!! Всъщност чийза си доби някакси вкус на истинско ирландско кафе :)бейлиса е само нотка в букета...
      Поздрави и хубава седмица и от мен!!!

      Delete
  10. Страхотен чийзкейк,Мина!
    Ние с теб сме на една вълна. :)
    Приятна пролетна седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мира, преглъщах аз маса време пред твоя шоколадов чийз :) не ми напомняй, че още не съм обядвала, а вече за десерт си мисля...

      Delete
  11. Мина, много вкусен чийзкейк, много!
    С този аромат!
    Снимките са чудесни!
    Желая ти приятна и спорна седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Бети!!! След твоята теменужена торта моят чийз буквално си бледнее и се гуши скромно в ъгъла :))
      прекрасна седмица и от мен!

      Delete
  12. Изглежда невероятен този чийз! Чудесно представяне!

    ReplyDelete
  13. Наистина невероятно изглежда! Много красиви снимки!
    Прекрасно поднесен:)

    ReplyDelete