Thursday, January 10, 2013

Редена Капама / Kapama in Slow Cooker




Капама е първото ястие, което изникна в съзнанието ми, след като се сдобих с Crock-Pot :) Съдинката сякаш е създадена специално за приготвянето на това ястие - да си къкри кротко и спокойно на тих огън, необезпокоявано от никой и нищо, докато магията под капака се случва.
Капама беше и първото ястие, което приготвих в крок-пота, но така и не се стигна до снимки :)) Този път обаче, на редената ми Новогодишна капама не й се размина фотосесията, макар и скромна и по тъмно...

Необходими продукти:

600 г телешки шол
600 г свинско филе
600 г пилешки гърди
600 г суров суджук, или наденица
1 средно голяма кисела зелка
100 г ориз, измит обилно на течаща вода
4-5 с.л. зехтин
2-3 цели люти чушки, сухи или свежи
сол и пипер на вкус
2-3 щипки сладък червен пипер
1/2 чаша бяло вино

За сармите 

600 г кайма, смес
200 г ориз, измит обилно на течаща вода
4-5 стръка пресен лук, нарязани на ситно
2-3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
сол и пипер на вкус
кимион на вкус
голяма щипка сух джоджен или 1-2 малки стръка, нарязан на ситно
2 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно
1 1/2 до 2 ч вода
2-3 с.л. вода или бира - за доомесване на каймата



Начин на приготвяне:

В купа смесваме каймата, половината от нарязания пресен лук, солта, пипера и кимиона и половината магданоз и размесваме добре, като от време на време добавяме до 1-2 с.л. вода или бира.
В подходящ съд задушаваме на средно силен огън зехтина, останалата половина зелен лук, пасирания домат за 2-3 минути и добавяме на късчета овкусената кайма.
След като цялото количество кайма е добавено, задушаваме още 2-3 минути и добавяме ориза и червения пипер и отново задушаваме за минута-две.
Добавяме поетапно 1 1/2 до 2 ч вода вода, като при приготвяне на ризото .
След като цялото количество вода се поеме, добавяме сол и пипер на вкус, джоджена и втората половина магданоз, разбъркваме и отстраняваме.

Отделяме 4-5 от най-горните листа от зелката за подлагане и забулване на капамата, и отделяме следващите няколко за завиване на сармите.
Нарязваме ги - според желаната големина, завиваме сармите и оставяме настрани.

Нарязваме на ситно останалата зелка (около половината)и разделяме на 3 части.
Нарязваме на по 2-3 филийки телешкия шол и свинското филе и изравняваме пилешките гърди с точилка или дървен чук и поръсваме всяко от месцата със зехтин, сол и пипер.
Застиламе дъното на съда с половината от отделените зелеви листа.
Поръсваме с 1/4 от нарязаното зеле и поръсваме леко с ориз.
Подреждаме овкусените филийки телешки шол и едната от чушките.
Поръсваме отново със зеле и ориз и подреждаме овкусените филийки свинско филе и втората от чушките.
Поръсваме с последната част от зелето и ориза и подреждаме овкусените пилешки гърди.
Подреждаме отгоре завитите сарми, поливаме с виното и поръсваме с червения пипер.
И най отгоре подреждаме наденицата, или суджука - леко нарязан...
Покриваме с целите зелеви листа и похлупваме с капака.

Оставяме капамата да къкри в crock-pota за 4 часа на I I степен или за 8 часа (за през нощта например) на I степен.
След като определеното за готвене време изтече, отхлупваме капамата и имаме най-ароматното и вкусно ястие на света :) стига да сме "месохолици"...
Ако предпочитаме сармичките леко запечени, отстраняваме зелевите листа, с които сме покрили капамата и запичаме за 15-20 минути в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна.



Винаги съм се самоопределяла като "артистична натура" ;) и съм била спонтанен изразител на "творческия хаос", както ласкаво го наричам - и нямам никакво логично обяснение за слабостта си към "редените" ястия... Но тази редена и "почти диетична" капама определено затвърди тази ми слабост!


10 comments:

  1. Вкусно е само като го гледаш. Браво за красивата снимка. Само че защо се хабиш толкова за тия сърми? По-лесно е да смесиш всичко на сурово. После и без това ще се пекат доста време. И пак става вкусно.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ами виенето на сърми в Пловдивския край си е вид ритуал :) и сигурно затова я карам по примера на мама, а и тя е безспорната коронована особа на сърмите вкъщи ;)
      Благодаря за комплимента!!

      Delete
  2. Изглежда сташно вкусно, чак ми се активира апетита:) Много апетитни снимки!
    Аз си го приготвчм това ястие в гювеч, защото уреда все още го нямам:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз пък си нямам гювеч :), но съм сигурна в гювеч капамата е прекрасна!!!

      Delete
  3. Порцията е направо Дар Божи,еле с тази чушчица в комплект!Много изобилно ястие е покъкрило във вълшебното ти гърненце,Мина!Аз от поне 2 зими не съм правила капама,ще оплакна око по твоята и се връщам още назад да наваксам,че тези дни си много активна,което супер много ме радва!

    ReplyDelete
    Replies
    1. FTI4KA
      При цялото ми уважение към Вас, се чудя ,че не сте се здобили във времето с един хубав и голям(аз имам -6,12 и 20 порционни )глинени съдове(гювечи).Тези съдове не ги давам и за Zepter .Ползвам фурна с тем.регулатор-не вярвам Вие да нямате.Ч Н Г ,ваш редовен читател.

      Delete
    2. Роси, и аз отдавна и се канех на капамата :), но сега за НГ не й се размина...

      Delete
    3. Фти4е :) и аз не знам как не съм се сдобила до сега с някоя поне малък гювеч, но все нещо не им харесвах на тия по пазарите - и така :)) Свекърва ми беше подарила като бях още "млада булка" 4 единични пръстени гювечета, но детенце им видя сметката като проходи и така и не се сдобих с истински гювеч...

      Delete
  4. Мина, добре си я наредила, тази година за първи път пропуснах капамата, а напълних крок-пота с асеновградски сърмички, добре ме подсещаш!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Игличе, възхищавам ти се за сърмичките - представям си колко вкусни са се получили!! Аз си признавам, че нямам нерви за асеновградския стандарт при сърмичките и моите ги вия със супена лъжица :)

      Delete