Saturday, November 17, 2012

Ябълков тарт "Цвете" с бадемова паста - Apple Frangipane Flower Tart



Фантастично вкусен ябълков сладкиш, който си бях харесала преди доста време (още като правих един много вкусен Гурме тарт със смокини, бадеми и лавандула) в блога на същата девойка :), и който се канех да правя за миналата Коледа ...

Необходими продукти:

За подложката:
1 1/4 ч.ч. брашно
2 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
100 г охладено масло
1/2 ч.л. бадемов екстракт
3 с.л. студена вода

За бадемовата паста (Frangipane)

Продуктите в оригиналната рецепта са:
100 масло, омекотено
1/4 ч. ч. захар
85 г бадемово брашно
2 големи яйца, разбити
1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бадемов екстракт


Но аз имах изостанла 250 г бадемова паста за пълнежи отпреди :) и използвах нея, като смело й добавих само 1/2 ч.л. бадемов екстракт

За ябълковия пълнеж:
5-6 големи ябълки - измити, разрязани на половина и почистени от семките
1-2 с.л. масло, разтопено
3-4 с.л. захар
1 ч.л. канела


Начин на приготвяне:

Смесваме в поцесора брашното, захарта, солта, нарязаното на кубчета охладено масло и бадемовия екстракт и блендираме до едри трохи.
Изсипваме в подходящ съд, поръсваме със студената вода и размесваме няколко пъти, колкото да го оформим на топка.
Увиваме в свежо фолио и оставяме за около час в хладилника (или прости ми господи за 10-ина минути във фризера, че времето все ми е кът) .
Загряваме междувременно фурната на 190С или 170С с конвекция.
Намасляваме 20-22 см форма за пай (моята е 26 см и подложката все ми е с няколко идеи по-тънка от необходимото).
Разточваме през фолио охладеното тесто и застиламе с разточената кора формата за пай.
Притискаме нежно тестото към дъното и стените на формата и изрязваме излишното количество с остър нож.
Набоцкваме кората с вилица, покриваме с фолио и охлаждаме за 20-ина минути в хладилника.
През това време нарязваме ябълките на тънки полумесеци (аз предпочетох да не ги беля, но нищо не пречи и да се обелят).
*** Ако сами си приготвяме бадемовата паста - разбиваме с миксер на крем маслото и захарта. Добавяме бадемовото брашно и разбъркваме с шпатула до гладка смес. Добавяме разбитите яйца, едно по едно, докато се поемат от сместа. Добавяме и разбъркваме с шпатула и брашното. Използваме веднага, или увиваме пастата добре в свежо фолио и замразяваме.
Нароняваме бадемовата паста в процесора и блендираме заедно с бадемовия екстракт.
Покриваме дъното на охладената кора с бадемова паста.
Подреждаме отгоре тънко нарязаните ябълкови полумесеци почти перпендикулярно на дъното, като започваме от външната страна на формата и леко препокриваме.
Всеки следващ ред ябълкови резенчета подреждаме шахматно, докато стигнем центъра на формата.
За център на ябълковото ни цвете можем да завием няколко фини резенчета ябълка, но аз нещо нямах нерви и накълцах хаотично няколко парченца ябълка ;) наместо тичинки.
Намазваме с разтопено масло внимателно ябълките.
Смесваме захарта и канелата и поръсваме с така получената канелена захар целия тарт равномерно.
Печем в предварително загрятата до 190С или 170С с конвекция фурна, докато ръбът на кората потъмнее до наситено златисто кафяво и ябълките се изпекат напълно - около 45 минути до 1 час, като след 25-30-тата минута покриваме с алуминиево фолио да не прегарят ябълките.
Изваждаме от фурната и охлаждаме преди да сервираме.


Поднасяме със силно кафе или предпочитан чай :)


Божествен!!! :)


Monday, November 12, 2012

Шоколадова торта с пюре от кестени / Chocolate Chestnut Puree Cake




Една покъртително-шоколадова торта за вчерашния ми имен ден - с много шоколад, карамел и пюре от кестени - да ми е сладко името ;)

Необходими продукти:

За блатовете:

1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
4 големи яйца
1 1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. екстракт от ванилия (или по едно прахче на жълтък)
60 г безсолно масло
300 г тъмен шоколад (най-добре 75% или повече, въпреки че аз комбинирах 33% и 55 % в съотношение 2 към 1, заради детенце), нарязан на дребно
3 с.л. Бейлис (който между другото :)) ми е подарък точно от скъпата ми Роси, която беше така мила да ме подсети, че не съм го дописала в рецептата!!)

За плънката:
500 г пюре от кестени (това конкретно беше страхотно!!! фантастичен подарък от две специални приятелки)
1 .ч.ч захар
1/4 ч.ч. студена вода
30 г безсолно масло
40 мл Бейлис

За шоколадовата глазурата:
1/3 ч.ч. сладкарска сметана
100 г тъмен шоколад
120 г безсолно масло
3 с.л. Бейлис

За декорация и сервиране, по избор:
10-12 бр сварени и обелени кестена
1/2 ч.ч. захар
3-4 с.л. студена вода


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме фурната до 190С или 170С с конвекция
Покриваме дъното на две форми за торта 20-22 см с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме хартията и стените на формата.
Пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта и оставяме настрана.
В голяма купа разбиваме с миксер на висока степен яйцата, захарта и ванилията, докато поне утроят обема си - около 8-10 минути.
междувременно, на водна баня разтопяваме маслото шоколада и Бейлиса, отстраняваме и разбъркваме до лъскава хомогенна смес.
Постепенно добавяме шоколадовата смес, като внимателно разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица, докато почти се смесят - лек меланж :) е напълно допустим.
Добавяме внимателно и пресятите сухи съставки и разбъркваме с шпатулата внимателно и не особено енергично, за да не падне обема на сместа.
Разделяме на две равни части и изсипваме в подготвените форми, ако формата ни е само една - действаме поетапно :)
Печем в предварително загрята  на 190С или 170С с конвекция фурна около 10-12 минути, или докато се поразпука отгоре.
Изваждаме от фурната и оставяме готовите блатове върху решетка да се охладят за около 3-5 минути, преди да прокараме остър нож, за да освободим от ринга и да извадим от формите.
Оставяме върху решетка да се охладят напълно.

На плънката:
Карамелизираме захарта и водата до златисто.
Добавяме маслото и разбъркваме до усвояването му.
Добавяме Бейлиса и отново разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме  карамела от огъня и оставяме да се поохлади, като разбъркаме от време на време.

На шоколадовата глазура:

Изсипваме сметаната в малка тенджера и оставяме на умерен огън да  кипне.
Отстраняваме тенджерата от котлона и малко по малко добавяме шоколада, като внимателно разбъркване сместа със силиконова шпатула или дървена лъжица - започваме да бъркаме от центъра на съда и бъркаме бавно в малък кръг.
Добавямем следващата доза шоколад, продължаваме да разбъркваме леко в кръг, като постепенно увеличаване размера на кръга.

Към готовата смес добавяме постепенно маслото и Бейлиса, разбъркваме внимателно и оставяме настрани.

На карамелизираните кестени за декориране и сервиране, по избор:
Подсушаваме обелените и почистени кестени и внимателно забиваме в основата на всеки един клечка за зъби
Карамелизираме водата и захарта до златисто кафяво, отстраняваме от огъня и потапяме всеки от кестените.
Оставяме леко да стегне карамела и внимателно изваждаме кестените, като внимаваме да не изпаднат от клечките и разтягаме нишка от карамел на върха.
*** Приготвяме ги непосредствено преди сервиране, защото карамелът бързо се овлажнява и разтапя, което не прави кестените по-малко вкусни :), но поразваля фасона им...



Сглобяване на тортата:

Поставяме първия блат върху подложка за торта (каквато аз в момента нямах ;) и ползвах обърнатото дъно на спринг формата ми - срам и резил, но :) това е...
Нанасяме половината от карамела отгоре му и оставяме леко да стегне.
Нанасяме пюрето от кестени, което вероятно може и да може да се постегне с желатин, но не бях сигурна, дали ще му се отрази особено добре и пропуснах стягането...
Нанасяме втората половина от карамела върху втория блат и похлупваме с дъното нагоре върху кестеновото пюре.
Покриваме тортата със свежо фолио и оставяме в хладилника, докато приготвяме шоколадовата глазура.
Преди да нанесем глазурата върху охладената торта, проверяваме температурата (на глазурата), която би трябвало да около 35С-40С, почти телесна на пипане с пръст. Ако глазурата е прекалено охладена, можем да я затоплим на водна баня или в микровълнова фурна на ниска мощност за няколко секунди.

Поставяме тортата върху решетка, като преди това подложим лист хартия за печене под решетката - за капките глазура.
Изсипваме глазурата в центъра на тортата и оставяме сама да се разлее и отстрани на тортата. Ако е необходимо й помагаме с гъвкава шпатула за заглаждане на глазура (или тънък кухненски нож) като се опитваме да не я използваме твърде много, или леко накланяме насам-натам, като внимаваме да не изсипем тортата от решетката…
Прехвърляме готовата торта върху поднос за сервиране (с което аз никакси не се справих и омазах де що е възможно и невъзможно да се омаже!!!).
Можем да я сервираме веднага, или я оставяме в хладилника за около 20-30 минути да стегне глазурата
По избор украсяваме с карамелизирани кестени, но непосредствено преди сервирането, защото карамелът по тях е нетраен ще се разтече върху тортата.



Тортата определено е за шоколадохолици и :) ...ценители на наситено-богатите шоколадови десерти, но пък и много спорна - съвсем малко парченце от нея е в състояние да задоволи и най-запалените почитатели на десерти ;)

Wednesday, November 7, 2012

Пикантно пиле с кисело мляко - на бавен огън / Spicy Yogurt Chicken - Slow Cooked



Тази изкусителна и някакси по нашенски пикантна рецепта на Tes си я бях харесала от пръв поглед, но едва сега, :) почти година по-късно, успях да пробвам - попреиначена за Crock-Pot, защото от опит вече знам, че на бавен огън вкусът и ароматите от марината и подправките ще сътворят чудеса с пилето...



Необходими продукти:

1 средноголямо пиле, почистено, измито и подсушено
1 ч.ч. кисело мляко
4 скилидки чесън
2-3 стръка пресен лук
2 с. л. настърган джинджифил (или1/2 до 1 ч.л. на прах)
1 зелена люта чушчица
1/2 ч.л. куркума на прах
3/4 ч. л. едросмлян лют червен пипер
1/4 ч.л. кимион на прах
1/2 ч.л. кориандър на прах
3/4 ч. л. сол (или на вкус)

Аз реших да се изхитря и след като така и така пилето ще се готви само, да експериментирам дали мога да приготвя едновременно с него и гарнитурата - в случая ориз с Тайландски привкус  ;)

За ориза, пропускаме при НВ режим:
2/3 ч.ч. ориз
1 и 1/2 чаша пилешки бульон, или вода





Начин на приготвяне:


Блендираме чесъна, лука, джинджифила и зеленото люто чушле до гладка паста.
Разбъркваме пастата с кисело мляко, куркумата, члютият червен пипер, кимиона, кориандъра и солта в голяма купа.
Добавяме пилето и с ръце нансяме марината по цялото пиле.
Покриваме купата и оставяме пилето през нощта или най-малко 2 часа в хладилника.
Измиваме под течаща вода ориза и изсипваме на дъното на крок-пота, кадо добавяме и водата.
Поставяме пилето отгоре и заливаме с останалата марината.
Включваме гърнето на на 2 степен за 4 часа и оставяме да си къкри.



След като пилето е вече готово, пъхаме в предварително загрята на 200С или 180С с конвекция фурна за 10-15 минути, или до златист загар.


Сервираме горещо с приготвения заедно с пилето ароматен ориз, с който аз яко се поизложих, че нещо все не мога да му нацеля нужното количество вода, или салата по избор.


Месцето е удивително крехко, ароматно и невероятно вкусно!!!