Wednesday, November 7, 2012

Пикантно пиле с кисело мляко - на бавен огън / Spicy Yogurt Chicken - Slow Cooked



Тази изкусителна и някакси по нашенски пикантна рецепта на Tes си я бях харесала от пръв поглед, но едва сега, :) почти година по-късно, успях да пробвам - попреиначена за Crock-Pot, защото от опит вече знам, че на бавен огън вкусът и ароматите от марината и подправките ще сътворят чудеса с пилето...



Необходими продукти:

1 средноголямо пиле, почистено, измито и подсушено
1 ч.ч. кисело мляко
4 скилидки чесън
2-3 стръка пресен лук
2 с. л. настърган джинджифил (или1/2 до 1 ч.л. на прах)
1 зелена люта чушчица
1/2 ч.л. куркума на прах
3/4 ч. л. едросмлян лют червен пипер
1/4 ч.л. кимион на прах
1/2 ч.л. кориандър на прах
3/4 ч. л. сол (или на вкус)

Аз реших да се изхитря и след като така и така пилето ще се готви само, да експериментирам дали мога да приготвя едновременно с него и гарнитурата - в случая ориз с Тайландски привкус  ;)

За ориза, пропускаме при НВ режим:
2/3 ч.ч. ориз
1 и 1/2 чаша пилешки бульон, или вода





Начин на приготвяне:


Блендираме чесъна, лука, джинджифила и зеленото люто чушле до гладка паста.
Разбъркваме пастата с кисело мляко, куркумата, члютият червен пипер, кимиона, кориандъра и солта в голяма купа.
Добавяме пилето и с ръце нансяме марината по цялото пиле.
Покриваме купата и оставяме пилето през нощта или най-малко 2 часа в хладилника.
Измиваме под течаща вода ориза и изсипваме на дъното на крок-пота, кадо добавяме и водата.
Поставяме пилето отгоре и заливаме с останалата марината.
Включваме гърнето на на 2 степен за 4 часа и оставяме да си къкри.



След като пилето е вече готово, пъхаме в предварително загрята на 200С или 180С с конвекция фурна за 10-15 минути, или до златист загар.


Сервираме горещо с приготвения заедно с пилето ароматен ориз, с който аз яко се поизложих, че нещо все не мога да му нацеля нужното количество вода, или салата по избор.


Месцето е удивително крехко, ароматно и невероятно вкусно!!!

13 comments:

  1. Чудно е станало пилето!
    Много апетитно ,сочно и ароматно!
    Пиле с кисело мляко съм правила преди време ,но сега имам възможност да го пробвам в Крок-пота.
    Благодаря ,че ме подсети!
    Хубав ден!

    ReplyDelete
  2. Мина,страхотно изглежда пилето, поздравления! От скоро и аз притежавам крок-пот, ама нещо с количеството течност все още не се спогаждам, все правя грешки някакви....Но пък месоото придобива невероятна крехкост и вкус! Хубава вечер!

    ReplyDelete
  3. Не е честно :)
    Толкова апетитна гледка преди вечеря :)
    Чудесно е станало пилето!
    И аз правя в кисело мляко, но твоите подправки са
    Разкошни като съчетание!
    Прегръдка, Мина!

    ReplyDelete
  4. Разкошно ! Не съм правила никога пиле с кисело мляко ,но рецептата е чудна ...ще пробвам :) ! Благодаря ,Мина ! Хубава вечер !

    ReplyDelete
  5. Разкош! Това пиленце изглежда невероятно!

    ReplyDelete
  6. Крок пота като машинарийка не ме изкуши,но виж рецептата и пиленцето-мноооооого!Чудесно си направила да сложиш оризче,което да попие цялата стичаща се ароматна прелест!Непременно ще бъде направено,вече втора твоя пилешка рецепта си набелязвам!Сърдечни прегръдки за теб и мама!И поздрави на младежа!

    ReplyDelete
  7. О, крок-пота на пръв поглед е ненужен, но на втори се оказва толкова безценен, че просто...
    1) готви невероятно вкусно, при това сам. Набутваш вътре продуктите и забравяш за него.
    2) не осмърдява цялата къща, докато нещо къкри вътре.
    3) съчетава брилянтно абсолютно идиотски продукти.
    4) икономичен е откъм ток.
    5) споменах ли, че готви сам?
    Откакто го имам - скоро ще стане година, подарих си го за Коледа - основно с него се готви вкъщи. Ето и сега сутринта приготвям въпросното пиле с кисело мляко:)), малко съм изкривила рецептата, ама ще видим довечера какво ще стане; набутвам го вътре след час и отпрашвам за работа. Пускам на 1 и чао, пиле, ще се видим следобед в 5...

    ReplyDelete
  8. i was the looking for the same and related info, what you describe on your article. And found you through google search. Its helps me a lots and i understood that you are one of skill article writer/ blogger. I have book marked your blog and hope to visit again to learn more. Thanks for your valuable efforts and time.

    ReplyDelete
  9. Здравейте, може ли да дадете съвет, ако нямаме Крок-пот как да процедираме? Много искам да сготвя пилето, но се притеснявам да не объркам нещо в рецептата.

    Благодаря предварително.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,

      Можете да използвате обикновен глинен гювеч или какъвто имате съд, който да покриете с алуминиево фолио (ако съдът е без капак), и да печете ястието около 4 часа на 120-130 градуса във фурната... И след като пилето е вече готово, превключвате на 200 градуса фурната и печете 10-15 минути, или до златисто... Вкусът, ако не същият :) ще е почти идентичен :)

      Успех!! - и ще се радвам да споделите, дали сте пробвали...

      Delete
  10. Мина, разкошна рецепта. Непременно ще я опитам, но във фурната :))

    ReplyDelete
  11. If it is not some money, you Desire to Insure professional home business services?
    They actually know of search locomotive engine optimization to get top
    ranking higher in hunting engines. If you Have got a lot
    of cognition or making in a talents from Internet selling and Online
    publicity universe.

    my site: low cost business ideas

    ReplyDelete
  12. As of this writing, a #Tornado Week tally on the
    tornado chaser, adding that he wanted to re-create the excitement snow days get
    among the kids.

    Here is my web page; adventure turs

    ReplyDelete