Thursday, December 16, 2010

Боб по градинарски на фурна / Vegan Oven-Roasted Dried Beans with Vegetables


Боб на фурна си е истински деликатес, според всички вкъщи. Приготвям го най-различно, в зависимост от сезона и продуктите, с които разполагам в момента :), но тази е една от любимите ни рецепти... 

Roasted dried beans is a real delicacy at home. I cook that with a variety of ingredients, depending on the season and available products :), but Oven-Roasted Dried Beans with Vegetables is one of our favorite recipes...


Необходими продукти:

500 гр. зрял боб
2 моркова
2 средно големи картофа
¼ глава целина
¼ чаша сушени домати (или 1-2 пресни домата)
2 зелени чушки
2 стръка пресен лук
1 с.л. червен пипер
½ ч.л. сушен девисил
½ ч.л. сушен джоджен
½ ч.л. сушен магданоз
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. домашна пикантина (или 1 ч.л. сол)
Мариновани люти пиперки (по желание)



Ingredients:

500 g dried beans
2 carrots
2 medium potatoes
¼ head celery
¼ cup dried tomatoes (or 1-2 fresh chopped tomatoes)
2 green peppers
2 springs green onion
1 tablespoon grounded red pepper
½ teaspoon dried lovage
½ teaspoon dried spearmint
½ teaspoon dried parsley
2-3 tablespoons olive oil
1 tablespoon homemade vegetable seasoning (or 1 teaspoon salt)
Pickled hot peppers (optional)


Начин на приготвяне:

Ако нямаме време или сме пропуснали да накиснем боба от предната вечер във вода (съотношение 3 към 1), сипваме боба в подходяща тенджера, добавяме вода – отново съотношение вода-боб 3/1 и оставяме да поври около 10-15 минути – водата се оцветява в леко жълто.

Нарязваме морковите на кръгчета или кубчета :), а целината, настъргваме на едро или нарязваме  на тънки лентички.

Прецеждаме боба през гевгир и измиваме със студена вода. Изхвърляме пожълтялата вода!! Връщаме отново боба в тенджерата, добавяме нова вода – съотношение поне 5/1 и оставяме да ври на средно силен огън за около 1 час, или докато бобът се свари. След като е почти сварен, добавяме морковите и целината. Оставяме да поври още 20-ина минути.

Междувременно почистваме и нарязваме на едро чушките и лука и обелваме и нарязваме картофите на едри кубчета. Ако ползваме пресни , а не сушени домати, обелваме и нарязваме и тях на кубчета.

Изсипваме боба с морковите и целината в подходящ съд. Добавяме сушените (или пресни) домати и нарязаните картофи, лук и чушки и разбъркваме. Поръсваме с червения пипер и сухите подправки. Доливаме от водата, в която сме варили боба, колкото да покрие съставките. Поръсваме със зехтин и домашна пикантина.

Печем в предварително загрята на 180 С фурна около 45 минути, или докато течността се изпари. Сервираме с мариновани люти чушлета (по желание).




Method:

If we haven’t got enough time or have missed to soak the dried beans the night before in water (ratio 3/1), pour the beans in a suitable saucepan, add water - again water-bean ratio 3/1 and bring to boil and let boil for about 10-15 minutes - water turns slightly yellow.

Slice or dice the carrots and shred celery or cut into thin strips.



Wash the beans in a drainer with cold water, throwing away the yellow water!! Get the washed beans back into the saucepan, add new water – ratio at least 5 / 1 and let it boil on medium-high heat for about 1 hour or until beans are cooked. Once beans are almost cooked, add carrots and celery. Let boil for another about 20 minutes.


Meanwhile, clean and cut green peppers and onions and peel and dice potatoes into large cubes. If you use fresh, but not dried tomatoes, peel and dice them also.

Pour beans, carrots and celery in a suitable baking pot or pan. Add the dried (or fresh) tomatoes, diced potatoes, onions and peppers and mix well. Sprinkle with grounded red pepper and dried spices. Fill up more water we have boiled the beans into – enough to cover the ingredients. Sprinkle with olive oil and vegetable seasoning.

Bake in preheated to 360 F (about 180 C) oven about 45 minutes or until liquid evaporates. Serve with pickled hot peppers (optional).


Невероятно вкусен боб, а и рецептата е абсолутно подходяща, както за пости, така и за трапезата на Бъдни Вечер!!

Oven-Roasted Dried Beans with Vegetables is an incredibly tasty dried beans recipe and is also absolutely suitable for the traditional Christmas Eve table!!!

2 comments:

  1. what a great recipe! This sounds and looks really delicious!

    ReplyDelete
  2. Dimah - thank you!!! It is a healthy and tasty one :)

    ReplyDelete