Friday, December 17, 2010

Болярска пита със сирене / Boyar Round Loaf with Feta Cheese


Доста време си търсих рецепта за нашенска пита със сирене, която не съм пробвала до сега и предложението на Ети за Болярската пита на бащата на Евгени Димитров - Маестрото (публикувана в книгата "Те готвят") ми се стори интересна и лесна. Уверенията на Ети, че "винаги става" ;) съвсем наклониха везните в полза на болярската питка, а и реших да рискувам и да добавя и сирене... Като ще е гарга - да е рунтава :)


I've been looking for some time a recipe of a local type of bread with cheese, that I haven't been baking myself yet and Eti's suggestion for Boyar's Loaf by Evgeni Dimotrov - The Maesto's father (published in "They are cooking" cook book) recipe has caught my attention with being interesting and easy. Eti's assurance  that "it always work" ;) completely make me take the decision to make that boyar's loaf and I even have taken the risk to add some cheese also...



Необходими продукти:

За тестото:

1 кг. брашно
1 пакет (10 гр.) суха мая
400 мл. хладка вода
3 яйца на стайна температура
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
60 гр. краве масло, разтопено – за намазване
320 гр сирене, наронено

За глазурата:

1 яйце на стайна температура, леко разбито



Ingredients:

For the Dough:

1 kg. all purpose flour
1 package (10 g) dry yeast
400 ml. lukewarm water
3 eggs at room temperature
1 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
60 g butter, melted
320 g grated white or feta cheese

For the Glaze:

1 egg at room temperature, lightly beaten
 

Начин на приготвяне:

В голяма купа или купата на електрически миксер разбъркваме хладката вода, яйцата и  захарта.

В отделна купа смесваме 2 чаши от брашното, солта и сухата мая и добавяме към разбърканите вече съставки. Разбъркваме с миксера на средна скорост и оставяме сместа да отпочива непокрита за около 10 минути.

Отделяме 1 чаша брашно за доомесване и разточване.


Останалите около 2 чаши брашно добавяме постепенно, разбърквайки с миксера на ниска степен и приставките за тесто, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата.


Method:

Preheat oven to 360F (about 180C).

In a large bowl or bowl of an electric mixer, mix warm water, eggs and sugar.

In a separate bowl mix 2 cups of the flour, salt and dry yeast and add to the already mixed components. Mix at medium speed and let the mixture rest uncovered for about 10 minutes.

Leave aside 1 cup flour for further kneading rolling.

Add the remaining about 2 cups of flour gradually, mixing on low speed with the dough attachments until a soft and elastic ball of dough forms and starts separating from the walls of the bowl. 



Ако тестото е твърде меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако е твърдо, прибавямее 1-2 с.л. хладка вода.
 
If dough is too soft, add 1-2 tablespoons flour, or if it’s too hard, add 1-2 tablespoons lukewarm water.




Покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме да втасва на топло за около 30-ина минути, или докато почти удвои обема си.
 

Cover the bowl with plastic wrap or a cotton cloth and leave to rest for about 30 minutes or until doubles in bulk. 





След като тестото е вече втасало, изсипваме от купата върху равна набрашнена повърхност.

Once dough has doubled in bulk, pour the dough out of the bowl onto a flat floured surface.





Разделяме на три равни части и отделяме върху набрашнена повърхност.


Divide it into three equal parts and set aside over floured surface.







Ползвайки част от отделеното брашно разточваме първата кора на правоъгълник с размери около 40х60 см. и с дебелина около 0.5 см и намазваме с разтопено масло.


Using some of the left aside flour and with the help of a rolling pin, roll the firs rectangular crusts that would be about 40x60 cm and about 0.5 cm thick and spread with melted butter.


Поръсваме с 1/3 част от натрошеното сирене.

Sprinkle with 1/3 part of the grated feta or white cheese.










Разточваме втората кора с приблизително същите размери, навиваме на точилка и нанасяме върху първата кора. 

Roll the second crust with approximately same size and with the help of the rolling pin transfer it onto the first one.


Отново намазваме с масло и поръсваме с втората 1/3 част от сиренето.

Повтаряме операцията и с третата кора.

Spread the second crust with melted butter and sprinkle with the second 1/3 of the grated feta cheese.


Repeat the process with the third crust also.
Навиваме наложените една върху друга кори на стегнато руло по дължина.


Roll tight the dough up longways.
 









Докато навиваме корите на руло, леко издърпваме и усукваме тестото.
 

While rolling the crusts, lightly stretch and twist the dough.







С остър нож нарязваме рулото на приблизително еднакви триъгълници.


With a sharp knife cut triangular pieces (about 8-10 cm at the base).
 










Покриваме дъното на подходяща тава с хартия за печене и намасляваме добре стените на съда. 


Cover the bottom of a baking pan with baking paper and oil well the walls of the pan.

Подреждаме триъгълниците с разреза нагоре около стената на съда за печене. По средата – в центъра на кръга – поставяме най-крайното парче от рулото – с външния край нагоре. 

Arrange the triangles with the cut side upwards and some space in between, so they will not stick to each other while baking.
In the middle of the pan place the last piece of dough.



*** Ако тавата ни е достатъчно голяма, нареждаме и втори по-малък кръг – или подреждаме останалите триъгълници във втора тава (както направих аз :), поради липса на подходящо голям съд).

If the baking pan is large enough, arrange a second row inside the first circle, or if it is not - just arrange half of the triangles into a second pan (as I have done myself :)).

Покриваме съда с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме на топло да втаса, докато почти удвои обема си отново.


Cover with plastic wrap or cotton cloth and leave to rise in a warm place until doubles in bulk.





След като тестото е втасало достатъчно, намазваме с разбито яйце.


Once the dough rises, spread carefully with lightly beaten egg.







Печем в предварително загрята на 180 С фурна за около 30 минути или до златисто.


Bake into preheated to 360F (about 180C) oven for 30 minutes or to golden brown.





Оставяме да изстине на решетка за около 5 минути и изваждаме от тавата.

Leave to cool on a rack for about 5 minutes, before getting the loaf out of the pan.










Сервираме топла... Невероятно вкусен вариант за закуска в Коледната сутрин :)

Serve warm... Oh, and this is an incredibly tasty Christmas breakfast :)



Но и студена е страхотна ;) като добавка към сгряваща супа...

But even cooled, it goes perfect ;) together with hot soup also...











12 comments:

  1. Ехааа.....превъзходна е!Дъхава и ароматна със сигурност се е харесала у дома!Поздрави Nanita!

    ReplyDelete
  2. the taste is amazing!
    but I love also the presentation! excellent work!!! :D

    ReplyDelete
  3. What a lovely Rose looks loaf you had made. I bet it tastes as good as it looks right? :-P
    I think might be good idea to serve during valentine day too!

    ReplyDelete
  4. OMG - feta and bread! I love it! Thank you for sharing, Mina!

    ReplyDelete
  5. Nanita - благодаря ти!! Много добре се получи, :) нищо че не сложих масло в тестото...

    Livya - thank you!!! it is addictive :)

    Yin - that's a good idea indeed :) thank you!

    Kate - feta and bread is a favorite combination at home :) we love that...

    ReplyDelete
  6. Your bread's always look so good. I've just come to love and appreciate feta cheese. Great recipe.

    ReplyDelete
  7. What an awesome looking loaf of bread! So beautifully shaped, and delicious with all of thte additions you have made to it :)!

    ReplyDelete
  8. Oh wow, this looks incredibly delicious! great photos and directions!

    ReplyDelete
  9. Sandra - thank you!! You are so kind :)! And feta cheese is great...

    Amy - thanks!! This recipe has turned into a real hit at home :)

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. Тази пита е страхотна някой ден трябва да я пробвам !!
    Благодаря за рецептата !

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete