Wednesday, December 15, 2010

Ябълкови кнедли в сос Фанта / Apple Dumplings in Fanta Sauce


Тази седмица сме луднали по рецептите на labrex :)

След невероятния успех на Кебапа в тава, от нейно предложение заимствах и идеята за Ябълкови кнедли в сос Фанта - невероятно интересно съчетание на вкусове…


This week we are crazy for labrex recipes :)

After the great success of
Tepsi Kebabi aka Turkish Platter Kebab at home, I’ve borrowed her idea about the Apple Dumplings in Fanta Sauce - an incredibly interesting combination of flavors ...


Необходими продукти:

1 голям пакет бутер тесто – 2 кори (800 гр.)
2 ябълки
Прясно изцеден сок от ½ лимон
2 чаши Фанта лимон
1 чаша захар
250 гр. масло
Есенция лимон
1/2 ч.л. канела  



Ingredients:
1 large package puff pastry - 2 crusts (800 g)
2 apples
Freshly squeezed juice of ½ lemon
2 cups Fanta Lemon (or Orange)
1 cup sugar
250 g butter
½ teaspoon lemon extract
½ teaspoon grounded cinnamon





Начин на приготвяне:


Method:


Preheat oven to 400 F (abouyt 200 C).


Обелваме и почистваме от семките ябълките и  нарязваме на резенчета – първо всяка от ябълките на 4 резенчета и след това всяко резенче - още на 2. Поръсваме с лимонов сок.


Peel and core the apples and cut into crescents – firstly cut each apple into 4 pieces and then cut each of those into 2 pieces. Sprinkle with lemon juice.



Нарязваме с остър нож бутер тестото на равни квадрати (всяка от корите на 4 квадрата), а след това – на триъгълници – по 8 триъгълника от всяка кора.
 


Cut with a sharp knife the puff pastry into equal squares (each crust into 4), and afterwards into triangles - 8 triangles from each crust.




В основата част на триъгълника поставяме резен ябълка.


Put a crescent of apple into a puff pastry triangle.

Навиваме към върха.


Roll up to the top.
В отделен съд разтопяваме маслото и добавяме към него захарта и есенцията.

In a different pan melt butter, add sugar and essence and stir well.
Подреждаме „кнедлите” в подходяща тава, близо една до друга, и заливаме обилно с разтопеното масло и захарта.

Arrange dumplings in a baking pan, close enough to each other, and pour plenty of melted butter and sugar on each of them.

Поливаме с Фанта.

Pour upon with Fanta. 






Поръсваме с канела (по желание).

Sprinkle with
grounded cinnamon (optional).






 




Печем в предварително загрята на 200 С фурна за около 30 минути, като след първите 15-20 минути покриваме с хартия за печене, за да не прегорят.

Bake into preheated to 400 F (about 200 C) oven for about 30 minutes, as after the first 15-20 minutes may cover with baking paper, so the dumplings would not burn.




Крайният резултат е - истинско блаженство с топяща се сърцевина и хрупкава коричка, в ароматен сос...


The final result is a true bliss with melting heart and crispy crust in a flavorful sauce…



12 comments:

  1. Hi Mina-You have no idea how happy you make me with all your beautiful dishes, and desserts, which we do not make here, in the U.S.
    This apple dessert is so unique, and so yummy!
    Thank you for the step-by=step photo directions!
    I will certainly make this apple dessert, did not realize that it is so easy to make!

    ReplyDelete
  2. What a delicious dessert? All the photos are mouthwatering..so yummy! Thanks for Sharing Mina!

    ReplyDelete
  3. That's an interesting dessert! Thanks for the recipe!

    ReplyDelete
  4. This looks fabulous! great directions and photos!

    ReplyDelete
  5. Здравей !
    Страхотно изглеждат:)!
    Изпича ли се добре тестото ?!?

    ReplyDelete
  6. Mina this is great! I could swim in that sauce.

    ReplyDelete
  7. THANK you girls!!!


    Elisabeth - these dumplings are really easy to make and combine the taste of :) real boiled dumplings and crispy puff pastry crust... I will serve them next time with plenty of ice cream ;)


    Sandra - You are welcome!! I could never figure out for myself, if I prefer those served hot or I like them more on the next day :)


    Diethood.com - :) the dumplings are really intriguing as a taste :) just they are so rich in calories unfortunately - all those butter and sugar and puff pastry...


    Dimah - thank you :)I could only cook in the evenings, so my photos are usually quite "nocturnal" :))


    Здрасти - и аз се притеснявах за тестото, но се получи много добра комбинация :) долната част в соса е с вкус на варени кнедли, а горната част - хрупкаво препечена, ябълката се задушава чудесно и соса е много приятен... Общият вкус е леко киселеещ - много приятен!!


    Sandra - :)the sauce is delicious - sweet but at the same time lightly sour - because of the apple and the lemon fanta I guess...

    ReplyDelete
  8. Ummmm that looks so delicious. The fanta sauce sounds amazing :)

    ReplyDelete
  9. This is awesome! never seen fanta used in a recipe before?

    ReplyDelete
  10. What a neat recipe...fun to make and fun to eat. ;)

    ReplyDelete
  11. Anna - Thank you!!! I actually have few cake recipes with fanta, except this one :) and they always work OK for me...

    briarrose - Thanks!!! That is a delish also ;)

    ReplyDelete
  12. Ето това е един от любимите ми десерти,както и на останалите обитатели на дома:))!!
    Страхотно вкусно изглеждат и в твое изпълнение!!

    ReplyDelete