Thursday, May 26, 2011

Ягодова супа с шампанско и камембер / Strawberry Soup with Champagne and Camembert


снимката е на сп. BBC GoodFood България

Винаги съм твърдяла, че супите не са сред предпочитаните ястия у нас, но тази ягодова супа категорично прави изключение!! Божествена е :))

Това е и една от рецептите, които приготвих за изявата си в 41 брой от Май 2011г. на списание BBC GoodFood България  в рубриката "Стани звезда на GoodFood":


I always say soups are not among the favorite dishes at home, but this strawberry soup is definitely an exception! It is divine :))

And this is one of the recipes that I’ve prepared for my presentation in BBC GoodFood Bulgaria Magazine 41st issue from May 2011 under the heading of  "Become a GoodFood Star": 




Порции 4; подготовка 10 мин; приготвяне 3 мин
500 г ягоди
75 мл шампанско (или сухо бяло вино)
3 с.л. захар (или подсладител)
2 с.л. вишновка (по избор)
60 г сирене камембер
1-2 стръкчета мента
Измийте и почистете ягодите от дръжките. В тиган с двойно дъно изсипете виното, 2/3 от ягодите и захарта и оставете да заври. Варете в продължение на 3 мин, след което отстранете супата от огъня и пюрирайте. Добавете по желание вишновката.
Отделете няколко ягоди за декорация и нарежете останалите на тънки резенчета, внимателно ги добавете към соса.
Нарежете сиренето на тънки резенчета. Изсипете супата в подходящи купи или чинии и украсете с целите ягоди, резенчета сирене и листенца мента. Сервирайте ягодовата супа топла, но е много приятна и охладена.
СЪВЕТ


Ягодите могат да бъдат заместени с малини, къпини, боровинки или бъз.



Serves 4, preparation 10 minutes, cooking 3 min
 

500 g strawberries
75 ml champagne (or dry white wine)
3 tablespoons sugar (or sweetener)
2 tablespoons vishnovka (optional)
60 g Camembert cheese
1-2 sprigs mint


Wash and hull the strawberries. In a heavy pan pour the champagne 2/3 of the strawberries and the sugar and bring to a boil. Simmer for 3 minutes, remove from heat and puree. Add optional the morello brandy.
Leave few strawberries for decoration and slice thinly the rest of the strawberries and carefully add the slices to the soup.
Slice camembert cheese into thinly. Pour the soup into suitable bowls or plates and decorate with the left strawberries, camembert slices and mint leaves. Serve the strawberry soup hot, but it’s very nice chilled also .

 
*** Strawberries can be replaced with raspberries, blackberries, blueberries or elderberries.




No comments:

Post a Comment