Tuesday, April 26, 2022

Козунак с квас / Sourdough Sweet Easter Bread a.k.a. Kozunak

 

Тази година заложихме на козунаци с квас - направих една проба малко рано пролетта и открихме, че няма такава вкусотия - буквално следващо ниво на козунаците :)

Великденските яйца бяха на тема "Ванила скай" - в ефектно-преливни нюанси  и сребърно-златни пръски и много лесни за боядисване...
Само нанасяме с нарязана на 8-10 тампончета кухненска гъба, леко потопени в неразредени сладкарски гел бои, предварително нюансирани според желанието ни и довършваме с потупване на тампончета от гъбата, леко потопени в разредени с алкохол златен и сребърен металик дъст.
Рошавият ефект се получи от бялата гел боя, към която добавих различни цветове гел бои за по-пастелни нюанси.
Много "Ванила скай" се получиха, нали :))


Тези са по рецепта на Мариета Илийчева - горещо препоръчвам и със сигурност си струват чаканет и дундуркането!!

Необходими продукти:

...за 4 козунака по 500 г или 2 козунака по 750 г

За стартера:
40 г квас
80 г вода
20 г кристална захар
130 г брашно

За тестото:
2 яйца + 2 жълтъка
150 г кристална захар
100 г прясно мляко
600 г брашно + допълнително, при нужда
40 г олио
70 г   масло, на стайна температура
1 щипка сол
1 с.л. екстракт ванилия
настърганата кора от 1 лимон

За плънката с орехи и локум:
6 с.л. кафява захар, или на вкус
120 г цветен локум, нарязан на кубчета
100 г орехи, нарязани на едро
100 г стафиди Джъмбо, накиснати в коняк

За плънката с карамел и бадеми:
6 с.л. карамел или сгущьонка
100 г бадеми, нарязани на едро
100 г стафиди Джъмбо, накиснати в коняк

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
5-6 цели орехови половинки
3-4 с.л. перлена захар
5-6 цели бадемови ядки
3-4 с.л. филирани бадеми
3-4 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:

В стъклен съд разбъркваме добре съставките за стартера и оставяме сместа да утрои обема си. 


В купата на миксера смесваме прясното мляко, готовият сладък стартер и 150 г от брашното.
Разбъркайте много добре до хомогенна смес.
Покриваме купата със свежо фолио и оставяме за 3-4 часа, или докато удвои обема си.
След като тестото е готово в отделна купа купа разбиваме яйцата, жълтъците, захарта, солта, олиото, ванилията и настърганата кора от лимон, докато захарта се разтопи. 
Добавяме яйчената смес към тестото и разбъркваме с миксер на ниска скорост с приставка кука, докато се смесят добре.
Добавяме останалото брашно и разбъркваме, докато брашното се поеме от сместа напълно.
Месим с миксера и приставка кука на ниска степен около 10 минути и покриваме купата със свежо фолио за около 30 минути.
Отново размесваме с миксера за 2-3 минути и започваме да добавяме на части мекото масло,катоизчакваме след всяко добавяне да се усвои напълно.
Месим, докато цялото количество масло се поеме напълно от тестото и започне се увива около куката на миксера.
Прехвърляме с помощта на шпатула върху леко намаслен работен плот и сгъваме тестото на плик.
Оформяме на топка и поставяме в леко намаслена купа, докато удвои или утрои обема си (отнема около 8-12 часа).


Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене.
Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на четири (или две) равни части, като всяка от тях разделяме на още три.
Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правотгълна кора с размери около 30-15 см.
За козунаците с локум, поръсваме с кафява захар, локум, орехи и стафиди и отново оформяме на фитил.
За козунаците с карамел, нанасяме карамела, поръсваме с бадеми и стафиди и оформяме на фитил.
Разтегляме леко всеки от фитилите, като ги усукваме и сплитаме на плитка.
Прехвърляме във формите за козунак и оставяме на стайна температура да утроят обема си (отнема около 6-8 часа).
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме - локумените с перлена захар, орехи и кафява захар, а карамелените с филирани и цели бадеми и кафява захар.
Поставяме козунаците в студена фурна и покриваме веднага с хартия за печене.
Вклюваме фурната на 180С или 160С с вентилатор и печем на средна скара 35-40 минути при вертикални форми или 25-30 минути при хоризонтални - или докато забит в тестото тестер излиза сух.

Честито Възкресение христово!!


No comments:

Post a Comment