Tuesday, May 4, 2021

Великденски козунак на конци / Braided Sweet Easter Bread

 


Бях си обещала тазгодишните козунаци да не ги отразявам, но неволно смених технологията на приготвяне и те въпреки това се получиха така уникално вкусни, та нямаше как да ви ги спестя :))

Необходими продукти:
за 4 козунака по 500 г 

За тестото:
3 големи яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
200 мл шампанско
60 г масло, разтопено
40 мл зехтин
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. екстракт ванилия
1/2 с.л. есенция Панетоне
настърганата кора от 1 лимон
800-850 гр. пресято брашно
1 голяма щипка сол
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха)
зехтин за оформяне

За плънката със сладко от малини:
200 г домашно сладко от малини
200 г орехи, нарязани на едро
100 г стафиди, накиснати в бренди
100 г шоколадов дропс за печене

За плънката с шипков мармалад:
200 г шипков мармалад (на Лидл)
200 г орехи, нарязани на едро
100 г стафиди, накиснати в бренди
100 г шоколадов дропс за печене

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
5-6 с.л. перлена захар
5-6 с.л. шоколдов дропс
16-20 полу-цели орехови ядки
2-3 с.л. кафява захар

И да споделя перлено белите си Великденски яйца със златни нишки, които единодушно и повсеместно получиха приза: "Ама тая година защо не са ти боядисани яйцата??!"


Но аз упорито бях решила да са пречистено бели и светли и ги боядисах с перлено бял металик дъст, разреден с малко бренди, че нямахме водка :))


...като изключим първите две, боядисани в червено :)


Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарната добавяме последователно продуктите - първо течните и наронената жива мая, след което половината от брашното и щипката сол.
Стартираме хлебопекарната на програма "Тесто" - моята е с продължителност 150 минути.
Изчакваме продуктите да се смесят започваме да добавяме втората половина от брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се "маже" под бъркалките.
Може да е необходимо малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от големината на яйцата.
След приключване на програмата покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за през нощта.
Изваждаме от хладилника поне 1 час преди да започнем да го обработваме.

Ако замесваме на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. шампанско, захар и брашно, а в голяма купа или тава добавяме първо сухите продукти, след това течните продукти и активираната маята - и месим поне 15-20 минути, след което оставяме тестото, покрито със стреч фолио в хладилника за през нощта.
И отново изваждаме от хладилника поне 1 час преди да започнем да го обработваме.

Загряваме предварително фурната до 40-50С с метална купа с вода на дъното.
Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене (аз ползвах еднократни хартиени форми).
Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на четири равни части, като всяка от тях разделяме на още три.
Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правотгълна кора с размери около 30-15 см, намзаваме със сладко от малини или шипков мармалад (около 2 ч.л. за всяка кора), поръсваме с орехи, шоколадов дропс и стафиди и навиваме на руло, като прищипваме края на тестото към рулото, за да не се развива.
Разтегляме и усукваме внимателно на "фитил" всяко от рулата и сплитаме на плитка.
Прехвърляме в избраната форма и оставяме за 30-40 минути (или докато поне удвои обема си) на в предварително загрятата до 40С-50С фурна с метална купа с вода на дъното.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с перлена захар, шоколадов дропс, ореховите ядки и кафява захар.
Превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме козунаците с хартия за печене и печем на средна скара 30-35 минути, или докато забит в тестото тестер излиза сух.


Нека има светлина в душите ни и мир и любов в сърцата ни!
И да сме здрави!! 


4 comments:

  1. Много ми харесват тези козуначета с шампанско. Много хубава текстура. И яйцата са красиви 🙂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти!! :)
      На мен тестото с шампанско ми е от любимите - много приятно за работа и на вкус.

      Delete
  2. Привет! Как получихте златните нишки на яйцата?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Купих си някакви перлени бои, към които имаше 4 златни листа - варак, мисля му казват :)
      Поздрави!!

      Delete