Wednesday, April 28, 2021

Шведска крем пита с бадемов марципан и ванилов мус - Семла / Swedish Marzipan and Vanilla Mousse Bun Cake - Semla

 


Едно разчупено и уханно предложение за Семла - традиционна за Швеция и скандинавските страни сладка кардамонена пита с плънка от млечно-бадемова паста и бита сметана и щедра поръска от пудра захар. 

Добавката от карамелизирани круши и ефирен ванилов мус я превръщат в кулинарно изживяване, в което всички на масата ще се влюбят!!

Необходими продукти:

За тестото:
100 гр захар
1/4 ч.л. сол
250 мл пълномаслено прясно мляко
60 г масло
1 пакет суха мая Dr.Oetker
1 голямо яйце
1 ч.л. смлян кардамон
600 г брашно  + 50 г за доомесване

За плънката:
3-4 круши (обелени и почистени, може и праскови от компот)
100 г захар
2-3 с.л. вода
30 г масло
200 г марципан, може и веган марципан
2-3 с.л. пълномаслено прясно мляко

За ваниловия мус:
200 мл млечна сметана
400 мл прясно мляко
1 пакетче Oригинален пудинг ванилия Dr.Oetker
4-5 с.л. захар
60 г масло
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 

За глазурата:
1 яйце, разбито (за намазване)
1-2 с.л. фина пудра захар, по желание



Начин на приготвяне:

На питата:
Смесете захарта и солта в голяма купа и оставете настрани.
Загрейте прясното мляко и маслото в малка тенджера на умерен огън, докато маслото се разтопи.
Изсипете в купата със захарта и отгоре поръсете маята.
Оставете да престои 5 минути или докато маята се активира.
Добавете 1 яйце и кардамона и разбъркайте добре.
Добавете около 2/3 от брашното и размесете добре.
Добавяйте на части останало брашно, докато получите меко и лесно за работа тесто (може да е леко лепкаво).
Месете на леко набрашнена повърхност 3-5 минути или докато стане гладко и еластично.
Поставете в намаслена купа, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса 30 минути, или докато удвои обема си.
Намаслете дъното и стените на 22-24 см форма с падащо дъно и оставете настрани.
Размесете за кратко тестото и оформете на топка, разточете до 20 см кръг и поставете в подготвената форма.
Разрежете на 8 равни триъгълника, без да стигате до основата на тестото, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса 20-30 минути, или докато отново удвои обема си.
Загрейте фурната до 180°С или 160°С с вентилатор.
Намажете отгоре тестото равномерно с разбито яйце и печете 35-45 минути или докато забит до дъното тестер излиза сух и без полепнали трохи.
Оставете да се охлади въвформата 4-5 минути, освободете от формата и оставете да се охлажди напълно върху решетка.
Разрежете питата наполовина хоризонтално, поставете долната част в чиния за сервиране, а горната оставете настрани.
С лъжица издълбайте ниша с формата на кръг около 20 см в средата на питата, като оставитепоне 2 сантиметра борд по периферията и внимавате да не пробиете долната кора.

На плънката:
Поставете 200 г марциапан и 2-3 с.л. пълномаслено прясно мляко в блендер или кухненски робот и смесете до гладка паста.
Карамелизирайте захарта и водата, добавете маслото и крушите и оставете да покъкрят по 3-4 минути от всяка страна (или 2-3 минути, ако плодът е от компот) – плодовете не трябва да са прекалено меки.
Отстранете от огъня и оставете настрани да се охладят напълно.

На ваниловия мус:
Пригответе пудинга според инструкциите на опаковката, като го сгъстите с една идея повече.
Отстранете от огъня, добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи.
Охладете крема на ледена баня с непрекъснато разбъркване.
Разбийте млечната сметана и ваниловата есенция до меки връхчета и на части добавете към изстиналия ванилов крем, като разбърквате с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.



Сглобяване на питата:
Разстелете равномерно марципановата паста в издълбаната в питата ниша.
Подредете крушите върху марципана с разрязаната част надолу.
Разпределете ваниловия мус равномерно отгоре.
Нарежете горната част от питата на оформените вече триъгълници и поставете внимателно всеки от тях върху сметановия мус, като внимавате да съвпадат с долните им половинки.
Поръсете обилно с пудра захар, по желание преди да поднесете.

Рецептата можете да намерите и в сайта на Dr.Oetker :)




No comments:

Post a Comment