Не е нов, от по-миналата година е, но след запитване конкретно за него, забелязах, че го нямам като самостоятелна рецепта, та реших да го отчета и него като дейност :D
Необходими продукти:
за 4 козунака по 500 г или 2 по 750 г
За тестото:
3 големи яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл зехтин
1/2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. екстракт от ванилия
настърганата кора от 1 лимон
700-800 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
1 щипка сол
10 г суха мая, или 30 г (3/4 кубче) свежа
мазнина за оформяне
За плънката:
200 г сгущьонка или домашно приготвен карамел
200 г бадеми, нарязани на едро
100 г стафиди, по избор
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
3-5 с.л. перлена захар
3-5 с.л. шоколдов дропс
3-5 с.л. ситно нарязани бадеми
Ако тестото не е втасало достатъчно след приключване на програмата - необходимо е поне да удвои обема си - оставяме във включената хлебопекарна, докато втаса до желаното състояние, или изваждаме контейнера, покриваме със стреч фолио или памучна кърпа и оставяме за 10-15 минути в предварително загрята до 40-50 С фурна с метална купичка вода на дъното.
Ако замесваме на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. заквасена сметана, захар и брашно, а в голяма купа или тава добавяме първо сухите продукти, след това течните продукти и активираната маята - и месим поне 15-20 минути, след което оставяме тестото, покрито със стреч фолио или памучна кърпа, на топло, или в предварително загрята до 40С-50С фурна с метална купичка вода на дъното.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с перлена захар, шоколадов дропс и нарязани на ситно бадеми.
Печем на средна скара 35-40 минути при вертикални форми или 25-30 минути при хоризонтални - или докато забито в тестот дървено шишче излиза сухо, като след 15-20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегарят.
No comments:
Post a Comment