Споделям сега тази рецепта, защото зимата е елементарно да си приготви човек домашно сушено месо без особени усилия и приспособления, но през лятото не е чак толкова лесно...
С дехидратора (сушилнята за плодове и зеленчуци) обаче се оказа повече от лесно - по всяко време на годината, затова и вече си приготвяме редовно :)
...гост шеф - мама!!
Необходими продукти:
1000-1200 г свинска рибица
200-300 г морска сол
сухи подправки, по избор - черен пипер, кимион, мащерка, риган, розмарин, босилек, чубрица, сминдух, чимен, лют червен пипер, сладък червен пипер, куркума, шафран
2-3 с.л. зехтин, или колкото да се получи нещо като каша от сухите подправки
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на желани по форма и големина парчета.
В дълбик стъклен съд покриваме месото с едра морска сол и оставяме в хладилника за 12 часа, или за през нощта.
Почистваме от морската сол, измиваме и накисваме в студена вода за около 4 часа в хладилника.
Изваждаме от водата и подсушаваме върху кухненска хартия.
През това време приготвяме подправките.
Нансяме подправките от всички страни по месото с помощта на сладкарска четка, или с ръка и оставяме за 2-3 часа в хладилника да изсъхне.
Подреждаме в дехидратора (сушилнята за плодове и зеленчуци) и сушим на 70С за 8-9 часа - в звисимост от дебелината на парчетата месо.
изваждаме от дехидратора и оставяме да се охлади.
Съхраняваме овито в хартия за печене в хладилника (и след това в торбичка с цип, ако предпочитаме да не изсъхва повече).
Мина, привет! Чудесно изглежда. Под дехидрататор сушилня за билки и плодове ли имаш предвид, от тези, с тавичките, или е друг уред?
ReplyDeleteБлагодаря!! Да, сушилня имам предвид :) ще го отбележа, че да е по-ясно.
Delete