Friday, February 28, 2020

Лека шоколадова панакота / Lite Chocolate Panna Cotta



По-скоро е млечно шоколадово кремче, но реших да го споделя като рецепта, защото вкъщи се превърна в любимо - изключително бързо и лесно, но пък адски леко и вкусно

 :)

Необходими продукти:
...за 6 порции

600 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл млечна сметана (за кето - обръщаме пропорциите мляко-сметана)
200 г предпочитан шоколад за топене (за кето - 85% натурален)
20 г желатин + 40 мл студена вода или прясно мляко
2-3 капки есенция мента, по избор

За декориране, по избор:
1-2 с.л. шоколадови стружки
1 ч.л. какао
стръкчета свежа мента

Начин на приготвяне:

Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода или млякото.
В съд с тежко дъно кипваме млякото и сметаната.
Добавяме начупения шоколад, накиснатия предварително желатин и ментовата есенция, по избор - и разбъркваме до пълното им разтваряне.
Охлаждаме на водна баня и разсипваме по чаши или съдинки по избор.
Оставяме за поне 3 - 4 часа, или за през нощта в хладилника, да стегне.
Преди да поднесем, поръсваме с шоколадови стружки, какао на прах и стръкчета свежа мента, по избор.


Забърква се за не-повече от 4-5 минути и изчезва точно толкова бързо ;)


No comments:

Post a Comment