Friday, February 14, 2020

Шоколадова торта с кафе и маскарпоне / Chocolate Cake with Coffee Mascarpone



Лека, сочна, безплътна, ароматна и много свежа бърза и лесна торта за деня на любовта и виното и 22-та годишнина от сватбата ни днес :)

Необходими продукти:
... за торта с диаметър 20-22 см

250 г маскарпоне
250 г Нутела, или предпочитан течен шоколад
250 мл силно еспресо, студено
400 мл млечна сметана
400 г бишкоти
поръски за декориране, по избор



Начин на приготвяне:

Разбиваме млечната сметана до меки върхове.
Разбиваме в отделна купа маскарпонето и нутелата и отделяме 100 г за декориране на тортата.
Добавяме постепенно разбитата сметана към шоколадовия крем и разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.
Фиксираме регулеруем ринг за торти върху подходящ поднос на диаметър 20-22 см.
Потапяме бързо и за кратко всяка от бишкотите в студеното еспресо - първо озахарената страна и светкавично обръщаме обратно - и подреждаме плътно на дъното на ринга.
Покриваме с около 1/4 от шоколадовия мус и повтаряме с втория ред бишкоти - и така общо 4 пъти - или докато ни свършат бишкотките и крема,
Завършваме с крем, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника, или за през нощта.
Ако тортата е за домашна консумация - горешо препоръчвам да не се ползва желатин или друг вид стабилизатор на крема, защото така тортата остава пухкава, сочна и ефирна :)
Ако ще е за подарък, или ще се разнася насам-натам - може към нутелата да се добави 10 г накиснат предварително за 5-10 минути в студена вода и разтопен на водна баня желатин, за да е по устойчива и стабилна...
Освобождаваме стегналата торта от ринга, като първо прекарваме тънък и остър нож между стената на ринга и тортата.
Декорираме с пош и накрайник #М на Wilton със заделения за целта шоколадов крем с маскарпоне и декорираме по избор с поръски :)
Поднасяме любима гореща или студена наитка...

И честито на всички празнуващи!!




No comments:

Post a Comment