Friday, February 28, 2020

Лека шоколадова панакота / Lite Chocolate Panna Cotta



По-скоро е млечно шоколадово кремче, но реших да го споделя като рецепта, защото вкъщи се превърна в любимо - изключително бързо и лесно, но пък адски леко и вкусно

 :)

Необходими продукти:
...за 6 порции

600 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл млечна сметана (за кето - обръщаме пропорциите мляко-сметана)
200 г предпочитан шоколад за топене (за кето - 85% натурален)
20 г желатин + 40 мл студена вода или прясно мляко
2-3 капки есенция мента, по избор

За декориране, по избор:
1-2 с.л. шоколадови стружки
1 ч.л. какао
стръкчета свежа мента

Начин на приготвяне:

Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода или млякото.
В съд с тежко дъно кипваме млякото и сметаната.
Добавяме начупения шоколад, накиснатия предварително желатин и ментовата есенция, по избор - и разбъркваме до пълното им разтваряне.
Охлаждаме на водна баня и разсипваме по чаши или съдинки по избор.
Оставяме за поне 3 - 4 часа, или за през нощта в хладилника, да стегне.
Преди да поднесем, поръсваме с шоколадови стружки, какао на прах и стръкчета свежа мента, по избор.


Забърква се за не-повече от 4-5 минути и изчезва точно толкова бързо ;)


Friday, February 14, 2020

Шоколадова торта с кафе и маскарпоне / Chocolate Cake with Coffee Mascarpone



Лека, сочна, безплътна, ароматна и много свежа бърза и лесна торта за деня на любовта и виното и 22-та годишнина от сватбата ни днес :)

Необходими продукти:
... за торта с диаметър 20-22 см

250 г маскарпоне
250 г Нутела, или предпочитан течен шоколад
250 мл силно еспресо, студено
400 мл млечна сметана
400 г бишкоти
поръски за декориране, по избор



Начин на приготвяне:

Разбиваме млечната сметана до меки върхове.
Разбиваме в отделна купа маскарпонето и нутелата и отделяме 100 г за декориране на тортата.
Добавяме постепенно разбитата сметана към шоколадовия крем и разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.
Фиксираме регулеруем ринг за торти върху подходящ поднос на диаметър 20-22 см.
Потапяме бързо и за кратко всяка от бишкотите в студеното еспресо - първо озахарената страна и светкавично обръщаме обратно - и подреждаме плътно на дъното на ринга.
Покриваме с около 1/4 от шоколадовия мус и повтаряме с втория ред бишкоти - и така общо 4 пъти - или докато ни свършат бишкотките и крема,
Завършваме с крем, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника, или за през нощта.
Ако тортата е за домашна консумация - горешо препоръчвам да не се ползва желатин или друг вид стабилизатор на крема, защото така тортата остава пухкава, сочна и ефирна :)
Ако ще е за подарък, или ще се разнася насам-натам - може към нутелата да се добави 10 г накиснат предварително за 5-10 минути в студена вода и разтопен на водна баня желатин, за да е по устойчива и стабилна...
Освобождаваме стегналата торта от ринга, като първо прекарваме тънък и остър нож между стената на ринга и тортата.
Декорираме с пош и накрайник #М на Wilton със заделения за целта шоколадов крем с маскарпоне и декорираме по избор с поръски :)
Поднасяме любима гореща или студена наитка...

И честито на всички празнуващи!!




Monday, February 10, 2020

Кекс с шампанско и портокалови корички / Champagne and Candied Orange Peels Bundt Cake



Ако имате нужда от бърз и лесен десерт, който няма да остави никой на масата равнодушен, кексът с шампанско, портокалови корички, запечени орехи и ароматна заливка от бял шоколад е точно това което ви трябва...
А с лека закачлива романтична поръска се превръща в перфектния десерт за през месеца на любовта и виното :)

Необходими продукти:
...за 1 голям кекс :)

4 големи яйца
360 - 375 г кристална захар, или на вкус
1 с.л. есениця ванилия
250 мл сухо бяло шампанско (или розово)
8 с.л. зехтин (или олио)
450 г брашно, пресято
20 г бакпулвер
1 щипка сол
2-3 капки есенция шампанско, по избор
1 с.л. какао на прах, по избор
50 г захаросани портокалови корички + 2-3 капки есенция портокал
50 г стафиди
50 г едро нарязани орехи, леко запечени

За глазурата:
100 г бял шоколад за топене
50 мл млечна сметана
2-3 капки есенция шампанско, по избор

За декориране:
захарни посърки, по избор

За приготвяне:
Форма за кекс
Спрей против залепване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме кръгла форма за кекс.
Пресяваме заедно брашното, солта и бакпулвера.
Разбиваме яйцата и захарта, докато побелеят.
Добавяме захарта и ванилията и разбиваме до пухкав крем.
Добавяме при непрекъснато разбиване шампанското и зехтина.
Добавяме на части брашното с добавките и разбъркваме до гладка смес
В съда, с който мерим брашното изсипваме портокаловите корички и разтърсваме - да се набрашнят леко, изсипваме в отделно съдче и повтаряме със стафидите и орехите - уж да не потъват при печенето ;)
Изсипваме половината от кексовото тесто в намаслената форма и поръсваме с половината от портокаловите корички, стафиди и орехи.
Изсипваме останалата половина от тестото, като си оставяме 2-3 лъжици в съда - за какаовата смес.
Отново поръсваме с останалите портокалови корички и стафиди.
Добавяме към оставеното тесто 1 с.л. какао и разбъркваме до пълното му усвояване.
Изсипваме на тънка струйка върху бялото тесто, като оформяме разни фигурки.
Печем кекса в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 40-45 минути или до суха клечка.
Изваждаме от фурната и оставяме за 4-5 минути да се поохлади.
Обръщаме върху решетка и оставяме да се охлади.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад със сметаната и есенцията, разбъркваме до гладка маса и оставяме да се охлади.
Поливаме изстиналия кекс и декорираме с избраната поръска.
Поднасяме с любима гореща, студена или пенлива напитка :)


И не знам защо, ама все едно с тъп трион съм го рязала тоя кекс - баш като за снимки :))