Tuesday, February 26, 2019

Кето чийзкейк браунис с малини / Raspberry Cheesecake Keto Brownies


Дори по-вкусно и от класическото брауни - плътен, влажен и наситено шоколадов брауни слой, обогатен от свеж и ободряващо киселеещ чийзкейк топинг с малини - ммм :)

Необходими продукти:

За брауни слоя:
100 г масло
25 г кокосово масло (може да се замени с краве)
125 г тъмен шоколад 85%
160 г еритритол (или ксилитол, или стевиола на прах)
2 яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
щипка сол
80 г бадемово брашно
20 г какао
щипка едро смляна морска или хималайска солсол

За чийзкейк слоя:
200 г крем сирене
40 г еритритол (или ксилитол, или стевиола на прах)
1 яйце
20 г бадемово брашно
1 ч.л. екстракт ванилия
100-150 г малини, пресни или замразени



Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме квадратна форма с размери 20 х 20 см, покриваме с хартия за печене дъното и стените и оставяме настрани.

За брауни слоя:
Разтопяваме на водна баня маслото, кокосовото маско и шоколада.
Разбъркваме и оставяме настрани за около 5 минути - да се охладят.
Добавяме към шоколадовата смес ксилитола (или избрания заместител на захарта), ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Добавяме бадемовото брашно, какаото и солта и разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме брауни слоя в предварително подготвената форма, разстиламе равномерно и заглаждаме.

За чийзкейк слоя:
Разбиваме в купа крем сиренето, ксилитола (или избрания заместител на захарта), яйцето, бадемовото брашно и ванилията до гладък крем.

Сглобяване на чийзкейк браунито:
Изсипваме чийз крема върху брауни слоя и заглаждаме.
Отделяме 9-12 малини и пюрираме или намачкваме с вилица в отделна купа останалите до гладко пюре.


Изсипваме с лъжица на симитрични ленти малиновото пюре върху чийз крема и с върха на лъжицата или нож докарваме мраморния ефект - без да стигаме до брауни слоя.
Разделяме мислено браунито на 9 или 12 квадрата и в средата на всеки поставяме по 1 малинка.
Печем  в предварително загрята на 180С фурна около 35-40 минути, или докато клечка, забита в центъра, излиза само с няколко влажни трохи полепнали по нея.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно - поне 4 часа.
Нарязваме на 9 или 12 квадрата.


Поднасяме с предпочитана гореща напитка :)




Monday, February 18, 2019

Кето хлебчета / Keto Bread for Buns and Rolls



Бях много любопитна да опитам нисковъглехидратните кето хлебчета и си признавам, че останах приятно очарована от вкуса им :)
Леки, ефирни и изненадващо вкусни!!

Необходими продукти
...за 6 по-големи или 8 средни питки

120 г бадемово брашно
5 с.л. хуск
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. едросмляна морска или хималайска сол
200 мл вряща вода
2 ч.л. ябълков оцет
3 белтъка
сусам за поръсване, по избор


Начин ан приготвяне:

Загряваме фурната до 180°C или 160°C с вентилатор.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене.
Смесваме сухите съставкив голяма купа.
Кипваме водата и добавяме в купата със сухите съставки врящата вода, оцета и белтъците, като непрекъснато разбиваме за около 30 секунди, като внимаваме да не преразбием тестото - на консистенция трябва да прилича на нещо като домашен пластелин :)
Оформяме с навлажнени ръце 6 или 8 топчета тесто и поставяме в застланата с хартия за печене тава - на разстояние едно от друго.
Печем на по-ниска скара в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна за 50-60 минути, в зависимост от размера на хлебчетата.
Готови са, когато започнат да издавт кух звук при потупване по дъното.


Поднасяме топли или студени с масло, домашни пастетчета или режимни благинки по избор :)
Перфектни са за приготвянето на сандвичи и бургери!!
Удещането е като за класически хляб...


Следващия път мисля да добавя и есенция масло, за още по-наситено автентичен вкус и ще споделя как се е получило :)


Thursday, February 14, 2019

Чийзкейк Орехово брюле (Кето) / Keto Walnut Brulee Cheesecake


Както неведнъж съм споменавала, днешната дата е своеобразен троен празник у нас - на любовта, на виното и годишнина от сватбата ни...
Тази година ставаме на 21
И този път тортичката е кето - без глутен, без захар, без угризения и без притеснения ;)
...абсолютно подходяща и за спазващи нисковъглехидратен режим, и за диабетици.
Своебразна чийзкейк реплика на прословутото Орехово брюле, което бях приготвила за 20-ия рожден ден на младежа и което стана абсолютно любимо вкъщи.

Необходими продукти:

За основата:
2 белтъка
щипка сол
80-100 г еритритол (или стевиола на прах,или 20-30 капки стевия), или на вкус (или 100 г захар за нережимни)
100 г сурови орехи (може и леко запаечни - за аромат)
1 ч.л. екстракт ванилия (или 1 прахче)

За чийз-брюле крема:
2 жълтъка
180-200 г еритритол (или стевиола на прах, или 60-80 капки стевия), или на вкус (или 200 г кристална захар за нережимни)
200 + 400 мл млечна сметана
600 г крем сирене (или 400 г крем сирене + 200 г заквасена сметана)
1 с.л. екстракт ванилия (или 2-3 прахчета)
100 г сурови орехи (може и леко запаечни - за аромат)
20 г желатин
50 мл студена вода

За декорация:
100 г тъмен шоколад 85%
50 мл млечна сметана


Начин на приготвяне:

На основата:
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на 20 см, намасляваме стените му и покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Смиламе в блендера орехите и 50 г от ствиолата на прах до консистенция на пълнозърнесто брашно.
Разбиваме с миксера белтъците, ванилията и щипка сол на сняг и добавяме постепенно на тънка струйка останалите 50 гр стевиола на прах, като не преставаме да разбиваме - до пълното и разтваряне - 7-8 до 10 минути.
Добавяме на части ореховото брашно и разбъекваме с щпатула от долу нагоре до пълното му усвояване.
Изсипваме във фиксирания на 20 см ринг за торти и печем в предваритвлно загрята на 180С или 160С с вентилатор фурна около 20 минути.
Охлаждаме блата за кратко след изпичане, освобождаваме от ринга и оставяме да се охлади напълно.


На крема
Смиламе на едро орехите.
Накисваме желатина в 50 мл студена вода.
Разбиваме жълтъците с половината от стевията.
Загряваме 200 мл от сметаната и добавяме на тънка струйка към яйчената смес, като не спираме да разбиваме.
Прехвърляме сместа в огнеопорен съд и на водна баня и разбиваме, докато леко се посгъсти - 10-ина минути, като внимаваме да не сготвим яйцата.
Отстраняваме и оставяме да се охлади.
Добавяме смлените орехи и разбъркваме.
Разбиваме крем сиренето (и сметаната, ако ползваме) с останалата ствия и ванилията до гладък крем.
Добавяме ореховото брюле и рабъркваме
Разтопяваме на водна баня желтина и добавяме на тънка струйка при непрекъснато разбъркване към чийз крема.

Разбивааме останалите 400 мл млечна сметана до меки връхчета.
Добавяме на части към чийз крема, като разбъекваме с щпатула от долу нагоре до пухкав крем.


На шоколадовия ганаш:
Кипваме 50 мл млечна сметана, добавяме към начупения шоколад, разбъркваме до гладък крем и оставяме да се охлади, без да стяга, след което прехвърлям в пош с накрайник #4B на Wilton и оставяме на стайна температура.

Сглобяване на чийзкейка:
Стягаме блата (с дъното нагоре) с регулеруемия ринг за торти върху подходящ поднос и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Изсипваме крема и заравняваме.

Покриваме със стреч фолио и оставяме за поне 4 часа, или за през нощта в хладилника да стяга.
Освобождаваме стегналия чийзкейк от ринга и ако е необходимо позамазваме с малка част от ганаша ореховата основа, зашото е по-рохкава и ронлива от класическите ореховки.
Отстраняваме ацетатната лента (или хартията за печене, декорираме с шоколадовия ганаш и съхраняваме в хладилника до сервиране.
Поднасяме с предпочитана гореща напитка или предпочитано вино  ;)


И честито на всички празнуващи!! :)


Friday, February 8, 2019

Бисквитки с бадемов марципан / Gingerbread Cookies with Marzipan


Домашни бисквитки с бадемов марципан от новата романтична колекция на Aromas House  - декорирани с фондан и роял айсинг в пастелно розово и бяло :)

Искаше ми се вкусът на марципан да е по-осезаем и реших да не го замесвам директно в тестото, а да го добавя впоследствие към вече замесеното тесто...

Необходими продукти:

3 яйца, фермерски
280 г кристална захар
120 г мандраджийско масло, меко
5 с.л. натурален мед, разтопен на водна баня
1 с.л. екстракт ванилия
3-4 капки Концентрирана есенция бадем
1 ч.л. подправки за бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче)
2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
650-800 г брашно на София Мел
60 г натурален бадемов марципан

За декориране:
Пастелно розов  и бял фондан на FunCakes
Фина пудра захар или Магически прах за разточване на фондан на FunCakes (или царевично нишесте)
Сладкарско лепило на FunCakes
Смес за Роял айсинг на FunCakes
Перлени и металик дъстове на Sly Commerce и Squares Kitchen

Инструменти:
Силиконов молд Слънчогледи на Katy Sue Designs
Накрайници #2, #3 и стандартни адаптери на Wilton
Пошове за еднократна употреба
Метални и пластмасови резци сърца на Wilton
Шпатула, за заглаждане на фондан
Точилка за фондан, по избор
Четки за декориране на Wilton


Приготвянето и декорирането е в най общи линии като при Коледните бисквитки и  Бисквитки с вкус на Лате с тиква и карамел - като разликата е в добавянето на марципана :)



Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното, изсипваме в по-голяма тава и оформяне нещо като кладенче по средата.
Разбиваме в купа с миксер яйцата и захарта до пухкава смес, добавяме мекото масло, меда, солта, содата и подправките за бисквитки и есенциите и разбъркваме до гладка смес.
Изсипваме в кладенчето в брашното и замесваме на ръка средно твърдо тесто.
В зависимост от големината на яйцата, вида на меда и маслото може да поеме между 650 и 800 г брашно, като евентуалния остаък използвам при разточването и оформянето на бисквитките.
Разточваме тестото на дебела кора, настъргваме на едро ренде около около 2/3 от марципана, прегъваме на две, насъргваме останалия марципан, прегъваме и оформяме на топка.
Завиваме тестото в стреч фолио и оставяме за 20-тина минути, или за през нощта, в хкладилника.
Загряваме фурната предварително до 160С.
Застиламе дъното на няколко плитки тави с хартия за печене.
Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхост на кора с дебелина около 5-7 мм, изрязваме бисквитки в желаната форма и подреждаме на разстояние една от друга в покритите с хартия за печене тави.
Печем в предваритвлно загрята до 160С фурна 10-12 минути, или докато краищата им започнат да се запичат.
Изваждаме и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Разточваме избрания цвят фондан върху леко поръсена с пудра захар или прах за разточване на фондан работна повърхност с дебелина 3-5 мм, заглаждаме с шпатула за фондан и изрязваме с резеца, с който сме изрязали и бисквитката, която ще декорираме,
Намазваме със сладкарско лепило, залепваме върху напълно изстиналата бисквитка и леко заглаждаме отново с шпатулата.
Оформяме с помощта на молдовете, леко напудрени с пудра захар или прах за разточване  листаи маргаритки в бяло и розово и дооцветяваме фриволно с дъстовете.
Фиксираме елементите със сладкарско лепило върху покритата с фондан бисквитка и оставяме за кратко лепилото да стегне.
Декорираме с айсинг по ръба на бисквитката и оставяме да стегне за 10-15 минути.

И сме готови ;)

А ако нямате време да си gi приготвите сами, или просто не ви се занимава - можете да си поръчате в Aromas House, или на място в магазина на ул. Неофит Рилски 58 в центъра на София :)