Wednesday, December 27, 2017

Коледен венец с марципан и канела / Almond Cinnamon Christmas Wreath



Светли и благословени Коледни празници, приятели!! <3

Светли да са мислите ни, благословени дните ни - и мир, благоденствие и любов във всеки дом и семейство да властват!!

Празничното ми предложение - с леко закъснение за Коледа, но пък точно навреме за имения ден на младежа ;) е най-вкусният и ароматен Коледен венец. който можете да си представите, адаптация по възхититиелния Коледен венец на Дани :)

Дани, благодаря за страхотната рцепта и за така вдъхновявашите и прекрасни снимки!!

Необходими продукти:

За тестото:
120 мл затоплено прясно мляко
30 г масло, разтопено
20 мл зехтин
100 г захар
1 яйце
1 ч.л. екстракт от ванилия
2-3 капки еснция кленов сироп
350-400 г брашно, пресято
7 г суха мая
щипка сол

За плънката:
50 г меко масло
50 г кафява захар
80-100 г натурален марципан
1 с.л. букет подправки за коледни бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче)
1 с.л. канела

За декориране:
шепа нарязани или филирани бадеми
шепа сушени червени боровинки
1 с.л. фина пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

В контейнера на машината за хляб добавя,е първо течните и после сухите съставкиза тестото и включвакме на програма "Тесто".
Ако замесваме на ръка - първо "шупваме" маята с топлото мляко + 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар и в голяма купа добавяме първо сухите съставки, след това течните, замесваме гладко тесто и оставяме на топло, покрито скърпа или свежо фолио, да удвои обема си.
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на голяма плитка тава с хартия за печене.
В блендера смесваме съставките за плънката и блендираме до гладка паста.
Изсипвамр готовото тесто върху набрашнен или  намаслен плот, размесваме леко и разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 1 см (около 60 х 40 см).
Намазваме равномерно кората с пастата за плънката и навиваме на стегнато руло.
Разрязваме надлъжно рулото с остър нож, усукваме получените два фитила и  завиваме на венец.
Прехвърляме в предварително подготвената тава, поръсваме с бадемите, червените боровинки и шоколадовия деопс и оставяме да втаса 20-ина минути.
Печем в предварително загрята до до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-40 минути, като на финала покриваме, ако е необходимо, с алуминиево фолио, да не прегаря.
Оставяме готовия венец да се охлади, поръсваме с пудра захар и поднасяме с любима гореща напитка :)




Friday, December 15, 2017

Празнична бадемова торта с портокалов крем / Festive Almond Orange Cake



Лека празнична торта с любими Коледни вкусове и аромати, в която консистенция и текстури се допълват изящно в опияняваща сетивата симфония от усещания - истинско кулинарно тържество!! :)

... където финалният акорд е неподправената нежност на Philadelphia!!


Необходими продукти:
...за торта с диаметър 20-22 см

За блатовете:
6 яйца, жълтъците разделени от белтъците
160 + 80 г кристална захар
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
3-4 капки концентрирана есенция бадем
160 г сурови бадеми, леко запечени за аромат
80 г брашно
1 бакпулвер (10 г)
настърганата кора от 1 портокал
1 щипка сол

За крема:
525 г (3 опаковки) крем сирене Philadelphia
80 г фина пудра захар
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
200г бял шоколад
3-4 капки концентрирана есенция портокал
20 г желатин
прясно изцеден сок от 1 портокал
100 мл прясно мляко
400 мл млечна сметана

За декориране:
200 г свежи боровинки, измити и подсушени
3-4 клончета свеж розмарин, измити и подсушени
1 белтък
2-3 с.л. фина кристална захар
1-2 с.л. фина пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на 3 форми за тортa с подвижен борд и диаметър 20-22 см с хартия за печене и намасляваме стените (или печем блатовете последователно, ако разполагаме с 1 форма).
Разбиваме с миксер жълтъците със 160 г захар, ванилията и есенцията бадем до пухкав крем.
Смиламе с блендер бадемите до едрозърнесто брашно.
Пресяваме заедно брашното и бакпулвера и смесваме с бадемовото брашно.
Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг и постепенно добавяме 60 г захар, като не преставаме да разбиваме - до гладко и лъскаво целувчено тесто.
Добавяме на части сместа от брашната към жълтъчната смес, като редуваме с добавяне на части от белтъчната смес и разбъркваме внимателно с шпатула от долу нагоре. до пухкаво тесто.
Разделяме тестото на 3 равни части.
Изсипваме във всяка от подготвените форми, заравняваме и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 20 минути, като след 15-тата минута разместваме тавите за равномерно изпичане (ако печем едновременно).
Изваждаме и оставяме готовите блатове върху решетка за 3-4 минути, след което освобождаваме от формите и оставяме да се охладят напълно.


Приготвяме крема като накисваме за 5-10 минути желатина в прясно изцедения портокалов сок.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад, добавяме концентрираната еснция портокал и разбъркваме.
Кипваме прясното мляко, разбъркваме леко да се охлади, добавяме накиснатия в портокаловия сок желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Добавяме на тънка струйка към разтопения шоколад и разбъркваме до хомогена смес, като загряваме за кратко на водна баня, ако е необходимо - и оставяме сместа да се охлади, но да не стяга.
Междувременно разбиваме с миксер крем сиренето Philadelphia, пудрата захар и ванилията до глаък крем.
Добавяме на части охладения бял шоколад с желатина и разбъркваме с миксер на ниска скорост до гладък крем.
Разбиваме млечната сметана до меки връхчета и добавяме постепено към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се поеме напълно.
Разделяме крема в съотношение 2/5 х 2/5 х 1/5 - т.е. 2 по-големи части и една горе долу два пъти по-малка ;), като по-малката част от крема можем директно да прехвърлим в пош или в купа и да покрием с прилепнало към крема свежо фолио.


Сглобяваме тортата, като фиксираме първия блат с малко от крема върху подложка за торти, подходящ поднос или тортена чиния.
Стягаме блата с ринг за торти и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Блатовете са абсолютно леки и пухкави и нямат нужда от сиропиране, но ако все пак сте почитатели на силно сиропираните торти, можете да поръсите по избор при сглобяването всеки от блатовете с прясно изцеден сок от 1 портокал и 1-2 с.л. амарето (аз не съм сиропирала моите).
Изсипваме първата по-голяма част от крема върху блата и заравняваме.
Покриваме с втория блат и леко притискаме.
Изсипваме втората голяма част от крема, заравняваме, покриваме с последния блат, като оставяме дъното на блата да е отгоре и отново леко притискаме.
Покриваме със сежо фолио и оставяме тортата в хладилника да стяга за поне 4 часа или за през нощта.
Захаросваме клонките розмарин и част от боровинките, като разбием белтъка до пухкав сняг, нанесем със сладкарска четка по клонките и боровинките, поръсим с фина кристална захар и оставим да изсъхнат напълно.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и покриваме отгоре и отстрани с тънък слой от последната част от крема, като гоним ефекта Naked Cake - "Гола Торта".
Декорираме с кристализиралите клонки розмарин и боровинките и тук-там поставяме като акцент и от захаросаните боровинки.


Поднасяме с любима гореща или празнична напитка :)



Thursday, December 7, 2017

Торта капучино / Cappuccino Cake



Точно преди 19 години,  на днешната дата,  животът ми придоби истинския си смисъл :)

И преди това съм била щастлива - и преди това съм обичала, и преди това съм била обичана... Но от този ден нататък и щастието, и любовта придобиха ново, необозримо дотогава измерение!! И въпреки че мъничката шушка, променила в онзи ден живота ни завинаги, днес е вече голям мъж, няма ден, в който да не благодарим на бога, че ни дари точно с тази най-прекрасна шушка, и че му помогна да израсне точно в прекрасния млад мъж, който е днес!!!

Честит рожден ден, наше пораснало момче!!

Бъди винаги себе си!! Следвай смело сърцето си!! И нека бог те води в пътя ти!!!


Необходими продукти:
за торта с диаметър 22 см

За блата:
30 г брашно
100 г натурален бадемов марципан
2 малки яйца, жълтъците разделени от белтъците
30 г кристална захар
1-2 капки концентрирана есенция бадем
1 щипка сол

За шоколадовия крем:
10 г желатин* (или агар-агар)
40 мл студена вода
200 мл млечна сметана
100 г тъмен шоколад за топене
50 г млечен шоколад за топене
2-3 капки концентрирана есенция каула кафе, по избор
200 г крем сирене

За ваниловия мус:
10 г желатин* (или агар-агар)
40 мл студена вода
100 + 100 мл млечна сметана
50 г бял шоколад за топене
200 г крем сирене
3-4 с.л. мед, разтопен и охладен
1 с.л. чист екстракт от ванилия

За кафе муса:
20 г желатин* (или агар-агар)
100 мл силно студено кафе еспресо
200 + 200 мл млечна сметана
150 г тъмен шоколад за топене
150 г млечен шоколад за топене
200 г крем сирене

За декориране:
златен дъст, по избор
1-2 с.л. какао на прах, за поръсване
Резци снежинки
Резци трилистна бодлива зеленика
Или резци според сезона - мини пеперуди, пепруди, маргаритки, цветчета...

* Желатинът може да се замени със съответното количество агар-агар - желиращ растителен агент, който добавяме към сметаната, преди да я кипнем и оставяме да покъкри за 4-5 минутки.

Начин на приготвяне:

На блата:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на формa с подвижен борд (или ринг) и диаметър 16-18 см с хартия за печене и намасляваме стените.
Разбиваме с миксер жълтъците и и бадемовата есенция.
Постепенно добавяме марципана, накъсан на ситно или настърган на едро ренде, като продължаваме да разбиваме до пълното му усвояване.
В отделен съд разбиваме белтъците на сняг.
Добавяме постепенно кристалната захар и разбиваме до меки връхчета.
Добавяме поетапно белтъчната смес към жълтъците с марципана и внимателно разбъркваме с шпатула от долу нагоре до успвояването им.
Прибавяме на части пресятото брашно и солта и отново внимателно разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното му усвояване.
Изсипваме в покритата с хартия за печене форма и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 10 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме върху решетка да се охлади за 4-5 минути, преди да освободим от формата и оставяме върху решетката - да се охлади напълно.
Фиксираме върху поднос или тортена чиния и стягаме с регулеруем ринг за торти.

На шоколадовия крем:

Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме сметаната, отстраняваме - добавяме тъмния шоколад, млечния шоколад, еснцията кафе и накиснатия желатин, разбъркваме до гладък крем и оставяме да се охлади, но без да стяга.
Разбиваме крем сиренето и добавяме на части охладената шоколадова смес, като разбъркваме непрекъснато до гладък крем.
Изсипваме върху стегнатия с ринга блат, покриваме ринга със свежо фолио и оставяме за 20-30 минути във фризера да стегне.

На ваниловия мус:

Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме 100 мл от сметаната, отстраняваме - добавяме белия шоколад и накиснатия желатин, разбъркваме до гладък крем и оставяме да се охлади, но да не стяга.
Разбиваме крем сиренето, меда и ванилията до гладък крем.
Добавяме на части бялата шоколадова смес и разбъркваме непрекъснато до пълното й усвояване.
В отделен съд разбиваме останалите 100 мл сметана до меки връхчета и добавяме към крема на части, като внимателно разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.
Освобождаваме стегналия шоколадов крем от ринга, фиксираме ринга на 18-20 см и го връщаме около блата с крема, като се стараем блата да е по средата.
Изсипваме върху стегналия шоколадов крем ваниловия мус, покриваме ринга със свежо фолио и връшаме за още за 20-30 минути във фризера да стегне.

На кафе муса:

Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме 200 мл от сметаната, отстраняваме - добавяме тъмния и млечния шоколад и накиснатия желатин, разбъркваме до гладък крем и оставяме да се охлади, отново без да стяга.
Разбиваме крем сиренето, студеното кафе и емулсията кафе до хомогенна смес.
Добавяме поетапно шоколадовата смес и разбъркваме непрекъснато до гладък крем.
В отделен съд разбиваме останалите 200 мл сметана до меки връхчета и добавяме към крема на части, като отново внимателно разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.
Освобождаваме стегналия вече ванилов мус от ринга, фиксираме ринга на 20-22 см и отново връщаме около тортата, като се стараем да я фиксирмае по средата.
Изсипваме отгоре кафения мус, покриваме ринга със свежо фолио и връшаме за нови 20-30 минути във фризера да стегне.
Прехвърляме в хладилника за поне 4 часа или за през нощта.

Декориране:

Можем от предната вечер да си подготвим декорацията, като разточим марципана на кора с дебелина 3-5 мм и с резците изрежем желаните форми.
Освобождаваме стегналата торта от ринга и поръсваме през цедка с какаото.
Декорираме с бадемовите фигурки, които по желание можем да минем със суха четка със златен дъст.
Поднасяме с предпочитана гореща или студена напитка - или с щампансло ;)

Тортата е изключително лека, вкусна и ефектна - със завладяващ вкус на кафе, ванилия и щоколад :)


Friday, December 1, 2017

Овчарски пайчета в многолистно тесто / Mini Shepherd's Pies in Puff Pastry



Единственото нещо по-вкусно от овчарски пай е овчарски пай в многлистно тесто :)
А поднесен като индивидуални мини пайчета,  е абсолютно неустоим!!
Проверено!!


Рецептата е публикувана и в кулинарния блог La Vita e Bella :)

Необходими продукти:

За кората и плънката:
1 опаковка (800 г) бутер тесто Белла
2-3 с.л. зехтин
400 г кайма смес (600 свеинска + 400 телешка)
½ ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
½ ч.. прясно смлян черен пипер, или на вкус
½ ч.л. прясно смлян кимион, или на вкус
щипка сух розмарин
щипка  суха мащерка
1 глава лук, настъргана
1 морков, настърган
2-3 скилидки чесън, пресовани
1 с.л. сос Уорчестър (или соев сос)
400 г домати от консерва, пасирани
2-3 с.л. червено вино
50-60 мл домашен  пилешки или зеленчуков бульон (или вода)


За картофеното пюре:
400 г картофи, обелени и нарязани на едро
40-50 мл  млечна сметана
30-40 г масло
2 яйчени жълтъка
сол и пипер  на вкус
30-40 г  пармезан, настърган
Пармезан, за поръсване


Начин на приготвяне:

Ако ползаме замразено бутер тесто, размразяваме, като го прехвърляме от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намасляваме форма за мъфини и оставяме настрани.
Загряваме зехтина в тиган с тежко дъно, добавяме каймата и разбъркваме, докато се пръсне на малки бучки.
Добавяме подправките, лука и моркова и разбъркваме.
Добавяме соса Уорчестър, доматите, виното и бульона – разбъркваме и оставяме за да къкри за 7-8 до 10 минути, или докато остане почти само на мазнина.
Отстраняваме и оставяме да се поохлади.
Междувременно сваряваме обелените и нарязани на едро картофи, пюрираме, добаяме жълтъците, маслото сметаната и подправките и разбъркваме до пухкаво пюре.
Добавяме настъргания пармезан и отново разбъркваме.
Разстиламе всеки от листовете бутер тесто върху набрашнена работна повърхност, разточваме леко и с кръгъл резец за бисквитки, чаша или чинийка и нож за равиоли  или пица изрязваме 12 кръга с диаметър 8-10 см.
Поставяме кръгчетата бутер тесто в намаслената формата за мъфини и с лъжица за сладолед или супена лъжица разпределяме плънката, като пълним окло 2/3 от формите.


Покриваме с помощта на лъжица за сладолед, супена лъжица или пош и накраник с картофено пюре...


...като добре покриваме ръба на кошничките от бутер тесто.
Поръсваме със сол и пипер и настърган пармезан.


Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна 20 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме за 3-4 минути върху решетка, след което изваждаме пайчетата от формата.
Поднасяме веднага :)


Хрупкавата многолистна коричка се допълва вкусово перфектно от ароматната плънка и пухкавото пюре!


Сервираме с кисело мляко,  предпочитано червено вино или домашна лимонада - според сезона и случая ;)


По това време на годината перфектно биха се допълвали и с греяно ароматно вино!



Wednesday, November 22, 2017

Шоколадов милфьой с крем Philadelphia / Chocolate Millefoglie with Philadelphia Mousse



Пред всяка домакиня понякога изниква необходимостта да поднесе впечатляващ десерт, който освен да предизвика с визията си ”Уау” ефект, да покори всички на масата и със завладяващ вкус :)
Нещо класическо, изтънчено, стилно и балансирано!!
Или иначе казано – наситен шоколадов вкус, допълнен от фин топящ се крем, дискретно подсилени от свежи плодови нотки и деликатно хрупкави ядки...


Необходими продукти:
…за 2 до 3 десерта

350 г (2 опаковки) крем сирене Philadelphia
150 + 50 г тъмен шоколад (за топене)
50 + 50 г бял шоколад (за топене)
200 мл млечна сметана
1 банан
4-5 свежи или замразени ягоди
5 г желатин на прах
30 мл студена вода
1 с.л. орехи (или ядки по ибор), леко запечени и нарязани на ситно
1 с.л. сухи плодове (червени боровинки, кайсии, сини сливи), нарязани на ситно
1 с.л. какао на прах, за поръсване
Листенца свежа мента, за гарниране


Начин на приготяне:

Разделяме крем сиренето Philadelphia на 3 равни части.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
На водна баня разтопяваме 50 г тъмен шоколад и оставяме да се охлади, но да не стяга.
В отделна купа разтопяваме и 50 г бял шоклад и също оставяме да се охлади, без да стяга.
В блендер или с пасатор пасираме банана, ягодите и 1/3 от крем сиренето Philadelphia до гладък крем.
С миксер разбиваме в нова купа другата 1/3 от крем сиренето Philadelphia с разтопения тъмен шоколад, докато се смесят.
Разбиваме с миксер в нова купа и последната 1/3 от крем сиренето Philadelphia с разтопения бял шоколад, докато се смесят.
На водна баня разтопяваме желатина, като внимаваме да не прегрее – трябва да е бистър и без пяна.
Добавяме с лъжичка към всеки от кремовете равни части от разтопения желатин, като разбъркваме, докато добавената част желатин се усвои напълно.
С миксер разбиваме сметаната до меки връхчета и разделяме поравно между трите вида крем.
Разбъркаме с шпатула от долу нагоре,  докато сметаната се усвои напълно – до пухкав крем.
Прехвърляме всеки от шоколадовите кремове в отделен пош с кръгъл накрайник #10 или #12 (или ако нямаме накрайници, впоследствие изрязваме равномерно върховете на пошовете) и оставяме в хладилника.
Покриваме със свежо фолио и купата с плодовия крем и също оставяме в хлдилника.

Можем да приготвим кремовете от предната вечер и да съхраняваме в хладилника.


Разтопяваме на водна баня останалите 150 г тъмен шоколад и разнасяме с помощта на шпатула или широк нож на равномерен слой с дебелина 1-2 мм върху ацетатана лента или хартия за печене.
Ако е необходимо – ако слоят шоколад е твърде неравномерен или тънък на места – нанасяме още малко от разтопения шоколад, колкото да го загладми, но не прекаляваме, за да не се получи прекалено дебела шоколадовата кора.
Оставяме настрани за 4-5 минути, или докато започне да стяга и с обратното на ножа очертаваме равномерни правоъгълници с размер около 5 х 10 см (или 4х8 см, 3х6 см) – по 4 правоъгълника за 1 милфьой.
Върху 1 от 4-те кори за всеки милфьой поръсваме ситно нарязани орехи и сушени плодове – тях ще използваме за основи :)
Оставяме шоколада да стегне напълно върху равна повърхност на стайна темпераура или за 20-25 минути в хладилника.
Разтопяваме на водна баня останалите 50 г бял шоколад и отново нанасяме с шпатула или широк нож върху ацетатна лента или хартия за печене, като този път след 4-5 минути нарязваме на ленти или по диагнал и навиваме хартията на по-едро руло – и отново оставяме да стегне на стайна температура или за 20-25 минути в хладилника.


Сглобяваме десерта, като най-напред потапяме голяма чаша или купа в останките от разтопения шоколад и отпечатваме кръг или кръгчета върху дъното на чинийките за сервиране.
С леко нагрята кухненска ножица изрязваме ацетатната хартия или хартията за печене по очертанията за правоъгълниците.
С все хартията пренасяме внимателно първата кора , с поръсените ядки и плодове,  постаяме в чинията с ядките надолу и внимателно обелваме хартията.
С поша нанасяме от тъмния шоколадов крем капки или кулички, плътно и равномерно една до друга на леко отстояние (окло ½ см ) от ръба.
Покриваме внимателно с втората кора и обелваме хартията.
Нанасяме по същия начин от белия крем.
Повтаряме със следващата кора и тъмния шоколадов крем и покриваме с последната кора.
Обелваме хартията и леко поръсваме през цедка с какао на прах.
С лъжица за сладолед гарнираме отстрани с плодовия крем и декорираме с ленти и спирали от бял шоколад и листенца свежа мента.
Повтаряме с останлите кори и крем, докато сглобим желания брой десерти.
Поднасяме с любима гореща напитка :)





Saturday, November 11, 2017

Торта Павлова с бял шоколад и свежи плодове и Честит имен даен на мен ;) / White Chocolate and Seasonal Fruits Pavlova




Честит имен ден на мен ;)

С една изключително лека, свежа и пристрастяващо вкусна целувчена торта с пухкав крем и мнооого плодове!!

Необходими продукти:

6 белтъка
320 г фина кристална захар
3 ч.л. царевично нишесте
2 ч.л. ябълков оцет
1 + 1 ч.л. чист екстракт от ванилия
350-400 г крем сирене
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
100 г бял шоколад за топене
400 мл млечна сметана
300-350 г свежи сезонни плодове - аз ползвах 1/2 помело, 2 бр киви, 1 карамбол, 6-12 стръкчета червен касис, стръкчета свежа мента...


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 150C.
Застиламе дъното на голяма плитка тава с хартия за печене, очертаваме 2 кръга с диаметър 20 см всеки и обръщаме хартията обратно, с мастилото надолу.
В суха купа разбиваме с миксер белтъците до остри връхчета.
Добавяме постепенно захарта - по 1 с.л. наведнъж, като продължаваме да разбиваме,докато захарта се усвои напълно - го плътно, гладко и лъскаво тесто.
Добавяме царевичното нишесте, оцета и 1 ч.л. ванилия и спомощта на шпатула разбъркваме внимателно от долу нагоре, докато се поемат от сместа.
Разпределяме сместа по равно между двата очертани дискаи и със шпатула заглаждаме и оформяме блатовете.
Печем в предварително загрятата до  150C фурна, намаляваме температурата Пдо 110С и печем още 1 час. или докато целувчените блатове са сухи и хрупкави.
Изключваме фурната и оставяме блатовете във фурната, при затворена врата, докато се охлади напълно.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме настрани да се охлади.
Разбиваме крем сиренето с разтопения и охладен бял шоколад, лимоновия сок и 1 ч.л. ванилия. до гладък крем
Разбиваме в отделна купа млечната сметана до меки връхчета и добавяме на части към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав крем.
Поставяме първия целувчен блат върху тортена чиния, като го фиксираме с малко крем.
изсипваме половината от крема и разпределяме равномерно.
Поставяме втория блат внимателно и покриваме с останалия крем
Декорираме с плодовете и листенца свежа мента и сервираме веднага.


И честито на всички именици!!!


Thursday, October 26, 2017

Чийзкейк с карамелизирани ябълки - без печене / No Bake Caramel Apple Cheesecake



За имения ден на мама!!
Лека, въздушна, ароматна - с балансиран вкус, много плодове и пухкав крем - както мама я обича :)

Да ѝ е сладко името!!!


Необходими продукти:
... за форма с размер 20-22 см

За карамелизираните ябълки:
10 бр средно големи зелени (кисели) ябълки
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
200 г захар (може и кафява)
40 мл студена вода
60 г масло
40 мл бърбън (уиски, коняк, ром или препочитан алкохол), по избор - може и без него
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки концентрирана еснция кленов сироп, по избор
звездичка анасон, по избор
пръчица канела, по избор

За крема:
400 г крем сирене
200 г заквасена сметана
2-3 с.л. мед (60-100 г захар), или на вкус
200 г от карамелизираните ябълки (или колкото останат ;)
200 мл млечна сметана
20 г желатин (или 2 ч.л. агар-агар, ако не ползвате желатин)
60 мл студена вода
60 мл бърбън (уиски, коняк, ром или препочитан алкохол), по избор - може и без него
1 с.л. чист екстракт от ванилия
3-4 капки концентрирана есенция кленов сироп, по избор

За основата:
200 г бисквити с масло (или предпочитани бисквити)
60 г орехи, леко запечени
80-100 г масло, разтопено
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки концентрирана есенция кленов сироп, по избор

За декориране:
сос от карамелизираните ябълки
100-ина грама от крема
пош и накрайник #125 на Wilton


Начин на приготвяне:

Обелваме ябълките и нарязваме на 8 равни резенчета, почстени от семките - и поръсваме с лимоновия сок - да не потъмняват.
Кипаме в по-широк съд захарта и студената вода до светъл карамел и внимателно добавяме резенчетата ябълка, маслото, ванилията, есенцята кленов сироп, звездния анасон и пръчката канела, ако ползваме - като разбъркваме внимателно, за да се карамелизират ябълките от всички страни - 3-4 минути, или колкото отнеме - ябълките не трябва да се "кашкат", а да си останат твърдички, но с приятен карамелен тен :)
Добавяме бърбъна, ако ползваме и след като леко се загрее - фламбираме.
Отстраняваме от огъня, изваждаме ябълките от карамела в отделен съд и оставяме настрани да се охладят.
Накисаме за 5-10 минути желатина в студена вода.
Фиксираме ринг за торти на желания размер (20-22 см), покриваме дъното му от външната страна с алуминиево или стреч фолио (да не ни изтича карамеления сос ;) като на мен!) и поставяме върху поднос или дъска за рязане.
Покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене и подреждаме вертикално и плътно едно до друго карамелизирани резенчета ябълка, след което покриваме с резенчета и дъното,
Останалите резенчета пасираме на пюре, добавяме към него бърбъна (или 3-4 лъжици от карамеления сос, ако не ползваме алкохол) и загряваме на котлона, докато кипне.
Отстраняваме, разбъркваме за кратко - да не е съвсем вряло - добавяме накиснатия желатин, като разбъркваме до пълнто му разтваряне и оставяме настрани да се охлади.
Междувременно разбиваме с миксер  на ниска степен крем сиренето, заквасената сметана, меда, ванилията е кленовата есенция - до гладък крем.
Добавяме охладеното ябълково пюре и разбиваме до хомогенна смес.
Разбиваме в отделна купа млечната сметана до меки връхчета и добавяме постепенно към крема, като разбъркваме с щпатла от долу нагоре.
Отделяме си 100-ина грама от готовия вече крем за декориране - може и директно в поша с накраника, а останлата част от крема изсипваме върху подредените в ринга ябълки и внимателно заравняваме.
Покриваме със стреч олио и оставяме в хладилника (или фризера), докато приготвяме основата.
В блендер смиламе (или стриваме с точилката в пликче) бисквитите и орехите до сеитни трохи, добавяме разтопеното масло, ванилията и кленовата еснция и отново блендираме или разбъркваме до влажни трохи.
Изсипваме внимателно върхи леко стегналия крем и с дозиращата лъжица за кафе или дъното на чаша заравняваме, като леко и внимателно притискаме (за да не "изджвакаме" крема).
Покриваме с подложка за торта с диаметъра на ринга, или със стречфолио и връщаме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или най-добре за през нощта.
На мен ми се наложи да направя тортата на бегом тази сутрин и я оставих да стяга не повече от 40-50 минути във фризера, та затова и разрезът ми е такъв един - фриволен ;) и основата с няколко идеи по-ронлива от необходимото...
Обръщаме готовата вече торта върху поднос или тортена чиния, освобождаваме от ринга. ацетатната лента и фолиото и поливаме с карамеления сос, който преди това леко сме затоплили.
Декорираме със заделения крем и поднасяме с любима гореща напитка :)



Честито на всички именици!!! :) <3

Friday, October 20, 2017

Суши за двама с Philadelphia, пушена сьомга и червен хайвер / Philadelphia Sushi Roll with Smoked Salmon and Caviar


Домашно приготвеното суши е чуесен начин да поглезим любимите си хора с повод и без повод, особено ако имат афинитет към нови вкусове и екзотични ястия :)


Но и при най-малкото притеснение за екстравагантност на вкуса е добре да заложим на позната нотка, около която да построим цялостната композиция на ястието, без да разваляме основната му вкусова линия.

Затова и суши с Philadelphia класик за мен беше най-логичния избор при първото ми приготвяне на домашно суши – проверен и любим вкус, който гали сетивата с обещания за неповторимо кулинарно изживяване :)


Необходими продукти:

Бамбукова подложка за оформяне на суши
150 г ориз за суши (моят беше в торбичка за варене)
3-4 чаши вода
30 мл оцет за суши
2 листа нори
1 ч.л. черен сусам, по избор
1 опаковка Philadelphia класик
¼ авокадо
¼ краставица
50 г пушена сьомга
50 г филе от пушена сьомга, по избор
4-5 ч.л. червен хайвер
Соев сос и паста уасаби за гарниране
Гари - маринован джинджифил за суши



Начин на приготвяне:

Поставяме торбичката с ориза в средно голяма тенджера и добавяме 3-4 чаши вода – да се покрие торбичката равномерно – и похлупваме с капака.
Поставяме на котлона и включваме на максимална степен, само докато заври.
Веднага намаляваме на минимална степен и оставяме да къкри 11-12 минути, без да отхлупваме капака.



Изключваме котлона, отстраняваме ориза и веднага отцеждаме водата с помощта на гевгир.
Връщаме ориза в тенджерата, похлупваме с капака и оставяме така за 25-30 минути, без да отваряме капака!
Изсипваме след това ориза от торбичката в голяма купа, като внимаваме да не се попарим :)
Овкусяваме с оцета, като внимателно разбъркваме от долу нагоре, без да мачкаме ориза.
Оставяме да се охлади до стайна температура, преди да започнем да навиваме сушито.



Докато оризът се готви приготвяме плънката.
Обръщаме опаковката Philadelphia върху дъска за рязане и с остър нож разделяме на ленти с дебелина 1-2 см.
Нарязваме авокадото, краставицата и сьомгата на ленти с дебелина 1-2 см.



За да завием сушито на руло, поставяме лист нори върху бамбуковата подложка с лъскавата страна надолу – по-грапвата да остане обърната към нас.
Разнасяме половината от ориза на максимално равномерен слой върху листа нори, като оставяме по един сантиметър от двата края на листа непокрити, за да запечатаме впоследствие сушито.
Подреждаме в по-близката към нас страна резенчета авокадо и сьомга и добавяме лента Philadelphia, като си помагаме с ножа.
С помощта на бамбуковата подложка започваме да навиваме сушито от нас навън, внимателно и стегнато около плънката.
Дооформяме рулото, като внимателно го разточваме напред-назад няколко пъти  през подложката.

След като рулото е готово, притискаме и фиксираме през подложката, за да запази формата си.



Прехвърляме готовото суши от бамбуковата подложка върху суха дъска за рязане.
С много остър нож разрязваме сушито на две през средата.
Разрязваме двете половинки на 4 равни части всяка – и получаваме общо 8 суши рулца.
След всеки разрез измиваме ножа, за да избегнем слепването на ориза и деформирането на рулцата.



При втория лист нори, след като разнесем ориза, поръсваме черен сусам и обръщаме с помощта на дъска за рязане и бамбуковата подложка листа нори с ориза навън – листът нори трябва да остане обърнат към нас.
Подреждаме директно върху листа нори плънката от краставица, лента Philadelphia и хайвер и навиваме и оформяме по познатия ни вече начин и второто руло.
Нарязваме като предишния път на 8 равномерни суши рулца.



Поднасяме със соев сос  и паста уасаби, като между суши рулцата пречистваме вкуса си, похапвайки по резенче маринован джинджифил.


Monday, October 9, 2017

Чийзкейк Рафаело / Raffaello Cheesecake


Нежен, ефирен и галещ сетивата вкус - за рождения ден на баща ми, който на 5-ти октомври навърши една прекрасна кръгла годишнина :)

Да ни е живи и здрави и още много рождени дни да празнуваме заедно!! <3

Необходими продукти:
...за форма с диаметър 20-22 см

За основата:
210 г (1 опаковки) овесени бисквитки (на Лидл)
1 шепа бадеми, леко запечени (за аромат)
2-3 с.л. кокосови стърготини, лееееко запечени
60 г масло, разтопено
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки есенция кокос

За чийз крема:
600 г крем сирене (на Лидл - Goldessa класик)
400 г (1 консерва) подсладено кондензирано мляко
200 г бял шоколад за топене
3-4 капки есенция кокос
400 + 200 мл млечна сметана (на Лидл)
20 г желатин
60 мл студена вода

За ганаша от бял шоколад:
100 г бял шоколад за топене
40-50 мл млечна сметана
1-2 капки есенция кокос

За декориране:
12-16 бадема
шоколадови сърчица, или игурки
листенца свежа мента
1-2 с.л. кокосов чипс (или стърготини)


Начин на приготвяне:

Блендираме бисквитите, бадемите, кокосовите стърготини, разтопеното масло и кокосовата есенция до едри трохи и изсипваме във фиксирн на 20 см върху поднос или тортена чиния регулеруем ринг за торти, чийто борд предварително сме покрили с ацетатна лента или хартия за печене.
Притискаме с дозираща лъжица за кафе (с дъно на чаша или с пръсти) до равен блат и оставяме в хладилника да стяга.
Разтопяваме на водна баня шоколада, добавяме есенция кокос и оставяме да се охлади.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме с миксер крем сиренето и кондензираното мляко до гладък крем и прибавяме охладения шоколад, като не спираме да разбиваме.
Кипваме 200 мл от млечната сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин, като разбъркваме, докато напълкно се разтвори и оставяме да се охлади.
Междувременно разбиваме 400 мл от млечната сметана до меки връхчета.
Добавяме на тънка струйка охладената желатинова смес към крема, като отново непрекъснато разбиваме с миксера, докато се усви напълно.
Добавяме постепенно разбитата сметана към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се поеме напълно.
Изсипваме чийз крема върху стегналата основа и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.
Разтопяваме на водна баня 100 г бял шоколад, добавяме есенция кокос, разбъркваме и отделяме 1-2 с.л. в пош от хартия за печене, с които рисуваме върху ацетатна лента ли хартия за печене сърчица за декорацията...
Кипваме 40-50 мл млечна сметана, отстраняваме от огъня и започваме да добавяме към разтопения шоколад, като разбъркваме до гладка и лъскава смес и оставяме да се поохлади, но да не стяга.
Освобождаваме чийзкейка от ринга и ацетатното фолио и поливаме с ганаша.
Декорираме с бадеми, шоколадовите сърчица, стръкчета мента и кокосов чипс или стърготини..


Всяка хапка е тържество за сртивата!! :)




Tuesday, October 3, 2017

Сочни пържоли с мус от тиквички и Philadelphia с лук и пиперки и свежа салата / Juicy Pork Chops with Philadelphia Onion and Peppers Zucchini mousse and Fresh Salad




Неведнъж съм споделяла за безграничнто си любопитство относно нови вкусове, затова и с ентусиазъм приех предложението на Philadelphia да пробвам новия им продукт - Philadelphia с лук и пиперки...


Philadelphia е проверена и предпочитана у нас марка и отново категорично ни спечели с новото си предложение.

Фина консистенция, нежен и мек вкус и завладяващ аромат – грабваща сетивата комбинация!!

Избрах с новата Philadelphia с лук и пиперки да приготвя към заплануваните сочни пържоли и пухкав мус с тиквички и сметана, които само да подчертаят качестата на крем сиренето - защото Philadelphia, освен че е страхотна за директно похапване, е незаменим помощник и при приготвянето на изискани, лесни и впечатляващи ястия - тайната съставка, която превръща обикновената рецепта в звездата на масата.

Гарнирани така, сочните пържолки бяха приети като поредното гурме изживяване у нас - а моите хора са изключително взискателни и прецизни в преценката си, защото знам как да ги глезя с нови кулинарни изживявания ;)


Необходими продукти:
За 4 порции

За муса от тиквички и Philadelphia с лук и пиперки:
1 опаковка Philadelphia с лук и пиперки
200 г (1 средно голяма ) тиквичка, нарязана на кубчета
1-2 стръка пресен лук
2 с.л. зехтин
30 г масло
200 + 200 мл млечна сметана
¼ ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
10 г (1 пакетче) желатин на прах
50 мл студена вода

За котлетите:
4 свински котлета
2-3 с.л. зехтин
60 г масло
3-4 листенца свежа салвия (градински чай), или голяма щипка суха
2-3 скилидки чесън, по избор
½ ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
½ ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус

За свежата салата:
1 салата айсберг
12-16 чери доматчета
1-2 стръка пресен лук
3-4 с.л. зехтин
½ ч.л. горчица
½ ч.л. мед, по избор - пропускаме при КЕТО
Прясно изцеден сок от ½ лимон
¼ ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
Пресен магданоз, за поръсване



Начин на приготвяне:

На муса:
Можем да приготвим муса от предния ден.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В съд с тежко дъно загряваме зехтина на средно силен огън, добавяме нарязаната на кубчета тиквичка и маслото  и задушаваме с част от солта и пипера за 4-5 минути, или докато омекне.
Добавяме 200 мл млечна сметана и оставяме да къкри на слаб огън още 4-5 минути, или докато сметаната се редуцира наполовина.
Отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия в студена вода желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Прехвърляме в голяма купа, пасираме до гладка смес и охлаждаме на водна баня до стайна температура.
Добавяме кремсиренето Philadelphia с лук и пиперки и пасираме до гладък крем.
Ако е необходимо, доовкусяваме с останлата част от солата и пипера.
Разбиваме останалите 200 мл млечна сметана до меки връхчета и на части добавяме към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, до пълното усвояване на сметаната.
По избор, разпределяме по предварително намаслени чашки за крем карамел или форми, или покриваме купата със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.
Преди сервиране обръщаме купичките в чиниите за сервиране, или оформяме към порциите с лъжица за сладолед.


На котлетите:
Измиваме и подсушаваме котлетите върху кухненска хартия и нарязваме леко напречно само мазниата, за да не се деформират при готвенето.
Втриваме в котлетите от всички страни зехтина, солта и пипера и оставяме да се мариноват, покрити със свежо фолио в хладилника за 20-30 минути или за през нощта.
В чугунен тиган (или тиган с тежко дъно) загряваме зехтина и запържваме котлетите за 1-2 минути от едната страна, като междувременно добавяме маслото, скилидките чесън и салвията.
Обръщаме котлетите и запържваме за 1-2 минути и от другата страна , като поливаме непрекъснато с лъжица с мазнината – за по-бързо приготвяне и по-апетитен загар.
Повтаряме процедурата с обръщането още веднъж, като не преставаме да поливаме с горещата мазнина – общо по 4-5 минути на страна за средно дебели котлети.
Изваждаме от тигана и оставяме да си отпочинат почти толкова време, колкото сме ги готвили.


На салатата:
Междувременно приготвяме свежата салата, като накъсаме на едро измитата и подсушена салата айсберг в голяма купа и смесим с нарязаните наполовина чери домати и ситно нарязания пресен лук.
Разбъркваме подправките за дресинга, овкусяваме и поръсваме със ситно нарязан пресен магданоз.



Поднасяме котлетите, поръсени със соса от пърженето и гарнирани с щедра порция от муса с тиквички и Philadelphia с лук и пиперки и свежа салата.


Остатъка от муса можем да предложим с препечена багета като студено предястие или разядка.


Поднесени традиционно или раздвижено, пържолките са все така крехки, сочни и вкусни и се допълват перфектно с муса, салатката и чаша предпочитано вино ;)


Наздраве! :)