Monday, April 25, 2016

Ванилов чийзкейк без печене / No Bake Vanilla Cheesecake



Поредното сладко вдъхновение с продуктите на Dr. Oetker  - с аромат на ванилия :)

Необходими продукти:
...за форма с размери 18-20 см

За основата:
200 г бисквити (например Еверест или Закуска)
60 г разтопено масло

За чийзкрема:
500 г маскарпоне (или предпочитано крем сирене)
100 г захар
2 с.л. мед
1 пакетче бурбонска ванилова захар на Dr. Oetker 
или есенция ванилия по избор

400 мл прясно мляко
1 опаковка крем Оле ванилия на Dr. Oetker

50 мл студена вода
20 г (2 пакетчета) желатин на Dr. Oetker
100 мл животинска сметана (или прясно мляко)

200 мл  животинска сметана

За гарниране:
500 г ягоди, или предпочитани сезонни плодове
1 с.л. фина пудра захар - за поръсване, по избор


Начин на приготвяне: 

Смиламе в блендер или стриваме с точилка в пликче бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопеното масло и разбъркваме до лепкаво тесто.
Поставяме регулеруем ринг за торти върху поднос или тортена чиния, изсипваме полученото тесто и притискаме с дозираща лъжица за кафе (дъно на чаша или с пръсти) до получаването на стегнат блат.
Покриваме стената на ринга с ацетатна лента или лента от хартия за печене и оставяме бисквитени блат в хладилника да стяга.
Разбъркваме крем сиренето, захарта, меда и бурбонската ванилова захар до гладък крем.
Разбиваме крема Оле с прясното мляко според инструкциите на опаковката.
Разбиваме 200 мл от млечната сметана до меки връхчета.
Накисваме за 5-10 минути в студената вода желатина.
Кипваме останалите 100 мл млечна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтопяване и оставяме леко да се охлади.
Добавяме разтопения желатин при непрекъснато разбърлкаме към разбития крем Оле.
Прибавяме на части крема оле към сместа с крем сиренето и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме постепенно разбитата сметана към крема и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре.
Изсипваме крема върху бисквитения блат, заравняваме, покриваме с пластично фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника - или ако бързаме, за 30-40 минути във фризера и след това за поне 2 часа в хладилника.
Освобождаваме готовия чийзкейк от ринга, отстраняваме ацетатната лента (или хартията за печене) и декорираме с пресни ягоди, като по избор можем да поръсим през цедка с пудра захар.
Поднасяме охладен, гарниран с пресни ягоди, или предпочитани сезонни плодове.


Най-бързият и вкусен чийзкейк - с ефирна консистенция и фин аромат на ванилия :)

10 comments:

  1. На това му се казва пир за очите и за душата :) Неустоимо вкусен и красив десерт си приготвила, Мина! Поздравления!
    Желая ти усмихнат ден :)

    ReplyDelete
  2. Страхотно изглежда. Толкова е красиво, че не бих искала да я опитам, за да не я разваля.

    ReplyDelete
  3. Наистина бърз и ефирен. Великолепен е чийзкейка!

    ReplyDelete
  4. Прекрасен и нежен изглежда чийзкейка, нямам съмнения и за вкуса му! Страхотно предложение! :)

    ReplyDelete
  5. Ето тук вече мога да скролвам няколко пъти нагоре и надолу и пак няма да ми стигне-това е наистина пир за сетивата,Мина!Че обичам чийзкейк ти е отдавна известно,но твоите са просто върховни!Пък и толкова харесвам как ги порционираш щедро :) .Много нежна декорация-изчистена,семпла,което подчертава изяществото на десерта-толкова кремест и пухкав!
    Благодаря за чудната кулинарна разходка по новите ти предложения!
    Пожелавам на семейството да посрещнете празника с вяра,надежда,вкусна трапеза,с хубаво настроение и в пълен релакс!Силни прегръдки от мен и специални поздрави за всички!

    ReplyDelete
  6. Много свежо и нежно, Мина!

    ReplyDelete
  7. Здр.животинската сметана е 300мл.така ли?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да :) 100 мл за разтопяване на желатина и 200 мл за разбиване...

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Направих чийзкейка за партито на едни приятели по случай новия им дом! Великолепен е! Абсолютно балансиран, лек и едновременно наситен с вкус. Аз го украсих с цели ягоди в средата и залях с бял и черен шоколад. Исках да прикача снимка, но няма как в коментар. Страхотна рецепта! Обичам да правя сладкиши и черпя истинско вдъхновение от вашите рецепти. Нямам думи колко добре се получи!

    ReplyDelete