Поредното сладко вдъхновение с продуктите на Dr. Oetker - с аромат на ванилия :)
Необходими продукти:
...за форма с размери 18-20 см
За основата:
200 г бисквити (например Еверест или Закуска)
60 г разтопено масло
За чийзкрема:
500 г маскарпоне (или предпочитано крем сирене)
100 г захар
2 с.л. мед
1 пакетче бурбонска ванилова захар на Dr. Oetker
или есенция ванилия по избор
400 мл прясно мляко
1 опаковка крем Оле ванилия на Dr. Oetker
50 мл студена вода
20 г (2 пакетчета) желатин на Dr. Oetker
100 мл животинска сметана (или прясно мляко)
За гарниране:
500 г ягоди, или предпочитани сезонни плодове
1 с.л. фина пудра захар - за поръсване, по избор
Начин на приготвяне:
Смиламе в блендер или стриваме с точилка в пликче бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопеното масло и разбъркваме до лепкаво тесто.
Поставяме регулеруем ринг за торти върху поднос или тортена чиния, изсипваме полученото тесто и притискаме с дозираща лъжица за кафе (дъно на чаша или с пръсти) до получаването на стегнат блат.
Покриваме стената на ринга с ацетатна лента или лента от хартия за печене и оставяме бисквитени блат в хладилника да стяга.
Разбъркваме крем сиренето, захарта, меда и бурбонската ванилова захар до гладък крем.
Разбиваме крема Оле с прясното мляко според инструкциите на опаковката.
Разбиваме 200 мл от млечната сметана до меки връхчета.
Накисваме за 5-10 минути в студената вода желатина.
Кипваме останалите 100 мл млечна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтопяване и оставяме леко да се охлади.
Добавяме разтопения желатин при непрекъснато разбърлкаме към разбития крем Оле.
Прибавяме на части крема оле към сместа с крем сиренето и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме постепенно разбитата сметана към крема и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре.
Изсипваме крема върху бисквитения блат, заравняваме, покриваме с пластично фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника - или ако бързаме, за 30-40 минути във фризера и след това за поне 2 часа в хладилника.
Освобождаваме готовия чийзкейк от ринга, отстраняваме ацетатната лента (или хартията за печене) и декорираме с пресни ягоди, като по избор можем да поръсим през цедка с пудра захар.
Поднасяме охладен, гарниран с пресни ягоди, или предпочитани сезонни плодове.
Най-бързият и вкусен чийзкейк - с ефирна консистенция и фин аромат на ванилия :)
На това му се казва пир за очите и за душата :) Неустоимо вкусен и красив десерт си приготвила, Мина! Поздравления!
ReplyDeleteЖелая ти усмихнат ден :)
Страхотно изглежда. Толкова е красиво, че не бих искала да я опитам, за да не я разваля.
ReplyDeleteНаистина бърз и ефирен. Великолепен е чийзкейка!
ReplyDeleteПрекрасен и нежен изглежда чийзкейка, нямам съмнения и за вкуса му! Страхотно предложение! :)
ReplyDeleteЕто тук вече мога да скролвам няколко пъти нагоре и надолу и пак няма да ми стигне-това е наистина пир за сетивата,Мина!Че обичам чийзкейк ти е отдавна известно,но твоите са просто върховни!Пък и толкова харесвам как ги порционираш щедро :) .Много нежна декорация-изчистена,семпла,което подчертава изяществото на десерта-толкова кремест и пухкав!
ReplyDeleteБлагодаря за чудната кулинарна разходка по новите ти предложения!
Пожелавам на семейството да посрещнете празника с вяра,надежда,вкусна трапеза,с хубаво настроение и в пълен релакс!Силни прегръдки от мен и специални поздрави за всички!
Много свежо и нежно, Мина!
ReplyDeleteЗдр.животинската сметана е 300мл.така ли?
ReplyDeleteДа :) 100 мл за разтопяване на желатина и 200 мл за разбиване...
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteНаправих чийзкейка за партито на едни приятели по случай новия им дом! Великолепен е! Абсолютно балансиран, лек и едновременно наситен с вкус. Аз го украсих с цели ягоди в средата и залях с бял и черен шоколад. Исках да прикача снимка, но няма как в коментар. Страхотна рецепта! Обичам да правя сладкиши и черпя истинско вдъхновение от вашите рецепти. Нямам думи колко добре се получи!
ReplyDelete