Още щом прочетох коментара на Гери за сладкото от вишни на мама, ми беше ясно, че на този чийзкейк няма да му се размине... И добре че не му се размина! Пристрастяващо вкусен е :)
Необходими продукти:
За основата:
200 г бисквити с масло (или чаени)
80-100 г разтопено масло
За пълнежа:
400 г крем сирене (ползвала съм крем сиренето на Лидл - Класик, от 200 г)
400 г заквасена сметана (на Данон)
200 г захар, или на вкус
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон
20 г желатин на прах (2 пакетчета), или около 4 ч.л. агар-агар (ако предпочитате растителен желиращ агент)
60-80 мл студена вода
400 г млечна сметана (Pilos на Лидл)
За гарниране:
300-350 г домашно сладко от вишни
Начин на приготвяне:
Покриваме дъното на 22 см форма за торта с подвижен борд с хартия за печене.
Смиламе в блендер бисквитите до ситни трохи, добавяме разтопеното масло и размесваме до получаването на хомогенна маса.
Изсипваме в приготвената форма, притискаме (ползвам дъното на дозиращата лъжица от кафе машината) до оформянето на плътен блат, покриваме с фолио и оставяме във фризера да стегне, докато приготвим пълнежа.
Накисваме в студената вода желатина за 5-10 минути.
Разбиваме в купа с миксер на ниска степен крем сиренето, заквасената сметана, захарта, ванилията и лимоновия сок до гладък крем.
Разтваряме желатина на водна баня и добавяме на тъъъничка струйка към чийз крема, като не преставаме да разбиваме с миксера.
В отделна купа разбиваме с миксера на висока скорост сметаната до меки върхове и добавяме постепенно към чийз крема.
Изсипваме готовия крем върху охладената подложка, покриваме с фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника (или 30-40 минути във фризера) да стегне.
На водна баня леко загряваме сладкото от вишни, за да се отпусне, ако е необходимо - охлаждаме до стана температура, нанасяме равномерно върху стегналия чийзкейк и връщаме обратно в хладилника за около час (или около 20 минути във фризера), за да стегне и сладкото от вишни.
Преди да освободим готовия чийзкейк от формата, прекарваме остър нож между кейка и стената на формата и освобождаваме от ринга.
Прехвърляме в подходящ поднос или тортена чиния и съхраняваме в хладилника.
Поднасяме охладен.
Невероятно фин и пухкав като текстура, лек на вкус - с освежаващо киселееща нотка от вишните - и неустоимо вкусен!!!
Вкъщи категорично беше обявен за "Перфектния чийзкейк!" от главния дегустатор, който като човек, недолюбващ смесването на вкусове, дори не е запален фен на чийзовете във всевъзможните им форми ;)
Леле, ами аз като един не запален, ами изгорял вече техен фен... Какво да правя сега?!
ReplyDeleteНаправо си глътнах езика... Мина, вълшебен е!
И на мен ми се върти идея за такъв без печене, ама ще гледам да изтърпя още няколко дни, че да му се порадваме повече хора. Прекрасен е твоят, наистина се е получил перфектно!
Да ви е много сладко вкъщи! Аз и със снимки се нахраних, голяма красота. :)
Усмихнат и спорен ден, Мина! :)
Гери, абсолютно виновна си за направата и унищожаването на този чийзкейк, мила :), откакто ми подхвърли идеята - все търсех да открадна малко време и да приготвя нещо чийзкейкесто със сладко от вишни... Но съм ти и адски благодарна, че голяма вкусотия излезе!!
DeleteНа вид е далече от приличен даже, че го правих по бързата процедура (във фризера) и снимах набегом, но виж на вкус се получи абсолютно прекрасен - поне според нас.
Прекрасна нова седмица ти желая!! :)
Мина, нямам никава заслуга, изцяло си е твое творение този красавец. ;)
DeleteБраво, наистина! :)
А, имаш, Гери :), имаш!!! Посмъртно нямаше да се сетя да мацна това сладко върху чийз, ако не беше споменала, но идеята ти така ми допадна, че мира не ми даде, докато не я реализирах :))
DeleteАбсолютно съм съгласна, Мина. Това е един перфектен чийзкейк! Много, много примамливо изглежда. Браво!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Йоли!! На вид, да си го каем честно си е направо неугледен :), но на вкус е наистина, ако не съвършен, то съвсем близо до съвършенството :)
DeleteУсмихната седмица от мен!!
Страхотен е, Мина! Изглежда толкова изкушаващо... Снимките също са перфектни!
ReplyDeleteПоздрави и успешна седмица!
Светлана, благодаря сърдечно :)
DeleteПоздрави и от мен и прекрасна седмица!!
Много е очарователен, Мина! Самото съвършенство!
ReplyDeleteПоздрави!
Габи, благодаря!! На вкус поне (за вид и през ум не ми минава) наистина е близо до абсолютното съвършенство - според експертите вкъщи, де ;)
DeleteПоздрави и от мен!!
Гарантирано перфектен е,Мина!Точно в същия състав бе и моя,скоро ще го покажа,но аз сложих само 1 пакетче желатин и бе повече кремест и не така стабилен.Твоят е перфектен не само на вкус,но и на визия-невероятен и умопомрачителен на квадрат!Пък щом е и с онова божествено сладко на мама Дими,спор няма-това е чийз за милиони!
ReplyDeleteГоляма прегръдка от мен за всички у дома,а аз отивам да скролна снимките още веднъж-заслужават го!
Благодаря ти, Роси!! И едва ли е случаен изборът на състав на чийзовете ни - нали знаеш - "великите умове мислят еднакво" ;)
DeleteАз съм си взела и агар-агар да го пробвам вместо желатина, но нещо пак бързах и се отвях, и забравих, и остана за следващия път, та пробвам ли го, непременно ще споделя... Но сладкото на мама наистина перфектно му "лепна" :)
Поздрави, прегръдки и целувки и от нас, мила и спорна и усмихната седмица ви желая!!!
Перфектен е отвсякъде- визия, вкус- много ми харесва, Мина! Обожавам сладко от вишни!
ReplyDeleteХубава нова седмица и много усмивки!
Благодаря, бети!!! И у нас сладкото от вишни е супер любимо :)
Deleteпрекраснанова седмица и на теб!!!
И аз го правя така чийзкейка и е абсолютен фаворит. Понякога запичам блата за повече хрупкавост. С това сладко обаче е неустоим!
ReplyDeleteАз май само на печени чийзое запичам блатовете, но идеята за повече хрупкавост много ми допада и вероятно следващия път ще се възползвам от идеята :) А сладкото наистина страхотно прилегна на рецептата...
DeleteПоздрави и прекрасен ден от мен!!
Здравейте ,може ли да посочите каква марка крем сирене и заквасена сметана сте използвали,Благодаря
ReplyDeleteГотово :), добавих го като пояснение към рецептата, че не открих читави снимки.
DeleteКрем сирене напоследък ползвам Класик на Лидл от 200 г, млечна сметана - Pilos на Лидл, а заквасена сметана ползвам обикновено на Данон...
Рецептата е супер,но защо желатина ми стана на бучки?Благодаря!
ReplyDeleteВероятно сместа с крем сиренето и заквасената сметана е била по-студена и желатинът е станал на бучки от прекомерната разлика в температурата...
DeleteСиренето и сметаната извадих от хладилника,а желатина разтворих на водна баня.Как трябва да го направя,бихте ли ми обяснили,тъй като за пръв път работя с желатин!Иначе се получи страхотно и така го харесаха децата,а това е най-важно в моя случай. :)
ReplyDeleteВероятно трябва да го добавя към описанието на рецептата - благодаря ви, че ми обърнахте внимание! :)
DeleteТа без да съм професионалист и без претенции за експертно мнение - ако продуктите са на стайна температура или охладите до стайна температура разтопения вече желатин, преди да го добавите към сместа - не би трябвало да възниква проблема с бучиците.
Радвам се, че децата са го харесали!! - те са най-експертното жури :)
А без желатин дали ще се получи?
ReplyDeleteСпоред мен и на външен вид се е получил идеален! Обожавам чийзкейк, рецептата е отлична.
ReplyDeleteБлагодаря :), много бърза и лесна е реептата...
DeleteИзпробвах рецептата! Невероятен стана. Само да вмъкна, че следващия път ще сложа 400гр бисквити, т.к. домочадието обича по-дебел блат. Адмирации за рецептата! :)
ReplyDeleteБлагодаря, Ели!! И едно от най-хубавото на домашно приготвените сладкиши е :) че можем да си ги модифицираме на воля, както на нас ни харесва - сигурна съм, че и с повечко бисквити ще е чуден!!
DeleteПоздрави :)
Здравейте! Искам да ви попитам, възможна ли е замяна на желатина с агар-агар и какво трябва да е неговото количество, ако може да се използва? Благодаря!
ReplyDeleteЗдравейте, спокойно можете да замените желатина с агар-агар, като за 250 мл/г продукт използвате 1 ч.л. агар-агар на прах (или малко повече за цитрусови смеси), приготвен според инструкциите на опаковката, или като го накиснете във вода (плодов сок) и след това обаче оставите да къкри 5 минути, като разбърквате до пълното му разтваряне и сместа, към която го добавяте не бива да е студена :)
DeleteПоздрави!!
А защо се слага хартия за печене на дъното на формата?
ReplyDeleteАз слаган хартия за печене, че ми е по-лесно да го прехвърля в тортена чиния и за да не си наранявам дъното на формата, ако режа директно :)
DeleteЗдравейте!
ReplyDeleteИскам да изкажа искрената си радост и силна гордост от себе си! Аз, жената с две леви ръце, за която кухнята е онази страшна стая в нас, се реших да опитам да сготвя чийзкейка (не за друго, ами защото Лидъл е под прозореца ми, а в нас прелива от сладко от баба) и резултатът е - "Мила, ще направиш ли още един?" :))))))
Искам да питам как разтваряме желатина точно ако може да кажете
ReplyDeleteНакисваме в студената вода желатина за 5-10 минути и разтопяваме на водна баня, докато сместа стане бистра и прозрачна, като внимаваме да не завира...
DeleteСметаната трябва да е сладкарска нали?
ReplyDeleteАз полвам млечна сметана (на Лидл) - и за разбиване, и за готвене :)
DeleteБлагодаря много за рецептата! Получи се уникално вкусен чийзкейк!
ReplyDeleteАз благодаря за доверието!! :)
DeleteЗдравейте!
ReplyDeleteКрем сиренето 2х200 ли е или 1 опаковка от 200г?
Здравейте,
Delete400 грама е - 2 опаковки по 200 грама.
Здравейте!
ReplyDeleteМоже ли мнение, дали сместа е подходяща за гарниране с бял и млечен шоколад вместо сладко? Просто защото сезона на тези плодчета мина, а не ми се иска да купувам готово.
Здравейте, споконо можете да гарнирате с шоколад - бял, мнечен, натурален, миксиран - както и с карамел, карамелизирани или фламбирани сезонни плодове (ябълки, круши, портокали, ананас...) или каквото ви се намира домашно сладко :)
DeleteНаправих го вчера <3 невероятен стана. Учудващо тъй като всичко разбърквах на ръка /така е при липса на миксер/. С рожденика изядохме едно парченце, всичко останало беше пратено на работа за почерпка. И трохичка не е останала.
ReplyDeleteАз бих променила малко някой неща следващия път за да не е толкова сладък. Иначе беше божествен. Благодаря за рецептата <3 Успях да зарадвам любимия човек.
Чудесен е!
ReplyDeleteЗдравейте, може ли крем сиренето да се смени с маскарпоне?
ReplyDeleteМоже :) с маскарпоне, с рикота, с извара - или каквото меко сирене Ви харесва или Ви се намира...
DeleteНевероятен сладкиш! Поздравления!!!
ReplyDeleteСтрахотен сладкиш! Сладко-киселия вкус е прекрасен!
ReplyDeleteБлагодаря за рецептата! Вчера го направих и се получи страхотно! Даже си похапвах от крема по време на приготвянето му, много вкусен беше. Единствено замених ваниловия екстракт с две от познатите "прахчета".
ReplyDeleteЕдинственият проблем беше, че основата, при разрязване се разпадна на малки трохи. Недостатъчно масло ли съм сложила?
Предполагам маслото е "дошло" малко за бисквитките или не се е разнесло равномерно и не ги е споило...
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteМомичета, а ако не се стегне крема след фризера :-(
ReplyDeleteВероятно нещо се е смахнал желатинът и вариантите не са особено много, за съжаление - или замразявате и поднасяте като сладоледена торта или смело дегустирате с лъжицата, а ако е за гости - приготвяте нов :(
DeleteДали ще се получи ако го залея с карамелизирано мляко ,или е прекалено гъсто ?! Благодаря!
ReplyDeleteАко имате предвид "дулсе де лече" мисля, че ще се получи прекрасно!! :)
DeleteЗдравейте,каква е тази млечна сметана? Трима служителя в лидъл не са чували и ми казаха,че е готварска сметана.
ReplyDeleteЗдравейте,
Deleteкато се прибера от работа ще я снимам и ще кача снимка в публикацията, но засега качвам снимка от нета...
Здравей те да попитам защо не можах да отделя бисквитките тоест блата от тавата много съм натиснала ли или маслото нещо е проблем
ReplyDeleteМожете да опитате да оставите за 5-6 минути чийзкейка на стайна температура, преди да разрежете и сервирате - да се поотпусне маслото в блата и да се отделя по-лесно от съда, в който е. Или да увеличите леко количеството на маслото в блата :)
DeleteПоздрави!!
Забърках го и в момента стяга,заедно с блата, за пръв път правя чийзкейк без печене. Доста бързо стана, надявам се и на вкус да се е получило! 💖Благодаря за идеята!
ReplyDeleteI am really happy to find this information.A good website with interesting
ReplyDeletecontent,this is what I need Thank you for maintaining this site
https://www.facebook.com/1115550610/posts/10224018601228931/
ReplyDeleteПривет, Мина!!! Обичам тези рецепта! Пробвах няколко пъти с различни пропорции и всички единодушно решихме, че с 600 гр. Крема сирене е нашият Чийзкейк. Правя го без захар, еритритол 5 с. Л. Разделям на две и към едната смес добавям домашно желе от малини, добавя свежест и аромат. Отново благодаря!
Яна, не успявам да отворя линка и да се насладя виртуално на чийзкейка ти, но звучи мноооого апетитно и искрено се радвам, че сте открили вариант, който най ви допада на вкус - магията на кулинарията в действие!! И аз благодаря, че сподели :)
DeleteЧийзкейка е перфектен браво!
ReplyDeletewhats up, 토토위젯
ReplyDeletei absolutely thanks for the valuable data in this great problem and stay up for greater notable posts. Thanks a lot for gaexplorer, it’s had been given some overlapping troubles. I absolutely desired to provide you a short heads up! Apart from that, extraordinary net website! 먹튀검역소
ReplyDelete