Monday, July 6, 2015

Сладко от вишни / Morello Cherry Jam



Никога не съм си падала по приготвянето на зимнина - не че не обожавам домашни сладка, доматени консерви, печени белени чушки, лютеница и всякакви други домашно приготвени вкусотии, но някак си приготвянето им винаги ми се е струвало прекалено пипкаво и далече над прага ми на търпимост :)
Затова и  изумях, когато мама в началото на лятото ми заяви, че тази година освен сушените плодове и зеленчуци, иска да приготвим и сладко и от всички сезонни плодове - но нямах никакъв шанс да саботирам инициативата, защото вече беше успяла да вербува за каузата и младежа...
И повярвайте ми :) резултатът е зашеметяващо вкусен - домашно приготвените сладка просто нямат алтернатива!!   затова и ще споделя рецептата за сладко от вишни, че ми е особено любимо...

гост шеф мама :)

Необходими продукти:

4 кг вишни, почистени от костилките
3 кг желираща захар (Захира ), или 3 кг обикновена + 3 ч.л. пектин
5-6 с.л. Кирш (или вишновка, коняк, ром...)
3-4 капки на всеки 1 кг плод есенция вишна, по избор
1.5 ч.л. лимонена киселина (по 1/2 ч.л. на 1 кг захар)


А ето и една импровизирана мързелива съботна закуска с чистите продукти от farmhoping - фантастичният хляб Семолина от Братя хлебари - няма друг такъв,  Козе сирене от чисто козе мляко от Козле и Зрял кашкавал от краве мляко, запечатан с пчелен восък от Чифлиците :) само сладкото от вишни й липсва, за да е перфектната мързелива закуска!!


Начин на приготвяне: 

Измиваме и подсушаваме бурканчетата за сладкото.
Измиваме вишните и почистваме от дръжките и костилките.
Оставяме в хладилника чинийка за проверка гъстотата на сладкото
Изсипваме почистените вишни в широк съд, като 2-3 шепи от тях предварително намачкваме или нарязваме, и оставяме да поврат на слаб огън, докато поомекнат - за около 10 минути.
Добавяме захарта и пектина (ако ползшаме), като разбъркваме, докато захарта напълно се разтопи - за около 10-15 минути.
Превключваме на средно силен огън, разбъркваме отново и оставяме сладкото да поври 4-5 минути, или докато капка изсипана върху охладената чинийка не се разтича и стои гелоподобно.
Добавяме лимонената киселина, есенцията от вишни и кирша , разбъркваме и оставяме да поври минута - две.
Отстраняваме и леко разтърсваме съда, за да се събере пяната в средата и отстраняваме насъбраната пяна със суха решетъчна лъжица.
Разсипваме сладкото в сухите бурканчета, затваряме и обръщаме с главата надолу, за да се запечатат.


Домашното сладко от вишни на мама ми е сред най-любимите - вкусът му е прелъстително киселеещ - с уханна сгряваща нотка от кирша...

11 comments:

  1. Ох, като прочетох рецептата и вече си мисля, че на мен също би ми било любимо това сладко. А само като си го представих в команията на чийзкейк...
    Мина, страхотно е! И браво на мама за инициативата. :)
    Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, как сега можа да споменеш чийзкейк :))?! - няма да ми излезе от главата...
      Благодаря ти и усмихнат ден!!

      Delete
  2. The jam must be so yummy spread on that rich flavoured bread!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  3. Фантастично е! И аз търся вишни за да си направя, но за сега без успех. Много апетитно изглежда сладкото!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!! До скоро имаше вишни в зеленчуковото магазинче на Ангел Кънчев, до 100 грама сладки...
      И чудно стана сладкото :)

      Delete
  4. Ами така де,мама Дими като иска,разбира се,че няма да й счупваш мерака.Я какво сладко е направила,за чудо и приказ!Моите поздравления към нея,сладкото е великолепно,а закуската е просто перфектна!А снимките-уникални както винаги!Голяма прегръдка за всички у дома!

    ReplyDelete
  5. Много обичам вишни, а сладко от тях не съм правила...всъщност последните години не съм и виждала да се продавам, странно защо? Сладкото е станало разкош!

    ReplyDelete
  6. Не разбрах за чинийката в хладилника?!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Оставяме в хладилника чинийка да се охлади и след като сладкото се предполага да е вече почти готово, капваме по една капчица върху охладената чинийка, за да проверим гъстотата му - ако капката се стича - варим още няколко минути, ако капката запазва формата си - значи сладкото е ОК на гъстота :)

      Delete
  7. Благодаря за рецептата! Стана красиво, вкусно и ароматно сладко.

    ReplyDelete