Необходими продукти:
100 мл топла вода
4 с.л. захар
40 г свежа мая
200 мл затоплено прясно мляко
60 мл зехтин
2 големи яйца + 1 белтък, леко разбити
2 ч. л. сол
800-850 г брашно, плюс допълнително за доомесване - ако е необходимо
60 г разтопено масло, за намазване
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио, разбити - за глазурата
спрей за печене, или предпочитана мазнина
ролер за тесто - за оформяне на "мрежата" за розетката
Начин на приготвяне:
Идеята за
"завиване" на питката заимствах от Дианка - много нежен, лесен и ефектен начин за оформяне на хляб, според мен :) Сърдечни благодарности за споделената идея,
Ди!!
Идеята за розетката заимствах от
Sandra Mangas - спомням си, че се влюбих в предложението й още щом я съзрях преди години :) и съм си обещала, че това няма да е първото и последно превъплъщение на тази нейна идея...
Сандра е показала нагледно как се оформя сферичната решетка - аз само ще споделя, че оформих топката, върху която поставих тестото за решетката най-напред от алуминиево фолио - за да е по-стегната и да не поддава при втасването на тестото от венеца на питката - след което я завих и с няколко слоя хартия за печене - до постигане на перфектен сферичен купол с диаметър около 15-20 см и с плоско дъно - и на финала напръсках със
спрей за печене, за по-лесно отделяне на тестото след изпичане.
А сега за самото оформяне на питката...
Смесваме в контейнера на хлебопекарната течните продукти и наронената жива мая и включваме хлебопекарната на програма "тесто" (със затворен капак) .
Пресяваме брашното със солта, и прибавяме на части към течните продукти, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаване на гладко стегнато тесто, което само се отделя от стените и дъното на контейнера.
Изчакваме края на програмата и загряваме фурната на 50С или 40С с вентилатор.
Покриваме дъното на голяма тава (сантиметрите на моята ще уточня довечера, но са около 40 см по спомен) с хартия за печене, намасляваме дъното и стените със
спрей за печене и оставяме настрани.
Изсипваме готовото тестото върху набрашнен работен плот и месим още 4-5 минути, като добавяме (ако е необходимо) по малко брашно.
Разделяме на 6 равни части и отделяме 1 част за розетката.
Разточваме от 1-вата от останалите 5 части кора с диаметър около 25 см, поставяме на дъното на приготвената предварително тава и намазваме с разтопено масло.
Повтаряме с останалите 4 части тесто, като всяка следваща кора поставяме върху предходната.
Разрязваме на 8 равни части като оставяме в края неразрязан борд с размер около 2-3 см.
Внимателно разслояваме - един по един- всеки от получените 8 триъгълника и завиваме корите ветрилообразно - с изместване и застъпване - една след друга около борда, като подпъхваме краищата им под тестото.
Разточваме оставената за розетката кора и с помощта на
ролера за тесто оформяме ромбоидната решетка.
Внимателно поставяме нарязаното вече тесто върху предварително подготвения и намаслен хартиен купол, като помагаме на прорезите в решетката да се разтворят равномерно, и изрязваме излишното в основата тесто, като си оставяме малък аванс (около 1 см), който да подпъхнем под венеца.
Поставяме хартиения купол, забулен вече с нарязаното тесто в центъра на тавата - като сме се постарали диаметъра на купола да отговаря на диаметъра на центъра на венеца - и подпъхваме леко краищата на тестото от решетката под тестото на венеца - така си оставяме достатъчно голям отвор, през който впоследствие ще извадим хартиената топка от готовата вече питка.
*** От изрязаното тесто можем да изрежем допълнително листенца, цветенца, пеперудки или да сътворим някакви плетеници, които да поставим в основата около розетката, но и без допълнителни детайли, питката си е достатъчно ефектна ;) (ама пък съм и скромна?!)
Намазваме питката отново с мазнина и оставяме в загрятата до 50С или 40С с вентилатор фурна за 20-ина минути - да втасва.
Изваждаме втасалата вече пита и превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор, като междувременно намазваме питката с разбития с прясно мляко и олио жълтък (по избор - можем да поръсим и със семена).
Печем в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 35- 40 минути - като след
15-та минута покриваме розетката с изрязан кръг от алуминиево фолио (аз използвах купичка, за да оформя нещо като купол от фолиото, който да е точно с диаметъра на розетката), за да не прегаря. Ако е необходимо - на финала на печенето покриваме цялата питка с алуминиево фолио, за да не прегаря и венецът.
След изпичане, изваждаме от фурната и оставяме върху решетка, докато се поохлади тавата.
Ако тавата е правоъгълна и плитка или с подвижен борд :) изваждането на питката не е проблем, но въпреки големия диаметър на тавата, която избрах, моята питка я изпълни - и се наложи да я вадя от тавата с неподозирани за мен самата налични еквилибристични умения и солидна доза късмет!!! Покрих тавата с фолиото, с което предпазвах питката от прегаряне и внимателно я обърнах по дължината на ръката си - както се гушка малко бебе - като се постарах розетката да остане в леката лакътна свивка на ръката ми - бързо отстраних тавата, поставих отгоре достатъчно широка кухненска дъска и обърнах благополучно питката върху дъската.
Подпъхваме паралелно с първата и втора кухненска дъска и раздалечаваме двете дъски клинообразно една от друга - така че центърът на питката да остане в триъгълната дупка по средата - и тук вече е добре да помага и още някой, че един чифт ръце подчертано не са достатъчни.
Леко изнасяме питката, както е върху дъските, извън работния плот - така че триъгълната дупка между двете дъски да е достъпна - и докато някой услужливо ни придържа питката с все дъските (да не изпадне от плота), внимателно изваждаме хартиената топка изпод розетката, като леко свиваме хартията, за да намалим обема й и да излезе по-лесно, и същевременно внимаваме да не развалим розетката.
Звучи дълго и сложно, но всъщност става бързо, а и питката не е така крехка, че да се разпадне от нищо.
Можем да поднесем със запалена чаена свещ под розетката или свежи цветя :)
И освен симпатична :), питката е и невероятно вкусна!!!