Sunday, June 29, 2014

Пилешки сърца и дробчета по селски / Rustic Chicken Hearts and Livers



Вкъщи никога не сме единодушни как да приготвим пилешки дробчета - на един оваляни в брашно и пържени са му мазни, на друг варени са му горчиви (задушени не стават, защото стоят като варени), на трети печени на фурна не му харесват, защото и аз не помня вече какво... Капризи, капризи, капризи... Но иначе всички много обичаме дробчета :) и всеки път поне 2/3 от населението е неудовлетворено от начина им на приготвяне. И съзирайки предложението на Иван Пейчев от Добър апетит с Peych! за пилешки сърца на тиган, ме осени идеята, че този вариант може и да сработи при нас - а и сякаш ме върна в детските ми години и ми припомни вкуса на бабините летни импровизирани манджи :)

Необходими продукти:

500 г пилешки сърца, почистени
100 мл бяло вино
10-ина зърна пипер, черен или цветен
2 листенца дафинов лист
1 ч.л. морска сол
резенче целина
резенче лук
парче морков
1-2 стъбла целина
2-3 стъбла магданоз
щипка куркума
щипка къри
1.5-2 л. вода

500 г пилешки дробчета, почистени и подсушени
3-4 с.л. зехтин
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен или цветен пипер, на вкус
1 глава лук, нарязан на кръгчета
1/3 връзка пресен магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

В тенджера кипваме водата и добавяме бялото вино, зърната пипер, дафиновия лист, солта, зеленчуците (които по избор могат да се заменят със зеленчукова подправка, но аз си ги предпочитам натурални), куркумата и кърито.
Добавяме пилешките сърца и оставяме да къкрят на умерен огън 20 минути.
След като са готови, прецеждаме през гевгир и отстраняваме зеленчуците.
В тиган с тежко дъно загряваме зехтина, добавяме добре отцедените сърца и пържим  2-3 минути, като разбъркваме, за да се позачервят равномерно.
Добавяме подсушените пилешки дробчета, подправяме със сол и пипер на вкус и пържим още 8-10 минути, или докато дробчетата са още сочни, без да са розови отвътре, като внимаваме да не ги препържим.
От време на време внимателно разбъркваме, за да се изпържат сърцата и дробчетата равномерно.
Добавяме нарязания на кръгчета лук и пържим още 2-3 минути, или докато лукът поомекне, като разбъркваме внимателно.
Поръсваме с нарязания магданоз, разбъркваме и отстраняваме от огъня.
Поднасяме топли.





Monday, June 23, 2014

Салата с гриловани гъби, чери домати и горгонзола / Grilled Mushroom Salad with Gorgonzola and Cherry Tomatoes



Знам, пак салата :)
Но то лятото си е сезон на салатите и застояването край печката, въпреки безумните порои напоследък, ми е все по-трудно и по-трудно.
А и раздумката вечер край масата върви още по-сладко с вкусна салата и чаша вино :)

Необходими продукти:

150 г гъби
15-20 г масло
200 г чери домати
100 г горгонзола (или друго синьо сирене), на кубчета
1-2 стръка пресен лук
2-3 стръкчета свеж копър
едро смляна морска сол и прясно смлян пипер, на вкус

За дресинга:
3-4 с.л. студено пресован зехтин
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
1 с.л. балсамов оцет
щипка едро смляна морска сол


Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и подсушаваме гъбите, разполовяваме по-големите и поръсваме със сол и пипер.
Загряваме маслото в грил тиган и гриловаме гъбите по 3-4 минути от всяка страна.
Отстраняваме и оставяме настрани.
В малка купа или чаша смесваме зехтина, лимоновия сок, балсамовия оцет с голяма щипка сол - разбъркаме и оставяме настрани.
Измиваме и подсушаваме чери доматите, лука и копъра.
Разполовяваме чери доматите и нарязваме лука и копъра.
В голяма купа или салатна чиния смесваме гъбите, доматите, лука и горгонзолата и разбъркваме.
Поръсваме с дресинга и копъра и поднасяме.




Monday, June 9, 2014

Салата с прошуто, сушени домати и френско козе сирене в бекон / Prosciutto and Sun Dried Tomato Salad with Bacon Wrapped Goat Cheese



Необходими продукти:
1/2 салата айсберг
1/2 свежа салата
120 г прошуто
4 бр френско козе сирене в бекон или 120 г френско козе сирене, нарязано на 4 кръгчета + 8 до12 ленти бекон, в зависимост от дължината
12 резенчета сушени домати, накиснати в зехтин


За дресинга:
3-4 с.л. отцеден зехтин от накиснатите сушени домати
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
1 с.л. дижонска горчица
1 ч.л. течен мед - пропускаме при КЕТО
едро смляна морска сол и прясно смлян пипер, на вкус


Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и подсушаваме айсберга и салатата
В малка купа или чаша смесваме съставките на дресинга и разбъркваме добре.
В голяма купа накъсваме на едро или нарязваме салатите и смесваме с отцедените от зехтина сушени домати, поръсваме с дресинга и внимателно разбъркваме.
"Гарнираме" с увитото в бекон френско козе сирене (което следващия път ще пробвам да леко да запека ;) за повече аромат) и поднасяме.


Поднесена с препечени филийки, салатата е перфектна и като лек обяд или вечеря.




Monday, June 2, 2014

Вита пита с розетка / Rosette Round Loaf Bread



Необходими продукти:

100 мл топла вода
4 с.л. захар
40 г свежа мая
200 мл затоплено прясно мляко
60 мл зехтин
2 големи яйца + 1 белтък, леко разбити
2 ч. л. сол
800-850 г брашно, плюс допълнително за доомесване - ако е необходимо
60 г разтопено масло, за намазване
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио, разбити - за глазурата
спрей за печене, или предпочитана мазнина
ролер за тесто - за оформяне на "мрежата" за розетката

ролер за тесто



Начин на приготвяне:

Идеята за "завиване" на питката заимствах от Дианка - много нежен, лесен и ефектен начин за оформяне на хляб, според мен :) Сърдечни благодарности за споделената идея, Ди!!

Идеята за розетката заимствах от Sandra Mangas - спомням си, че се влюбих в предложението й още щом я съзрях преди години :) и съм си обещала, че това няма да е първото и последно превъплъщение на тази нейна идея... Сандра е показала нагледно как се оформя сферичната решетка - аз само ще споделя, че оформих топката, върху която поставих тестото за решетката най-напред от алуминиево фолио - за да е по-стегната и да не поддава при втасването на тестото от венеца на питката - след което я завих и с няколко слоя хартия за печене - до постигане на перфектен сферичен купол с диаметър около 15-20 см  и с плоско дъно - и на финала напръсках със спрей за печене, за по-лесно отделяне на тестото след изпичане.


А сега за самото оформяне на питката...
Смесваме в контейнера на хлебопекарната течните продукти и наронената жива мая и включваме хлебопекарната на програма "тесто" (със затворен капак) .
Пресяваме брашното със солта, и прибавяме на части към течните продукти, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаване на гладко стегнато тесто, което само се отделя от стените и дъното на контейнера.
Изчакваме края на програмата и загряваме фурната на 50С или 40С с вентилатор.
Покриваме дъното на голяма тава (сантиметрите на моята ще уточня довечера, но са около 40 см по спомен) с хартия за печене, намасляваме дъното и стените със спрей за печене и оставяме настрани.
Изсипваме готовото тестото върху набрашнен работен плот и месим още 4-5 минути, като добавяме (ако е необходимо) по малко брашно.
Разделяме на 6 равни части и отделяме 1 част за розетката.
Разточваме от 1-вата от останалите 5 части кора с диаметър около 25 см, поставяме на дъното на приготвената предварително тава и намазваме с разтопено масло.
Повтаряме с останалите 4 части тесто, като всяка следваща кора поставяме върху предходната.
Разрязваме на 8 равни части като оставяме в края неразрязан борд с размер около 2-3 см.
Внимателно разслояваме - един по един- всеки от получените 8 триъгълника и завиваме корите ветрилообразно - с изместване и застъпване - една след друга около борда, като подпъхваме краищата им под тестото.
Разточваме оставената  за розетката кора и с помощта на ролера за тесто оформяме ромбоидната решетка.
Внимателно поставяме нарязаното вече тесто върху предварително подготвения и намаслен хартиен купол, като помагаме на прорезите в решетката да се разтворят равномерно, и изрязваме излишното в основата тесто, като си оставяме малък аванс (около 1 см), който да подпъхнем под венеца.
Поставяме хартиения купол, забулен вече с нарязаното тесто в центъра на тавата - като сме се постарали диаметъра на купола да отговаря на диаметъра на центъра на венеца - и подпъхваме леко краищата на тестото от решетката под тестото на венеца - така си оставяме достатъчно голям отвор, през който впоследствие ще извадим хартиената топка от готовата вече питка.
*** От изрязаното тесто можем да изрежем допълнително листенца, цветенца, пеперудки или да сътворим някакви плетеници, които да поставим в основата около розетката, но и без допълнителни детайли, питката си е достатъчно ефектна ;)  (ама пък съм и скромна?!)
Намазваме питката отново с мазнина и оставяме в загрятата до 50С или 40С с вентилатор фурна за 20-ина минути - да втасва.
Изваждаме втасалата вече пита и превключваме фурната на 180С или 160С с вентилатор, като междувременно намазваме питката с разбития с прясно мляко и олио жълтък (по избор - можем да поръсим и със семена).
Печем в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 35- 40 минути - като след 15-та минута покриваме розетката с изрязан кръг от алуминиево фолио (аз използвах купичка, за да оформя нещо като купол от фолиото, който да е точно с диаметъра на розетката), за да не прегаря. Ако е необходимо - на финала на печенето покриваме цялата питка с алуминиево фолио, за да не прегаря и венецът.
След изпичане, изваждаме от фурната и оставяме върху решетка, докато се поохлади тавата.


Ако тавата е правоъгълна и плитка или с подвижен борд :) изваждането на питката не е проблем, но въпреки големия диаметър на тавата, която избрах, моята питка я изпълни - и се наложи да я вадя от тавата с неподозирани за мен самата налични еквилибристични умения и солидна доза късмет!!! Покрих тавата с фолиото, с което предпазвах питката от прегаряне и внимателно я обърнах по дължината на ръката си - както се гушка малко бебе - като се постарах розетката да остане в леката лакътна свивка на ръката ми - бързо отстраних тавата, поставих отгоре достатъчно широка кухненска дъска и обърнах благополучно питката върху дъската.
Подпъхваме паралелно с първата и втора кухненска дъска и раздалечаваме двете дъски клинообразно една от друга - така че центърът на питката да остане в триъгълната дупка по средата - и тук вече е добре да помага и още някой, че един чифт ръце подчертано не са достатъчни.
Леко изнасяме питката, както е върху дъските, извън работния плот - така че триъгълната дупка между двете дъски да е достъпна - и докато някой услужливо ни придържа питката с все дъските (да не изпадне от плота), внимателно изваждаме хартиената топка изпод розетката, като леко свиваме хартията, за да намалим обема й и да излезе по-лесно, и същевременно внимаваме да не развалим розетката.
Звучи дълго и сложно, но всъщност става бързо, а и питката не е така крехка, че да се разпадне от нищо.
Можем да поднесем със запалена чаена свещ под розетката или свежи цветя :)


И освен симпатична :), питката е и невероятно вкусна!!!