Бърза и лесна рецепта за сладолед, инспирирана от предложението на Ева за семифредо с малини, която приготвям за втори път това лято и дори успях да се класирам да снимам ;)
Необходими продукти:
400 мл сладкарска сметана
400 г дулсе де лече
40 мл Бейлис
100 г бадеми, леко запечени
150 г захар
50 мл студена вода
Начин на приготвяне:
Застиламе дъното и стените на правоъгълна форма за кекс (хляб, козунак) 30 х 11 см с хартия за печене или стреч фолио.
В подходящ съд карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво (без да разбъркваме), добавяме бадемите и разбъркваме, докато се покрият всички с карамел.
Изсипваме карамелената смес върху подложена с кухненска дъска хартия за печене, внимателно разстиламе с дървена лъжица на тънък слой и оставяме да изстине напълно.
Разбиваме с миксер на средна скорост сметаната до меки върхове,
Добавяме постепенно 2/3 от Дулсе де Лечето и Бейлиса и разбъркваме до хомогенен крем
Блендираме или натрошаваме (с помощта на дървен чук за пържоли и плик от по-плътен найлон) 2/3 от карамелизираните бадеми.
Останалата 1/3 оставяме по-едри или цели - за декорация и съхраняваме в хартиен плик, на сухо и хладно място.
Прибавяме по-ситно блендираните бадеми в сметановата смес и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Изсипваме в подготвената форма, покриваме плътно със стреч фолио и замразяваме за поне 4 часа.
Отстраняваме фолиото от готовото семифредо и обръщаме върху поднос.
Ддекорираме с останалата 1/3 Дулсе де Лече (което можем леко да затоплим в микровълновата или на водна баня) и с останалите карамелизирани бадеми.
Поднасяме веднага :)
Ох, Мина, разбирам защо не остава време за снимки... Та то е просто убийствено вкусно, браво!
ReplyDeleteПоздрави от мен! :)))
Ето това ми трябваше да видя преди сън и мога спокойно да заспивам в сладки сънища!
ReplyDeleteПрекрасни кадри,Мина,очите ми грабна с тях и с вълшебния ти десерт-толкова е съблазнителен!
Както винаги отличен кулинар и естет си!
Сърдечна прегръдка и пожелавам хубава седмица на семейството ! :)
Истински леден разкош, Мина! Невероятна рецепта и снимки, как да устоя на това изкушение?! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ReplyDeleteИма ли някъде сладолед и шоколад, аз съм там задължително!
ReplyDeleteМина, много вкусни неща си комбинирала и съм сигурна, че удоволствието да го опита човек е невероятно!
снимките ти още повече приканват!
това семифредо изглежда е убийствено вкусно!
ReplyDeleteБлагодаря за рецептата, Мина, ще го пробвам непременно :)
О, Мина! Страхотна презентация! Изкуши ме!
ReplyDeleteЗдравейте страхотен блог- рецепти, снимки, оформление, всичко е страхотно. Това семифредо изглежда много вкусно. Искам да ви попитам, ако след като е замразено и готово се остави в хладилник ще се разтече ли или трябва да се съхранява във фризер?
ReplyDeleteНевероятно вкусно изглежда!
ReplyDeleteЕдин въпрос - как мога да се абонирам за сайта Ви? Благодаря
Леле, много вкусно изглежда... Ама от къде мога да купя дулсе де лече? Има ли в големите магазини?
ReplyDeleteЗдр.във фризер ли се съхранява и сметаната животинска ли трябва да е?
ReplyDeleteДа, във фризер и ползвам животинска сметана, но ако предпочитате растителна - не виждам причина да не се получи...
Delete