Monday, April 29, 2013

Салата с ананас и сирене чедър / Pineapple and Cheddar Cheese Salad



Още една лека и приятна салатка от поредицата "шантави" :)

Необходими продукти:

1 салата Айсберг
1 1/2 ч кубчета от ананас - пресни или от консерва (отцедени)
100 г сирене чедър, нарязано на кубчета
50 г бадеми, запечени (може и осолени)
10-20 г пармезан, настърган или изрязан с белачка за зеленчуци

За дресинга:
40 мл зехтин, студено пресован
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
2 с.л. сок от ананас - от консерва или прясно изцеден
1-2 щипки едро смляна морска сол


Начин на приготвяне:

В малка купа смесваме зехтина, лимоновия и ананасовия сок и солта и разбъркваме до хомогенна смес.
Почистваме и измиваме айсберга и нарязваме на едри късове.
В голяма купа смесваме нарязания айсберг, кубчетата ананас, кубчетата чедър и запечените бадеми.
Овкусяваме с дресинага и леко разбъркваме.
Преди сервиране поръсваме с настърган или изрязан с белачка за зеленчуци пармезан.


А за основното ястие към салатата, предполагам повечето вече сте се досетили :))


Monday, April 22, 2013

Бананов пай с шоколад и лешници / Banana Chocolate and Hazelnut Pie



Банановият пай на SandeeA ме плени в мига, в който го съзрях - уникално оформен, представен със стил и финес - и в същото време непретенциозен и лесен за изпълнение!!! Истинско доказателство на максимата, че "простотата е преодоляна сложност" - и нямаше как да не пробвам рецептата, леко адаптирана :))



Необходими продукти:
за форма за пай с диаметър 27 см


За шоколадовата паста:
1 яйчен белтък
20 г неподсладено какао на прах
20 г брашно
30 г пудра захар
30 г масло, на стайна температура
Шаблон за декориране - какъвто ви се намитра :) аз използвах текстурната подложка на SugarVeil, която освен за щампата, може да си използва и без декорираща паста - за релеф, но за това се сетих твърде късно...

За тестото:
500 г брашно
щипка сол
1 жълтък
200 г масло, нарязано на кубчета и много студено
100-120 мл вода, много студена

За плънката:
3-4 узрели банана
3-4 с.л. нутела, по избор
2 шепи шоколадов дропс
шепа лешници, леко запечени


Ingredients:
for Ø 27 cm tart pan

For the decorating paste:
1 egg white
20 g unsweetened cocoa powder
20 g flour
30 g icing sugar
30 g butter at room temperature
cake stencil :) I have used SugarVeil® Lace Mat

For the dough:
500 g flour
pinch of salt
1 egg yolk
200g butter, cut into cubes and very cold
100-120 ml ice cold water

For the filling:
3-4 ripe bananas
3-4 tablespoons Nutella, optionally
2 handfuls of chocolate drops
handful of hazelnuts, lightly toasted



Начин на приготвяне:

Приготвяме декоративната паста за за декориране на пая - смесваме всички съставки заедно, разбъркаме и оставяме настрана.

В голяма купа смесваме брашното и солта.
С помощта на кухненски робот или сладкарски блендер блендираме, или претриваме през пръсти, сухите съставки и нарязаното на кубчета студено масло - до дребни трохи.
Прибавяме жълтъка и около 100 мл студена вода и размесваме тестото, само докато се събере на топка.
*** Ако тестото е твърде сухо, добавяме и останалите 20 мл ледена вода.
Разделяме тестото на две, оформяме всяка част на плосък диск, увиваме в свежо фолио и оставяме за около 30 минути в хладилника.


Method:

Prepare the decorating paste for - mix all ingredients together, and set aside.
In a large bowl combine flour and salt tigether.
Blend  butter and ingredients.
Add the egg yolk and 100 ml ice cold water and mix just until the dough comes together.
*** If dough is  too dry, add the rest of 20 ml ice water.
Devide the dough in two, shape each portion into a flat disk, cover it in plastic wrap, and refrigerate for at least 30 minutes.




Междувременно нарязваме бананите на кръгчета.
Изваждаме охладеното тесто от хладилника и оставяме на стайна температура за около 5 минути.
Разточваме от първия диск с точилка, през хартия за печене или свежо фолио, кора с диаметър около 30-32 см и 0,5 см дебелина.
Пренасяме разточената кора с помощта на фолиото, налагаме върху формата за пай и притискаме внимателно към дъното и стените на формата, като изрязваме излишното тесто с остър нож.
Разпределяме равномерно бананите върху дъното на кората и разнасяме отгоре нутелата.

Добавяме в пролуките лешниците и поръсваме с шоколадовия дропс.
Намазваме ръбовете на тестото с вода - аз забравих :)  
Разточваме от втория диск тесто през фолио, както първия, кора с диаметър около 27-28 см и дебелина около 0.5 см.




Разнасяме около 2 супени лъжици от шоколадовата паста за декориране с помощтана шпатулата върху подложката, точно както разнасяме самата SugarVeil смес - обираме излишното количество паста и почистваме с влажна кърпа или кухненска хартия всичко извън релефа, който искаме да отпечатаме върху тестото.
Отстраняваме единия лист фолио от разточената кора и поставяме внимателно намазаната с паста подложка върху разточената кора.
Притискаме с пръсти, или разточваме с точилка - най-напред върху подложката, а след това обръщаме и разточваме тестото през фолиото, за да се отпечатат релефа и пастата добре.
Отстраняваме внимателно силиконовата подложка и пренасяме декорираната вече кора с помощта на фолиото върху пая, след което внимателно отстраняваме фолиото от изпод кората :).
Притискаме краищата на горната кора към намазаните с вода ръбове на тестото и оставяме пая във фризера за 10-ина минути, или докато загреем фурната до 175С.
Изваждаме пая от фризера, оформяме 2-3 малки дупчици върху горната кора, през които да излиза парата по време на печенето, и печем в загрятата до 175С фурна впродължение на 25-30 минути, или докато ръбовете на тестото се зачервят.
Изваждаме готовия пай и оставяме да се охлади за 4-5 минути върху решетка.




Поднасяме топъл, с ванилов сладолед или бита сметана :) или студен - с любима гореща напитка.




Tuesday, April 16, 2013

Агнешки котлети с ментов сос / Lamb Cutlets with Mint Sauce




Агнешкото не е сред любимите за приготвяне меса вкъщи, но точно тази рецепта на Ким я приготвям всеки път, когато успея да намеря подходящи агнешки котлети, което май се случва само около Великден... Винаги присъстват и на Великденската ни трапеза, но или не съм успявала да се класирам да ги снимам, или снимките не са ми харесвали достатъчно, че да ги споделя :))
И този път не успях да ги снимам читаво :) не и на висотата на тази уникално лесна и вкусна рецепта, но след като се добрах вече до кадрите, от котлетите не беше останала и следа - затова хубави-лоши - показвам ги :))

Необходими продукти:

За ментовия сос:
връзка мента
щипка сол
4 с.л. вряла вода
4 с.л. бял винен оцет
1 равна с.л. фина кристална захар, заменяме за КЕТО с капка стевия или 1 с.л. стевиола на прах

За котлетите:
8-12 агнешки котлета
1/2 чаша пресни трохи, заменяме за КЕТО със 100 г бадеми, леко запечени за аромат и ситно смлени
40 г (около 1/4 чаша) настърган пармезан
50 г (около 1/4 чаша) филирани бадеми, леко запечени
6-7 големи листа пресен босилек (около 1/4 чаша), ситно нарязани к
2 скилидки (1 ч. л.) чесън, ситно нарязан
настърганата кора от половин лимон
2 с.л. ментов сос
4 + 1 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
листа свежа салата, за сервиране



Начин на приготвяне:

Можем да си приготвим ментовия сос предварително и да си го съхраняваме в затворена съдинка в хладилника.
Смъкваме листата на ментата от клонките, поръсваме със сол и нарязваме на ситно.
В блендер смесваме нарязаните ментови листа, захарта, врялата вода и оцета и блендираме.
Опитваме и ако е необходимо, подправяме с допълнително вода, оцет или захар, на вкус.
Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене и оставяме настрани.
Измиваме и подсушаваме котлетите върху кухненска хартия - аз лично преди това отстранявам повърхностната мазнина от месото, без това да е задължително...
В купа смесваме пресните трохи, настъргания пармезан, запечените бадеми, босилека, чесъна, настърганата лимонова кора, ментовия сос и 4 с.л. от зехтина.
Подправяме леко със сол и пипер и разбъркваме добре.
Нагряваме тиган с тежко дъно и поръсваме с малко зехтин.
Запечатваме агнешките котлети за около 1 минута от всяка страна (ако са по-тънки - за около минута от двете страни общо).
Подреждаме агнешките котлетите върху хартия за печене и с лъжица разпределяме подправените трохи между котлетите - по купчинка върху всеки котлет.
Печем на предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за около 6 - 8 минути, или докато трохите се запекат до златисто.
*** У нас никой не е фен на розовеещото месо, затова леееко препичаме котлетите :), но за  любителите на класическите агнешки котлети 5-6 минути във фурната е идеалното време за приготвянето им...
Сервираме върху легло от листа свежа салата.





Изключително лесно за приготвяне, бързо и вкусно ястие, което може да спечели и най-върлите нелюбители на агнешкото месо :) получава се невероятно сочно, ароматно и вкусно!!!


Friday, April 12, 2013

Пълнени пилешки гърди с ябълка и козе сирене / Stuffed Chicken Breast with Apple and Goat Cheese




А ето и гарнитурата към салатата с ябълка и козе сирене :)

Идеята е заимствана от delish.com

Необходими продукти:

400 г пилешки гърди, разделени на 2 - без кост и кожа
60 г козе сирене, разделено на две равни части
2 резенчета обелена ябълка, с дебелина около 1 см
1/2 ч.л. настъргана кора от лимон, по избор
сол и пипер на вкус
2 с.л. брашно
1 малко яйце
1 чаша пресни трохи
30 г настърган пармезан
1 с,.л зехтин

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
застиламе плитка тава с хартия за печене и оставяме настрани.
Изтъняваме измитите и подсушени пилешки гърди през фолио с точилка или чук за пържоли.
Поръсваме изтънените гърди от двете страни със сол и пипер на вкус.
В единия край на изтъненото филе поставяме резен ябълка, парче козе сирене и поръсваме с настъргана кора от лимон (по избор.
Прегъваме месото по диагонал на две, като се стараем да покрием сиренето и ябълката, и притискаме краищата на месото с пръсти, за да прилепне и плънката да остане в нещо като  затворен джоб.
В плитка чиния или върху хартия за печене изсипваме брашното, смесено с щипка сол и щипка пипер.
В друга плитка чиния разбиваме яйцето.
В трета чиния изсипваме пресните трохи и настъргания пармезан и разбъркваме, докато се смесят добре.
Овалваме от всички страни оформените вече джобчета в брашното, като си помагаме с лъжица или пръсти, за да не развалим формата.
След това потапяме двустранно в разбитото яйце.
И накрая овалваме хубаво в трохи и пармезан, като отново си помагаме с лъжица.
Прехвърляме в приготвената тава и поръсваме със зехтин
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 20-25 минути, или до златисто-кафяво.
Изваждаме от фурната и поднасяме топли, гарнирани със свежа слата :) или гарнитура по избор.

Thursday, April 11, 2013

Салата с ябълка и козе сирене / Apple and Goat Cheese Salad



Обожавам "шантави" салати и не мога да се спра да ги приготвям и натрапвам на трапезата вкъщи... И въпреки недоволното мърморене на сина ми, което продължава дори и след като салатата вече е изчезнала, самият той рядко се отказва от тях... А и твърде често финалният коментар е нещо от типа на: "Абе, не беше чак толкова зле, и по-гадни неща си правила...", изломотено със снизходително-пренебрежителен тон ;),  плюс задължителния, изигран с апломб финал: "...като например оная пуйка с портокали и кестени!!!".

Въпросната пуйка отпред 6-7 Коледи е нанадминатия досега връх в негативната му класация за приготвени от мен "гадни" ястия... И въпреки че само портокалите избута демонстративно тогава от чинията си и не прости на месото и кестените, и до ден днешен продължава да повтаря как сме изхвърлили "цялата пуйка"  :)), заради мен!!

Необходими продукти:

1/2 голяма или 1 малка свежа салата
около 1/2 салата айсберг
1 ябълка, нарязана на тънки резенчета
100 г козе сирене, наронено или нарязано на кубчета
100 г печено солено кашу
50 г стафиди

За дресинга:
1/4 чаша студено пресован зехтин
прясно изцеден сок от 1 лимон
1/2 ч.л. дижонска горчица, по избор
1/2 ч.л. мед
щипка сол

Начин на приготвяне:

В малка купа смесваме съставките на дресинга и разбъркваме до хомогенна смес.
Почистваме, измиваме и подсушаваме листата на зелената салата и айсберга.
Накъсваме листата на салатата на едро и нарязваме на късове айсберга.
В голяма купа смесваме салатите, нарязаната на тънки резенчета ябълка, нарязаното на кубчета или наронено козе сирене, кашуто и стафидите и внимателно разбъркваме.
Прехвърляме в салатана чиния и поръсваме с дресинга на вкус



Tuesday, April 9, 2013

Ягодов тарт с мус забайон и шампанско / Strawberry Tart with Champagne Zabaione Mousse



Има рецепти, които сякаш напук не стават :) и не стават, без значение колко пъти сме ги приготвяли преди това... Точно както и въпросният ягодов тарт!!! И мус, и сос, и крем забайон (или сабайон) с шампанско съм приготвяла неведнъж - абсолютно ми е любим :) във всичките си разновидности!! Но колкото и натрапчива да бе идеята за хрупкава коричка, преливаща от пухкав мус с опияняващ вкус на шампанско, гарниран с ароматни свежи ягоди - толкова бленуваният тарт ми се дърпаше и опъваше...

Първият път бях решила да го приготвя по съвсем бързата процедура - с подложка от чаени бисквити - е, да - ама не!! В мигът, в който изсипах готовия мус в извадената малко преждевременно  от хладилника "черупка" - стените на черупката поддадоха :)) и мусът волно потече по чинията и по плота... Спасихме ловко с мама около 3/4 от съдържанието в кутия за сладолед, добавихме му нарязани ягоди, замразихме си го - и си го ядохме с лъжичките като сладолед...

При вторият опит, в чест на завръщането на детенце от едно далееечно пътуване, реших за основата да се доверя на проверената рецепта от черешовия пай на Вики, която вкъщи е така любима и се ползва за повечето сладки пайове. Да, да - ама не!!! Оказа се впоследствие твърда та знае ли се! Но поне забайонът не хукна пак да го гоним по плота ;)... Да не говорим, че мусът, бог знае защо, стана по рядък и от сос... Или иначе казано - резил на резилите!

Само с бутер тесто още не съм го пробвала тоя тарт, та дано някой следващ опит се получи като хората, може пък третият път да ми е късметлийски ;)


Необходими продукти:

За блата - за форма с Ø 27 см - ако формата е с по-малък диаметър, редуцираме продуктите с около 1/5:

- от бисквити:
250 г чаени бисквити
100 г масло, разтопено
1 с.л. мед

- от тесто:
220 г брашно
50 г пудра захар
100 г студено масло, нарязано на кубчета
настърганата кора от 1/2 лимон
1 жълтък
2 с. л. ледено студена вода

За забайона:

4 жълтъка
150 г пудра захар

1 ч.л. чист екстрат от ванилия
1-2 капки есенция шампанско, по избор

200 мл шампанско
1 чаша разбита сладкарска сметана

За гарниране:

600 г пресни ягоди, измити и почистени
свежи листенца от мента, измити и подсушени


Начин на приготвяне:

На блата:

- от бисквити:
Блендираме (или смиламе, счукваме...) бисквитите, маслото и меда до получаване на хомогенна смес. Разстиламе равномерно по дъното и стените на форма за пай с падащо дъно (или каквато форма за пай си имаме).
Покриваме със свежо фолио и замразяваме във фризера, докато приготвяме муса и ягодите.

- от тесто:

Пресяваме заедно брашното и пудрата захар и изсипваме в дълбока купа.
Добавяме нарязаното на кубчета студено масло и блендираме с помощта на сладкарски блендер (или вилица, или с претриване между дланите) до едри трохи.
Добавяме настърганата кора от лимон, жълтъка и ледено студената вода и замесваме грубо твърдо тесто.
Оформяме на питка, увиваме в свежо фолио и оставяме в хладилника да отлежи за около 30-40 минути.
Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.

Изваждаме охладеното тесто от хладилника и оставяме за 3-4 минути на стайна температура.
Намасляваме Ø 27 см форма за пай с падащо дъно, или подходящ съд за печене.
През свежо фолио разточваме от тестото кръгла кора с диаметър около 35 см и я прехвърляме в намасленината форма.
Притискаме тестото добре по дъното и стените на формата  и изрязваме стърчащите крайчета.
Покриваме дъното и стените на кората  за пая с хартия за печене или алуминиево фолио и изсипваме отгоре бобени зърна или ориз, за да предпазим  тестото от деформация при печене.
Печем в предварително загрятата до 200С или 180С с вентилатор фурна около 10 минути, или докато ръбчетата на кората  се запекат до златисто.
Отстраняваме хартията с боба и печем черупката още 5-6 минути, или докато дъното добие златист цвят.
Изваждаме от фурната и охлаждаме върху решетка.
След като кората е напълно изстинала, отстраняваме внимателно от формата и прехвърляме в подходящ поднос или чиния.

На забайона:

Разбиваме в купа с миксер на средно силна степен жълтъците и пудрата захар до пухкав крем - около 3 до 5 минути.
Добавяме ванилията, есенцията (по избор) и започваме да добавяме на тънка струя шампанското, като не преставаме да разбиваме с миксера - ако е необходимо остъргваме със силиконова шпатула стените на купата.
Прехвърляме сместа в огнеопорен съд и сгъстяваме, като бъркаме непрекъснато (може и с миксер на ниска степен), докато получим пухкав гъст крем.
Като индикация за необходимата гъстота - очертаната с дървена лъжица (или бъркалките на миксера) осмица трябва да запази формата си за няколко секунди...
Отстраняваме сгъстения крем от водната баня и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Разбиваме през това време около 1/2 чаша сладкарска сметана до меки връхчета и отделяме около 1 чаша от разбитата вече сметана.
Добавяме внимателно към охладения крем и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена  лъжица.

Сглобяване на тарта:

Нарязваме измитите, почистени и подсушени върху кухненска хартия ягоди според предпочитанията си.
Изсипваме от муса в охладената черупка, като запълваме около 2/3 от обема й, за да не прелее след добавянето на ягодите.
Подреждаме отгоре нарязаните ягоди и съхраняваме в хладилника до сервиране.
Преди да поднесем, боцваме тук-там свежи ментови листенца

Можем да поднесем тарта веднага (като рискуваме забайонът да се лИвне леко в чинийката ;), но то пък то в това му е и чара на забайона), или да оставим муса да стегне в хладилника за час-два.



Въпреки всички гафове, които го сполетяха злополучния ми инатлив ягодов тарт :) комбинацията от вкусове и аромати е буквално неустоима!!!