Има рецепти, които сякаш напук не стават :) и не стават, без значение колко пъти сме ги приготвяли преди това... Точно както и въпросният ягодов тарт!!! И мус, и сос, и крем забайон (или сабайон) с шампанско съм приготвяла неведнъж - абсолютно ми е любим :) във всичките си разновидности!! Но колкото и натрапчива да бе идеята за хрупкава коричка, преливаща от пухкав мус с опияняващ вкус на шампанско, гарниран с ароматни свежи ягоди - толкова бленуваният тарт ми се дърпаше и опъваше...
Първият път бях решила да го приготвя по съвсем бързата процедура - с подложка от чаени бисквити - е, да - ама не!! В мигът, в който изсипах готовия мус в извадената малко преждевременно от хладилника "черупка" - стените на черупката поддадоха :)) и мусът волно потече по чинията и по плота... Спасихме ловко с мама около 3/4 от съдържанието в кутия за сладолед, добавихме му нарязани ягоди, замразихме си го - и си го ядохме с лъжичките като сладолед...
При вторият опит, в чест на завръщането на детенце от едно далееечно пътуване, реших за основата да се доверя на проверената рецепта от
черешовия пай на Вики, която вкъщи е така любима и се ползва за повечето сладки пайове. Да, да - ама не!!! Оказа се впоследствие твърда та знае ли се! Но поне забайонът не хукна пак да го гоним по плота ;)... Да не говорим, че мусът, бог знае защо, стана по рядък и от сос... Или иначе казано - резил на резилите!
Само с бутер тесто още не съм го пробвала тоя тарт, та дано някой следващ опит се получи като хората, може пък третият път да ми е късметлийски ;)
Необходими продукти:
За блата - за форма с Ø 27 см - ако формата е с по-малък диаметър, редуцираме продуктите с около 1/5:
- от бисквити:
250 г чаени бисквити
100 г масло, разтопено
1 с.л. мед
- от тесто:
220 г брашно
50 г пудра захар
100 г студено масло, нарязано на кубчета
настърганата кора от 1/2 лимон
1 жълтък
2 с. л. ледено студена вода
За забайона:
4 жълтъка
150 г пудра захар
1 ч.л. чист екстрат от ванилия
1-2 капки есенция шампанско, по избор
200 мл шампанско
1 чаша разбита сладкарска сметана
За гарниране:
600 г пресни ягоди, измити и почистени
свежи листенца от мента, измити и подсушени
Начин на приготвяне:
На блата:
- от бисквити:
Блендираме (или смиламе, счукваме...) бисквитите, маслото и меда до получаване на хомогенна смес. Разстиламе равномерно по дъното и стените на форма за пай с падащо дъно (или каквато форма за пай си имаме).
Покриваме със свежо фолио и замразяваме във фризера, докато приготвяме муса и ягодите.
- от тесто:
Пресяваме заедно брашното и пудрата захар и изсипваме в дълбока купа.
Добавяме нарязаното на кубчета студено масло и блендираме с помощта на
сладкарски блендер (или вилица, или с претриване между дланите) до едри трохи.
Добавяме настърганата кора от лимон, жълтъка и ледено студената вода и замесваме грубо твърдо тесто.
Оформяме на питка, увиваме в свежо фолио и оставяме в хладилника да отлежи за около 30-40 минути.
Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Изваждаме охладеното тесто от хладилника и оставяме за 3-4 минути на стайна температура.
Намасляваме Ø 27 см форма за пай с падащо дъно, или подходящ съд за печене.
През свежо фолио разточваме от тестото кръгла кора с диаметър около 35 см и я прехвърляме в намасленината форма.
Притискаме тестото добре по дъното и стените на формата и изрязваме стърчащите крайчета.
Покриваме дъното и стените на кората за пая с хартия за печене или алуминиево фолио и изсипваме отгоре бобени зърна или ориз, за да предпазим тестото от деформация при печене.
Печем в предварително загрятата до 200С или 180С с вентилатор фурна около 10 минути, или докато ръбчетата на кората се запекат до златисто.
Отстраняваме хартията с боба и печем черупката още 5-6 минути, или докато дъното добие златист цвят.
Изваждаме от фурната и охлаждаме върху решетка.
След като кората е напълно изстинала, отстраняваме внимателно от формата и прехвърляме в подходящ поднос или чиния.
На забайона:
Разбиваме в купа с миксер на средно силна степен жълтъците и пудрата захар до пухкав крем - около 3 до 5 минути.
Добавяме ванилията, есенцията (по избор) и започваме да добавяме на тънка струя шампанското, като не преставаме да разбиваме с миксера - ако е необходимо остъргваме със силиконова шпатула стените на купата.
Прехвърляме сместа в огнеопорен съд и сгъстяваме, като бъркаме непрекъснато (може и с миксер на ниска степен), докато получим пухкав гъст крем.
Като индикация за необходимата гъстота - очертаната с дървена лъжица (или бъркалките на миксера) осмица трябва да запази формата си за няколко секунди...
Отстраняваме сгъстения крем от водната баня и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Разбиваме през това време около 1/2 чаша сладкарска сметана до меки връхчета и отделяме около 1 чаша от разбитата вече сметана.
Добавяме внимателно към охладения крем и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Сглобяване на тарта:
Нарязваме измитите, почистени и подсушени върху кухненска хартия ягоди според предпочитанията си.
Изсипваме от муса в охладената черупка, като запълваме около 2/3 от обема й, за да не прелее след добавянето на ягодите.
Подреждаме отгоре нарязаните ягоди и съхраняваме в хладилника до сервиране.
Преди да поднесем, боцваме тук-там свежи ментови листенца
Можем да поднесем тарта веднага (като рискуваме забайонът да се лИвне леко в чинийката ;), но то пък то в това му е и чара на забайона), или да оставим муса да стегне в хладилника за час-два.
Въпреки всички гафове, които го сполетяха злополучния ми инатлив ягодов тарт :) комбинацията от вкусове и аромати е буквално неустоима!!!