Открихме сезона на козунаците... Съвсем тривиално - с отчетената като най-сполучлива рецепта от миналата година :) Козунак със заквасена сметана (ох, наистина е божествен!), вдъхновен от козунака-шедьовър със заквасена сметана на Ева @ Food Styling & Photography и неговата реплика козунак със сметана на Роси @ Кулинарен Еликсир
Не счетох необходимо да променям нито съставките, нито начина на замесване в машината за хляб, затова почти дословно преписвам (за удобство не евентуално заинтригуваните) от миналогодишният си пост... Само наместо цял козунак пробвах няколко варианта на заформяне на кифлички - като по-индивидуален подход при поднасяне на козунака, а и за да пробвам кой тип плетеница или усукване дава най-добра реколта "конци" :)
Необходими продукти:
За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
150 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1/2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1/2 ч.л. емулсия ром (или аромат по избор)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
предпочитана мазнина за доомесване и оформяне
За плънката:
100 г едро нарязани орехи (или ядки по избор)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)
50-60 гр разтопено масло
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
3-4 с.л. кафява захар
Ingredients:
For the dough:
3 eggs + 1 egg yolk, lightly beaten
150 g sugar
30 g fresh yeast (or 10 g instant yeast)
200 g sour cream
60 g butter, melted
40 ml sunflower oil
pinch of salt
1/2 tsp lemon juice
1 tsp pure vanilla extract
1/2 tsp Emulsion rum (or preferred flavor)
650 g sifted flour, plus extra if needed
extra oil, for kneading and shaping
For the filling:
100g coarsely chopped walnuts (or preferred nuts)
100 g raisins (or preferred dried fruit)
50-60 g melted butter
For the glaze:
1 egg white, beaten
3-4 tablespoons brown sugar
Начин на приготвяне:
В контейнера на хлебопекарната, на отворен капак и програма "Тесто" :) добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, надробената свежа мая, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и емулсията ром и оставяме за около 5 минути - да се смесят добре - или докато маята се разтвори напълно.
Започваме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. Може да е необходимо и малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от влажността на климата, големината на яйцата или гъстотата на сметаната...
След като вече имаме меко и еластично тесто :) изключваме хлебопекарната и стартираме програмата "Тесто" отново - вече при затворен капак. Моята мисля продължава 90 минути.
*** Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо е поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. Или оставяме в хлебопекарната, при затворен капак, докато втаса достатъчно.
***Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голям, 2 нормални, или 3 по-малки козунака, но този път, както вече споменах, решихме да експериментираме с кифлички...
Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот (аз използвах олио за намасляване), размесваме за минута-две, за да му "изкараме въздуха", и разделяме на 24 равни топчета. Покриваме топчетата с памучна кърпа или свежо фолио и започваме да ги обработваме едно по едно.
*** За оформяне на кифличките пробвах няколко варианта: розички, възелчета и цветчета. Единствената разлика по отношение на видео материалите, която си позволих при оформянето на всеки вид кифлички, бе първо да разточа тестото, да намажа с разтопено масло и да поръся с орехи и стафиди - след което съответно да нарежа за цветята, да навия и разрежа за розите и да оформя на "фитил" и да завия за възелчетата...
Поставяме сплетените по един или друг начин козуначени кифлички в капсули за мъфини, подреждаме в тава за печене, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 15-ина минути в в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или оставяме на стайна температура - докато удвоят обема си.
Намазваме втасалите вече козуначета с разбития на сняг белтък и поръсваме с кафява захар. Връщаме обратно във фурната, включваме на 180С или 160С с вентилатор и печем 20-25 минути, или до златисто кафяво.
Изваждаме и оставяме за няколко минути върху решетка да се охладят.
И според крайното класиране :)) като най-бухнали (но леко позапечени и неоцелели до фото сесия) бяха отчетени цветчетата, най-фотогенични - розичките, но безспорен фаворит по отношение на конците се оказаха възелчетата!!!
Вижте сами :)
Мина, стана ми още по- пролетно е Великденско след твоето предложение! Изглеждат превъзходно! Тази година обезателно ще направя и от тези със заквасената сметана, за да опитам вкуса. Благодаря ти за хубавото настроени което донесе с този козуначен пост!
ReplyDeleteБубе, горещо препоръчвам рецептите със заквасена сметана - работи безотказно :)
DeleteМина, изглеждат толкова красиви тези вкусни розички. С удоволствие бих си взела едничка и в нейната компания да прекарам един слънчев следобед на някоя зелена поляна.
ReplyDeleteПоздрави!
Гери, радвам се, че ти харесват :)и звучи вероятно нескромно, но ;) са адски вкусни...
DeleteИ аз много харесвам козунак със сметана, затова съм на мнение, че тези кифлички са неустоими! :) Освен това са и толкова красиви, Мина, като цветенца! Поздрави с пожелания за прекрасен ден!
ReplyDeleteБлагодаря, Кате!!! Нежни се получиха розичките :) но възелчетата дадоха най-добри "конци" а знаеш как "конциманията" обхваща всички по Великден :))
DeleteТози козунак и аз съм го набелязала още от миналата година! Много ми харесват малките козуначета :) По-бързо стават и сигурно много бързо изчезват! :) И хартиените формички са много хубави!
ReplyDeleteПОздрави!
Зори, пробвай го :)няма да съжаляваш - божествен е!!!
DeleteЗа скоростта на изчезване няма да споменавам, че синът ми, както мрънкосваше, че ще ни втръсне от козунаци до Великден, така и унищожи 2-3 кифлички ;) преди "да ги е опитал официално"...
А с формичките е адски удобно, плюс че помагат на козуначетата да набухват в правилната посока
Изглеждат невероятно,а без съмнение са и много вкусни!
ReplyDeleteПоздрави с пожелания за прекрасен ден!
Благодаря :) наистина бяха вкусни!!
DeleteПоздрави
Три пъти ура за прекрасните ти розички,Мина!Блазе ти,отпочна сезона на козунаците!Прелестни конци и толкова красиво оформени са!
ReplyDeleteАз още се ослушвам,защото започна ли да не вземе да стане като миналогодишната ми лавина от козунаци.
Сметановият е моят фаворит,тази година ще присъства задължително.
Прегръдка и хубав вторник,слънце!
Роси, очакваме всички у нас с огромно нетърпение тазгодишната ти козуначена серия, защото знаем, че ще изобилства от изкушения подстрекаващи към повтарящи се прегрешения :))
DeleteИ у нас сметановият е абсолютен фаворит до сега и непременно ще присъства на Великденската ни трапеза!!
Прегръдки и от мен, мила и прекрасна вечер ти желая :)
Мина, наистина е страхотно вкусно! Миналата година изпробвах рецептата за козунак със сметана и веднага реших, че така ще се прави вече! Сега ще последвам и примера ти за козуначени розички. Вече усещам аромата! Вкусен ден!
ReplyDeleteАлбена, щом си пробвала със сметана :) знаеш, че се получава супер, а оформянето на кифлички само отлагат с няколко минути излапването на иначе целия козунак...
DeleteЧудесни козуначени розички, Мина!
ReplyDeleteНепременно ще пробвам със сметана тази година.
Пробвай :) и съм убедена, че ще се хареса!! Винаги ще съм признателна на Ева, че сподели с нас тази идея за заквасената сметана!
DeleteСъвършени са, Мина! тестото е невероятно! Прегръдки! :)
ReplyDeleteВдъхновител и първоизточник на тази страхотна рецепта със заквасена сметана, както знаеш :), си ти Ева, затова още веднъж сърдечно благодаря, че си така мила и щедра да споделяш кулинарните си шедьоври с нас!!!
DeleteПрегръдки и от мен :)
П.П. Всъщност като се замисля, редно е и в настоящия си пост, освен в предишния, на който се позовавам, да споделя кои са вдъхновителките :)), затова тичам да се коригирам!!
Мина, обичам тесто със заквасена сметана :)
ReplyDeleteОформянето е прекрасно!
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря ти, Дани :) и ние го обичаме...
DeleteМина, прекрасни са!
ReplyDeleteА тестото наистина е страхотно!
Нали :)
DeleteПриличат ми на прекрасни пролетни цветчета!
ReplyDeleteПробвала съм предложения на Ева със сметана и са много сполучливи, така че не се съмняват и тестото за козунакът да е такова!
Благодаря, Тили :)
DeleteПредложенията на Ева никога не са ме подвеждали!
Супер класация си спретнала! Веднага ми се прииска Великден да дойде час по скоро и да нападна козуначета :) Браво за хубавите рецепти на Роси и Ева!
ReplyDeleteИ ние нямаме търпение са дойде, затова вкъщи се майтапим, че ще го празнуваме и по юлианския, и по григорианския календар ;) поне в кулинарен аспект...
DeleteМина, откриваш сезона на козунаците.:)
ReplyDeleteПробвах миналата година това тесто покрай подстрекаващите публикации на Роси.:)
Много е сполучливо!Твоите малки козуначета са чудесни!
Слънчев ден ти желая!
Наистина е страхотно тестото :) подстрекателка по душа си е нашата Роси :) и мен тя ме запали...
DeleteХубава вечер ти желая :)
Малеее…толкова малки а какви конци си им направила:)
ReplyDeleteПрекрасни малки розички Мина:)
Малеее…толкова малки а какви конци си им направила:)
ReplyDeleteПрекрасни малки розички Мина:)
Благодаря ти!! Действително изобилстваха конците :)
DeleteMagnificent items from you, man. I have bear in mind your stuff prior to and you are simply too magnificent.
ReplyDeleteI actually like what you've obtained here, really like what you are stating and the best way by which you say it. You are making it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can't wait
to read far more from you. That is really a tremendous web site.
my web page: scrabble cheat
Also see my page - scrabble solver
О, тези красоти ги видях на едно друго местенце.
ReplyDeleteПрекрасни са, Мина! Просто прекрасни!
Красота....
ReplyDelete