Необходими продукти:
За баклавата:
1 пакет кори за баклава
150 г ситно смлени бадеми
50 г едро смлени бадеми
200 г шоколадов дропс, или нарязан на ситно шоколад
1 1/2 с.л. захар
1 1/2 с.л. грис
настърганата кора от 1/2 портокал (или лимон)
100 мл олио
80 г масло, разтопено
За сиропа:
360 г захар
300 мл вода
2 резенчета лимон
1 ч.л. чист екстракт ванилия
Начин на приготвяне:
Мария фантастично е описала стъпка по стъпка как точно се приготвя баклавата, затова не съм снимала и аз отделните моменти при приготвянето :)
Аз използвах само 9 бр от корите, защото реших да правя "малка баклава" в тава 20 на 24 см, но плънката би била достатъчна и за целия пакет кори.
Покриваме дъното на съда с хартия за печене, за да не го нараним при разрязването на баклавата преди печене
В малък съд кипваме водата, захарта, резенчетата лимон и ванилията и оставяме да къкри на тих огън около 10 минути. Отстраняваме и оставяме настрани да изстине без да покриваме съда.
Загряваме фурната до 175С или 155С с вентилатор.
Смесваме в купа съставките за плънката и разбъркваме добре.
Аз нямах газирана вода и пропуснах този напълно нов за мен момент със смесването на олиото и газираната вода, но съм адски любопитна да го пробвам някой път :)
За да оформим така наречената бурма или вита баклава, ни е необходим дълъг шиш за кебап.
Разтваряме пакета с корите и с четка намазваме първата с олио - можем да работим с корите една по една, като покрием останалите с кърпа да не изсъхват.
Поставяме шиша на 3-4 см от началото на намазаната кора и прегъваме кората над шиша.
По дължината на прегъвката нанасяме равномерно 2-3 с.л. от плънката и навиваме на руло - добре е да предварително да преценим колко кори ще използваме, за да разпределим плънката равномерно :)
Свиваме навитата кора на хармоника като избутваме краищата към средата на шиша, колкото е необходимо за да се побере рулото в тавата.
Пренасяме с помощта на шиша в тавата и изнизваме внимателно.
Повтаряме с останалите кори, като ги нареждаме плътно една до друга.
С остър нож разрязваме на "пурички" с желаната дължина.
Намазваме обилно с разтопеното масло и печем на средна скара в нагрятата до 175С или 155С с вентилатор фурна около 35-40 минути, или до златисто.
Заливаме баклавата още топла с охладения сироп.
Добре е да престои 8-12 часа преди да се сервира :)
Вкъщи баклава се приготвя само по Коледа и събитието е запазена марка на мама, но тази баклава с шоколад си е мое дело ;) и затова е и с шоколад...
Определено ще се пробва отново преди следващата Коледа :))