Monday, April 23, 2012

Шоколадови мъфини с рози от шоколадово тесто / Chocolate Muffins with Modelling Chocolate Roses



От доста време насам ми се искаше да пробвам като как се работи с шоколад за моделиране :)

Преди време, от пръв поглед се влюбих в изчистената елегантност на сватбена торта на тема Париж  - и след като разбрах, че за декорацията е ползван шоколад за моделиране - реших, че искам да усетя с ръцете си как се работи с това чудо...


Може и любовта ми като шоколада да е виновна :)), но винаги намирам някакъв специфичен магнетичен чар на декорациите от шоколадово тесто... И понеже от опит знам, че най-сигурният начин да преодолееш изкушението, е като му се отдадеш - воала...

Първи опит с моделиращ шоколад - шоколадови рози :)



За мъфинките използвах проверена, любима и не стигала до снимки до сега рецепта за шоколадови мъфини...

Швейцарският ми маслен крем ме предаде :)) имаше нахалството най-безобразно да се пресече, та се стигна до бързото забъркване на друга любима глазура - крем сирене, пудра захар и бита сметана ;) поне е и по-лека...


За розичките използвах  бял и натурален шоколад за моделиране и смело мога да заявя, че  с шоколадовото тесто :) се разбираме!! Определено се харесахме от раз ;) или поне на мен ми хареса да се заигравам с него!! Работи се лесно и чисто, разточва се абсолютно тънко, макар и с абсолютно подръчни средства -  и сигурно специалистите ще ми намерят безброй кусури на розичките от шоколадово тесто :))) на мен си  ми харесват ;) на принципа на "гарджето"...


Пощипвайки си от тестото, за даде експертно мнение за вкуса му, детенце проломоти по адрес на разпльоканата ми "черна роза" нещо снизходително-иронично, от типа на: "...ако даваш имена на розите си, тази трябва да я кръстиш "Кралицата на нощта" ;)..."


А аз май най-си харесвам ето тази :))


И въпреки че ги докарах "малко" схематични - като за първи опит розичките ми са си супер...

;) нали???






Sunday, April 15, 2012

Весели Великденски Празници / Happy Orthodox Easter


СВЕТЛИ И ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!!!





Великденските ни яйца



Курабийките на мама - с тъмен, млечен и бял шоколад и бадеми


и с орехи и локум :)


Пикантно агнешко с хлебно-билкова плънка


и порция :)




ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН!!!






Wednesday, April 11, 2012

Козунак със заквасена сметана / Sour Cream Easter Bread



И три години по-късно (вече март 2014) - няма и няма такава вкусотия!!! :)



Няма такава вкусотия!!!

Адски бях заинтригувана от идеята на Ева за Козунак със заквасена сметана и си я оставих за "навръх Великден", но като видях и пухкавото съвършенство на Еликсирчето, което тя скромно беше кръстила козунак със сметана :)) нямаше как да устоя на поредната репетиция!!

Ето и моята интерпретация за козунак със заквасена сметана - компилация от рецептите на тези две кулинарни магьосници, плюс малко волни изпълнения от моя страна :)


Необходими продукти:

За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
150 до 200 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1/2 с.л. сок от лимон
1 с.л. чист екстракт от ванилия
1  ч.л. емулсия ром (аромат по избор, или 1 ч.л. ром)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
мазнина за доомесване и оформяне

За плънката:
100 г едро нарязани орехи (или ядки по избор)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2 с.л. кристална захар
2 с.л. филирани бадеми


Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарната, на отворен капак и програма "Тесто" :) добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, наронената свежа мая, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и емулсията ром и оставяме за около 5 минути - да смесят добре - или докато маята се разтвори напълно.
Започаме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. Може да е необходимо и малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от влажността на климата, големината на яйцата или гъстотата на сметаната...
След като вече сме го докарали до меко и еластично тесто :) изключваме хлебобекарната и стартираме програмата тесто отново - вече при затворен капак. Моята мисля продължаваше 90 минути, но не съм 100% сигурна. Но колкото и да е - търпеливо си я изчакваме да приключи.

*** Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. Моето, слава богу, си беше втасало ОК :))

Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голяяяям, 2 нормални, или 3 по-малки козунака, но моите хора пожелаха "да си правим 1 цял прост козунак"... Но понякога експериментаторският ми дух взима превес дори над желанията на гласа народен вкъщи :) и няма как да не се поддам да изпробвам някой засукан чалъм на сплитане, който да е маскиран като "прост" - но за това - после...


Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на две.


Оформяме с ръце нещо като триъгълник от половината тесто и поръсваме с орехи и стафиди.


Навиваме на руло, като започваме от върха и разтегляме и оформяме с ръце стегнато руло с дължина около 80 см.


Повтаряме и с другата половина тесто.

И тук идва ред на ;) засуканаta плетеница, заимствана от швейцарския хляб, наречен "Züpfe", която в крайна сметка си изглежда досущ като нашата си обикновена плитка - та няма защо човек да си кърши ръцете толкова...



Но ефектът може и да се загуби заради консистенцията на козуначеното тесто и фактът, че го пекох във форма... Но пък нямаше как да не си пробвам новата форма за печене.


Поставяме сплетения по един или друг начин козунак в предварително намаслена форма за печене, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 15-ина минути в в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвои обема си.

Намазваме втасалия вече козунак с разбития на сняг белтък, смесен с кристалната захар и филираните бадеми и връщаме обратно във фурната.
Превключваме на 110С или 100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
Превключваме вече на 180С или 160С с вентилатор и печем поне още 30-35 минути, или до готовност - като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря. Тъй като козунакът е голям, проверяваме с дървен шиш (за барбекю например) дали е добре изпечен - шишът трябва да излиза без полепнали трохи по него...

Изваждаме и оставяме за няколко минути да се охлади.

И най-добре :) въобще да не си губим времето да го снимаме ;)


Бях изумена от невероятно "истинския" вкус на козунак :)), който този козунак имаше - съвсем като от моето детство!!

А прословутите му "конци" бяха буквално :) километрични!!!

Няма как :) и това чудо ще се бърка на ново във събота...

***Март 2014 - ето го и тазгодишният римейк!



Правим го всяка година - и малко преди, и на самия Великден :) няма как - любим ни е!!



Friday, April 6, 2012

Козунак с шоколад и лешници "Гуинет" / Chocolate and Hazelnuts Easter Bread



Ето това ще е вероятно рецептата за тазгодишните ни козунаци :) вариация по предложението на Гуинет - уникално вкусна е!!!


Необходими продукти:


За тестото:
200 мл топло прясно мляко
30 г свежа мая (или 10 г суха)
100 г меко масло
2 големи яйца, леко разбити
130 г захар
1 ч. л. сол
600 г бяло брашно 

1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1/2  ч.л. пекарска емулсия ром, или аромат по избор

За плънката:
30 г разтопено масло
кафява захар, на вкус
100 г едро настърган шоколад
100 г едро нарязани лешници, леко запечени

За намазване и поръсване:
20-30 г разтопено масло, за намазване
кристална или декоративна захар , за поръсване



Начин на приготвяне:

Нямах нерви да изчаквам програмата на хлебопекарната и забърках отново тестото с миксера, но може и на ръка ;)

И понеже нямах търпение да пробвам новата си тавичка за козуначета, а и плетката на Гуинет е добре позната вкъщи, реших да пробвам различен начин на оформяне...



В голяма купа или купата на стенд миксер смесваме топлото мляко, наронената жива мая, маслото,  леко разбитите яйца, захарта, ванилията и солта и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато се смесят.
Добавяме постепенно от брашното, докато се получи меко тесто.
Размесваме с миксера и приставките за тесто около 10-12 минути,  докато тестото стане гладко.
Прехвърляме тестото в голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и обръщаме неколкократно - да се покрие с тънък филм.
Покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (или оставям да втасва в предварително затоплена до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурназа около 15-20 минути).
Изсипваме втасалото тесто върху намаслена с олио работна повърхност и размесваме около 3-4 минути.
Разточваме тестото на кори с размери около 60 х 40 см и с дебелина около 0.5 см.
Намазваме с разтопеното масло, поръсваме с кафявата захар, нарязаните лешници и настъргания шоколад.
Навиваме на стегнато руло и нарязваме на четен брой рулца с ширина около 5-6 см (или около 3 пръста).
Поставяме 2 от рулцата едно върху друго, притискаме плътно и леееееко разтегляме или разточваме.



Хващаме долния ляв ъгъл на наложените рулца и завиваме навън на 180 градуса (демек ;) осукваме  половин оборот) и подпъхваме дватя края отдолу - да не се върне обратно тестото при втасването и печенето.


Подреждаме в предварително намаслена тавичка, покриваме с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (или в предварително затоплената до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).


След като са вече втасали, намазваме козунаците с половината от разтопеното масло, превключваме фурната на 100С или 80С с вентилатор и печем около 10 минути така, след което - без да отваряме фурната - превключваме на 185С или 165С с вентилатор - и печем още 15-20 минути.


Последните 10 минути покриваме козунаците с пекарска хартия или алуминиево фолио - да не прегарят.


Намазваме козунаците с останалото разтопено масло и поръсваме с кристална или декоративна захар.


Рецептата е наистина уникалана - тестото е лесно за работа и козунаците са невероятно вкусни, пухкави и на дъъълги конци, които аз ;) не успях да снимам читаво...


И така от дозата, разделена на 4 - се получиха кокетни, не толкова малки козуначета, които са идеални за подарък, например :)


И дори и студени, си останаха дъхави и пухкави - дори не успях да се класирам да ги снимам в разрез :)))