Friday, January 6, 2012

Шоколадово - лешникова торта с Еспресо ганаш / Chocolate and Hazelnut Cake with Espresso Ganache




"И какво са в крайна сметка рождените дни???? Днеска ги има ;) утре ги няма ;)"
                                                                                                  Йори, "Мечо Пух"

Но пък вкусът на любим сладкиш винаги оставя приятна следа за през целия рожден ден, че :) и чак до следващия!! И разбира се, единственото по-хубаво нещо, за което винаги се сещам, от шоколадова торта - е МНОГО шоколадова торта без брашно!!

Та вероятно затова за днешния си рожден ден :) се спрях на рецептата на EMMA KNOWLES & ALICE STOREY  за Шоколадово - лешникова торта с Еспресо ганаш от Ноемврийския брой (2011г) на списание Australian Gourmet Traveller.


Необходими продукти:


За тортата:

6 яйца, разделени
330 г пудра захар
180 г смлени лешници
20 г какао на прах, пресято (плюс допълнително, за сервиране)
160 г меко масло
250 г тъмен шоколад (55% какаова маса), разтопен
30 мл кафе еспресо, силно

За Еспресо ганаша:

160 мл течна сметана
20 мл кафе еспресо, силно
180 г тъмен шоколад (70% какаова маса), нарязан на ситно
20 мл Бейлис (или предпочитан ликьор)

За гарниране:

250 г свежи или замразени малини.
2 с.л. пудра захар или какао, по избор

Видео

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 180C. Разбийте белтъците с щипка сол с електрически миксер, до "меки връхчета" . Постепенно добавете 165 грама захар и разбивайте, докато получите гладко и лъскаво целувчено тесто. Добавете лешниковото брашно и какаото. Междувременно, покрийте с хартия за печене дъното и стените на 25 см намаслена формаформа за торта с подвижен борд. Изсипете тестото, изравнете и пече за около 15-20 минути и оставете настрани.


2. Разбийте маслото и  останалата захар в купата на електрически стенд миксер до светъл крем и добавете жълтъците един по един, като разбивате добре след всяко добаване. Добавете и разбъркайте разтопения шоколад и кафето. Изсипете върху изпечебия целувчен блат и печете отново за около25-30 минути. Оставете в хладилника да стегне - за около 2-3 часа.

3. За Еспресо ганаша, кипнете в тенджера сметаната и кафето на средно висока температура, отстранете от огъня, добавете шоколада и ликьора и разбъркайте до гладка смес. Изсипете върху торта и загладете повърхността. Оставете отново да стегне в хладилника за около 1-2 часа.

4. Отстранете формата и хартията за печене, гарнирайте тортата с малините и поръсете леко с пудра захар.


Тортата е уникално вкусна!!!

Аз не устоях на изкушението да разкарам ринга на формата преди да залея тортата с ганаша :)) и ефектът, както се вижда, е потресаващ - неуглено назъбен борд и похабен адски вкусен ганаш... Но пък точно си имам извинение да я пробвам отново (вече без повод) съвсем скоро ;))

No comments:

Post a Comment