Monday, October 24, 2011

Торта Персийска любов - гостува ми Буба @ Sugar Coated Nothings - Persian Love Cake - guest post with Buba @ Sugar Coated Nothings

Днес, навръх първата годишнина на Angellove's Cooking - ми гостува една стилна, оригинална и много интересна дама, на чийто вкус и кулинарни и творчески умения винаги се възхищавам, и от които винаги се зареждам изключително положително!! Не ми се иска да развалям очарованието на прекрасното й гостуване с многословието си, затова ще си позволя (дано няма нищо против) да се възползвам от собственото й представяне - Буба, авторката на прекрасния блог Sugar Coated Nothings - "За жената зад блога  и за блога пред нея" !!!

Бубе, не се сещам за по мил и прекрасен подарък, който бих могла да си пожелая за днешния ден, от твоето гостуване!!! 


Благодаря ти от сърце, че прие поканата ми - ти си истинска кулинарна фея!!!!


Мъдрите хора казват, че няма случайности. С годините все повече вярвам в това.
В началото на месеца бях приятно изненадана от мейл, в който една от най- любимите ми кулинарки ме канеше да гостувам при нея. Това бе първата ми такава покана и щастието, което това предложение донесе в сърцето ми не би могло да бъде описано с думи. Разбира се само който никога не е чел нейният блог и не е имал никакъв досег до нея не знае колко нежна, внимателна и мила е тя и само на него ще трябва да разкажа колко ласкаво бе поднесена поканата. Ръка за ръка с първичната еуфория дойде и паниката, защото това великолепно предложение съвпадна с боледуване на голямото ми момиче и съответно творческата ми муза бе отишла на дълга ваканция далеч от мен.
Мина прояви безгранично търпение и разбиране към огромното ми забавяне покрай ежедневните несгоди и това за пореден път ми показа колко много достойни за възхищение човешки качества притежава тя.
Благодаря ти, Мина!

Оформянето на моя малък принос отне изключително дълго време, за което аз изпитвах силни угризения към любезната си домакиня. Каква прекрасна изненада бе за мен обаче да разбера тази сутрин, че след цялото това време, моето гостуване при прекрасната Мина  ще съвпадне с един изключително щастлив повод- рождения ден на един от най- добрите, романтични и уханни блогове Angellove's Cooking .




Скъпа Мина, за мен е истинска чест да бъда тук на този празник! Желая ти безкрайно удовлетворение и наслада в кулинарните ти начинания, неизчерпаема муза и широко признание на трудът ти от близки и далечни. Желая ти и много сила и желание да продължиш да бъдеш толкова сърдечна и мила, толкова креативна и неуморна в предложенията си към нас, читателите и приятелите ти. Благодаря ти още веднъж за поканата и проявеното търпение. За мен е истинско щастие и привилегия да си една от моите блог- приятелки!

Дълго премислях какво да бъде това, с което да гостувам при тази така изискана и талантлива дама. И тъй като голямата ми страст винаги са били и ще бъдат нещата с високо захарно съдържание и естетическата завършеност и емоционален заряд, която придават на всяко едно меню (всъщност колко детайли и нежност може да се надява да излъчи печена бучка месо с гарнитура, каквато и аранжировка да му бъде приложена?!), някак логично нещата се сляха и насочиха към любимата част на малки и големи- десертите. Радвам се, че изборът ви се спря на това, защото какъв рожден ден би бил без торта!

Този път обаче исках да бъде нещо различно, необичайно и екзотично. Нещо достойно за моята домакиня и красивото й кътче, нещо което да носи част от мен и да направи виртуален мост между любовта на две жени към храната като изкуство и приятелството родено в общите интереси, нещо......покрито със захар. Ретро афинитетът ми и вечното ми любопитство към нови вкусове ме отведоха към нещо, което се надявам да е постигнало всичко това, което бе заложено като цел пред него.
Какво може да бъде по- ретро от розите и по- захарно от една торта? Само тяхното приятелство!


Торта Персийска любов


Състав:

За блата

1 ч.ч. брашно с набухвател
14 с.л. захар
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
3 големи яйца, разделени на белтъци/ жълтъци
6 с.л. розова вода
1/4 ч.ч. рапично олио
2 ч.л. настъргана кора от лимон
1/4 ч.л. семена кардамом- смлени
ванилия

За захаросаните розови листа

2 белтъка
листенцата от 1-2 рози- необработвани с химикали
1/2 ч.ч. захар- фина

За крема

2 1/2 ч.ч. пълномаслена течна сметана
1 щипка шафран
2/3 ч.ч. пудра захар
1 с.л. розова вода

2 с.л. неосолени ядки шамфъстък

N.B. 1ч.ч. = 240 мл чаша

Приготвяне:


За захаросаните розови листа






Отделете внимателно розовите листенца от розите. Измийте ги добре и ги подсушете много внимателно.
Разбийте белтъците до пяна в малка купичка. С помощта на четчица намажете розовите листа от двете страни с разбит белтък и след това поръсете щедро със захар- не се притеснявайте, че е повече- когато изсъхнат остават само полепналите по тях кристали.
По време на мазането с белтък може да се наложи да го разбивате лекичко отново, за да възстановявате консистенцията му.
Поставете захаросаните листенца на незалепваща решетка, за да изсъхнат през нощта.

Блата






Загрейте фурната до 160 С. Пригответе си две форми с 15 см диаметър (ако нямате може да използвате две с 20 см диаметър, но тортата ще стане по- ниска)- намаслете и облепете с пергаментова хартия, ако не са с добро незалепващо покритие.
Поставете в голяма купа пресятото брашно, бакпулвера и солта. В отделен съд разбийте жълтъците от трите яйца с половината от захарта (т.е. 7 с.л.). до побеляване. Прибавете към тях розовата вода, рапичното олио, лимоновата кора, ванилията и кардамома. Прибавете жълтъците към сухите съставки и разбийте до гладко.
В отделен съд, който сте се уверили че е напълно сух и чист, разбийте белтъците. По средата на разбиването прибавете към тях останалите 7 с.л. захар и разбивайте докато не стане плътна и тежка консистенция, нещо като разтопен маршмелоуз- това е важно за крайния вид на блата. Прибавете така разбитите белтъци към основната смес с помощта на дървена лъжица, като използвате максимално най- малко движения и бъркате внимателно и само в една посока.
Разделете сместа между тавите и поставете във фурната.
Печете до зачервяване и докато дървено шишче забито в средата на блата не излезе съвсем чисто и сухо.
След като ги извадите, оставете блатовете във формите за 15-на минути, след което доохладете на решетка.


Блатовете  пригответе ден по- рано и съхранявайте плътно увити във фолио за свежо съхранение, след като са напълно изстинали.


За крема


Ден по- рано, т.е. в деня на приготвянето на блатовете: Смесете 1/2 ч.ч. сметана с шафрана в малка тенджерка. Кипнете леко и отстранете от огъня. Оставете да поеме аромата за 20-на минути, след което поставете в хладилника за през нощта докато се охлади напълно.


Разбийте останалите две чаши течна сметана с розовата вода и захарта. Отделете около половината за глазура. Към останалата разбита течна сметана прибавете ароматизираната с шафран доза от предишния ден и разбийте.


Сглобяване на тортата: Ако сте използвали 15-см тави, разрежете блатовете на две, за да получите общо 4 по- тънки блата. Пропуснете тази стъпка, ако сте ползвали по- големи тави и съответно имате два тънки блата.
Поставете един блат върху десертна чиния и намажете обилно от шафраново- розовия крем. Върху него поставете другия блат и така редувайте, като завършите с блат. Бъдете щедри в мазането между отделните слоеве.


С белия сметанов крем измажете тортата отгоре и отстрани. Завършете като декорирате със захаросаните розови листа и шамфъстъка.

Готовата торта поставете в хладилника за час преди сервиране.


Може би тортата не е от най- лесните за прохождащи в кухнята, но пък малкото труд около нея си струва всяка секунда. Вкусът определено е нестандартен и рядко срещан. Розовата вода и захаросаните рози придават аромат, който остава за дълго в съзнанието и сетивата и подканва към....е, розови мисли да кажем, а екзотичните подправки акомпанират чудесно на главната нотка във вкуса.


Като финал бих искала да благодаря на Мина за прекрасната възможност, която ми предостави да бъда част от нейното вкусно и елегантно кътче и то на неговия рожден ден.  За мен беше истинско удоволствие и чест да съм един от гостите в ангелското кътче.http://thesugarcoatednothings.blogspot.com

1 comment: