Saturday, October 8, 2011

Овчарски пай / Shephеrd's Pie



Не знам за вас, но като се каже "Овчарски пай" - аз винаги и единствено се сещам за Гордън Рамзи :))

Затова и се спрях на неговата рецепта за Овчарски пай, която освен че е бърза и лесна за приготвяне, е и уникално вкусна!



Необходими продукти:

За плънката:

2-3 с.л. зехтин
600 г агнешка или телешка кайма
1 голям моркови (настърган)
1 голяма глава лук (настърган)
пресен розмарин
прясна мащерка
3-4 скилидки пресован чесън
сол, на вкус
пипер, на вкус
няколко пръски Worcestershire сос (който аз замених с тъмен леко подсладен соев сос :( поради липса на посочения в рецептата)
2 средноголеми настъргани домата или доматено пюре или паста (не повече от малка консерва)
няколко „глътки” червено вино
1/3 чаша пилешки бульон

За картофеното пюре:

около 600 г картофи
¼ чаша сметана
около 50-60 г масло
2 яйчени жълтъка
сол, на вкус
пипер, на вкус
½ до 1 чаша пармезан, настърган



Начин на приготвяне:

Приготвяме по брилянтните инструкции на Гордън Рамзи :) и печем в предварително загрята на 180С фурна около 20 минути.


Сервираме на порции или като една голяма семейна порция с отделни съдове и прибори.



Много вкусно ястие, което ние вкъщи единодушно определяме като Британска мусака :)


Определено си заслужава - от първата до последната хапка!!



1 comment: