Thursday, September 29, 2011

Руладини с горгонзола, прошуто и смокини / Gorgonzola, Prosciutto & Fig Rolls



Една не съвсем типична за нашите географски ширини комбинация, в която почитателите на смесени вкусове със сигурност ще се влюбят :)


Необходими продукти:

4 бр филета от свинско месо
120-160 г сирене Горгонзола
4 ленти прошуто
4-6 средно големи смокини
2-3 с.л. зехтин
сол, на вкус
пипер, на вкус
1-2 щипки сух розмарин, или 2-3 стръка пресен
1 чаша бяло вино
2 с.л. качествено бренди или уиски
1 ч.л. мед, по избор


Начин на приготвяне:

Нарязваме смокините на кръгчета.
Разделяме Горгонзолата на 4 равни части.
Изтъняваме филетата с точилка, или начукваме с чук за пържоли.
Поръсваме всяко от филетата двустранно със сол, пипер, розмарин и зехтин.
Разстиламе върху работна дъска филетата, едно по едно - и покриваме всяко с лента прошуто.
В едини край добавяме парче Горгонзола и 2-3 резенчета смокини и навиваме на стегнато руло  (можем да забодем рулото с клечка за зъби, за да запази формата си, но задължително отстраняваме клечките преди да сервираме ястието).
Покриваме рулата със свежо фолио и оставяме за 10-15 минути във фризера.
Смесваме в малка купа виното, брендито (аз ползвах уиски), останалите нарязани смокини и меда (по избор).
Загряваме фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Подреждаме рулата в подходящ съд за печене и поливаме с доовкусеното вино и похлупваме съда или покриваме плътно с алуминиево фолио.
Печем на долна решетка в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 20-25 минути, след което отстраняваме капака/фолиото, и печем още 15-20 минути (в зависимост колко е крехко месото), като от време на време поливаме със соса от печенето.
Изваждаме ястието от фурната, покриваме съда отново с фолио или капак и оставяме около 5 минути да "отпочине" от печенето.

Сервираме със соса от печенето и/или гарнитура по избор.




No comments:

Post a Comment