Tuesday, July 5, 2011

Кюфтета в кисело млечен лимонов сос "Гуинет" / Meatballs in Yogurt Lemon Sauce



Ето една заимствана от Гуинет и любима вкъщи рецепта за кюфтета в "бял" сос, която според нас категорично превъзхожда всички останали версии с брашнени сосове тип "бешамел"!!! Не съм сигурна, дали тази превъзходна рецепта присъства в красивия й и невероятно вкусен блог Food for the soul, но горещо я препоръчвам :) дори и вече да сте я пробвали!


Необходими продукти:

За кюфтетата:

500 г телешка кайма (или смес)
1 яйце
сол на вкус
пипер на вкус
1-2 стръка пресен лук
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз
щипка чубрица
1/3 чаша ориз
2-3 с.л. брашно, за овалване на кюфтетата

За бульона:

1-2 моркова, нарязани на едро
резен целина
стрък целина
1/2 ч.л. сол

За соса:

60-80 г масло
3-4 с.л. брашно
4 жълтъка
400 г кисело мляко
сокът от 1/2 лимон
настърганата кора от 1/2 лимон
пипер, по избор


Начин на приготвяне:

На кюфтетата:

Измиваме добре ориза на течаща вода и отцеждаме.
В купа смесваме каймата, яйцето, лука и магданоза.
Подправяме със солта пипера и чубрицата и омесваме добре
Добавяме ориза и омесваме отново.
Оформяме кръгли неголеми кюфтета и овалваме в брашното.
В дълбока тенджера кипваме вода и добавяме моркова, целината, солта и внимателно добавяме и набрашнените кюфтета.
Варим около 20 минути, или докато всички изплуват на повърхността.
Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме в отделна купа настрани, докато приготвим соса.

На соса:

В тиган с незалепващо покритие запържваме маслото.
Прибавяме 3-4 с.л. брашно и разбъркваме добре.
Доливаме от бульона, в който сме варили  кюфтета до необходимата гъстота - трябва да се получи рядка хомогенна каша.
В купа  разбиваме 4 жълтъка с 400 г кисело мляко и прибавяме при постоянно разбъркване към соса.
Добавяме кюфтетата към соса и оставяме да покъкри на слаб огън около 10 минути или до желаната гъстота. Ако сосът се получи по-гъст от желаното, внимателно доливаме от бульона при постоянно разбъркване.
Малко преди да отстраним ястието от огъня, подправяме с лимоновия сок и настърганата лимонова кора.

Поръсваме с нарязани на ситно листа целина или магданоз и пипер по избор - и сервираме веднага :) може и с морковче от бульона.


*** И ако случайно остане от ястието за следващия ден - открих, че запечено, вместо затоплено е невероятно вкусно... Прехвърляме в подходящ съд останалия сос и кюфтетата, поръсваме с настърган пармезан или кашкавал и запичаме в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 8-10 минути, или докато леко се запече пармезана... Изваждаме от фурната поръсваме с прясно нарязани листа целина или магданоз и пипер и поднасяме :)




1 comment:

  1. За втори път ще ги правя. Фантастични са :)

    ReplyDelete