Ето и поредния ми опит в козунако творенето тази година, вариация по готината рецепта на Нади, отпреди 1-2 седмици, който все не успявах да споделя :)
Here's my next attempt in Easter Bread making for this year,adapted from the cool Nadi's recipe,I have made a week or so ago,but haven't succeeded to post up to now :)
Необходими продукти:
Тесто:
120 мл топло прясно мляко
70 г масло, размекнато
4-5 супени лъжици олио
2 яйца
1 белтък
100-130 г захар
щипка сол
1 ампула есенция ванилия
настъргана кора от 1 лимон
550 - 600 грама брашно
1 пакетче (7 г) суха мая
Плънка:
70 г масло, размекнато
4-5 супени лъжици олио
2 яйца
1 белтък
100-130 г захар
щипка сол
1 ампула есенция ванилия
настъргана кора от 1 лимон
550 - 600 грама брашно
1 пакетче (7 г) суха мая
Плънка:
1/4 ч захар (по зибор)
100 г стафиди
100 г бадеми, едро смлени
Топпинг:
1 жълтък, за намазване
100 г бадеми, едро смлени
Топпинг:
1 жълтък, за намазване
1-2 ч.л. прясно мляко
1/4 чаша кафява захар, за поръсване
Dough:
120 ml warm milk
70 g butter, softened
4-5 tbsp oil
2 eggs
1 egg white
100-130 g sugar
pinch of salt
1 tsp Vanilla extract
zest of 1 lemon
550-600 g allpurpose flour
1 package (7 g) instant yeast
Filling:
1/4 cup sugar (optional)
100 g raisins
100 g almonds, coarsely chopped
Topping:
1 egg yolk, beaten
1-2 tsp milk
1/4 cup brown sugar, for sprinkling
1/4 чаша кафява захар, за поръсване
Ingredients:
Dough:
120 ml warm milk
70 g butter, softened
4-5 tbsp oil
2 eggs
1 egg white
100-130 g sugar
pinch of salt
1 tsp Vanilla extract
zest of 1 lemon
550-600 g allpurpose flour
1 package (7 g) instant yeast
Filling:
1/4 cup sugar (optional)
100 g raisins
100 g almonds, coarsely chopped
Topping:
1 egg yolk, beaten
1-2 tsp milk
1/4 cup brown sugar, for sprinkling
Начин на приготвяне:
* Аз отново приготвих тестото в машината за хляб, но може и с миксер :) или на ръка.
Разбиваме в купа яйцата и захарта.
В друга купа смесваме брашното и сухата мая.
Смесваме в контейнера на машината съставките в следния порядък: топлото мляко, маслото, олиото, яйца и захарта – разбити предварително, есенция ванилия, настърганата кора от 1 лимон, солта, брашното – смесено с маята. Включваме на програма „Тесто” 1 ч 30 минути общо.
** За размесване на тестото с миксер или на ръка, следваме последователността като при приготвянето на Козуначеното руло с кайсии и бадеми...
След като сме готови с месенето и тестото е втасало, загряваме фурната на 50С и изключвааме.
Изсипваме тестото върху леко набрашнена равна повърхност и разделаяме на части, в зависимост от формата, която искаме да придадем на козунака си.
С раце разтегляме късовете тесто, посипваме със захар (по зибор), стафиди и бадеми, прищипваме добре тестото - да не се разпилее при печене плънката и сплитаме върху хартия за печене на плитка...
Прехвърляме заедно с хартията за печене в по-дълбока тава за печене.
Покриваме с памучна кърпа и оставяме в предварително нагрятата до около 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за 15-20 минути - или докато удвои обема си.
Можем да оствим сплетения вече козунак като продълговата плитка...
Или да завием на кръг - в зависимост от типа съд, в който предпочитаме да го печем...
Намазваме втасалия козунка с разбития с прясно мляко жълтък и поръсваме с кафявата захар.
Печем в предварително загрята до 180С или 160C с вентилатор фурна окло 35-40 минути, или до тъмно златисто кафяво, като след 15-20-тата минута покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио - да не прегаря.
Изваждаме, поставяме козунакак върху решетка, както е в тавата, покриваме с памучна кърпа и оставяме да отпочине 5-10 минути.
Предлагаме топъл или изстинал - с предпочитана топла напитка...