Monday, January 10, 2011

Пикантен свински врат на фурна / Roasted Spicy Pork Neck


След като не успях да си набавя за новогодишната вечеря месото за рецептата, която си бях харесала, и се наложи да импровизирам в последния момент с пълнения свински бут, се амбицирах и се подготвих овреме за рождения си ден. Така за вечеря най-после имахме пикантен печен свински врат по невероятната рецепта на Пепи

As far as I haven't succeeded to get the proper meat for the NYE's Dinner recipe I have liked before and I've needed to improvise with the Four Meat Stuffed Pork, I've got eager enough to get ready for my birthday dinner just on time. So we've finally got the desired Roasted Spicy Pork Neck adapted from Pepi's recipe.
 


Необходими продукти:

За врата:

Парче свински врат - около 1.5 кг
3 с.л.  от "тайната ми съставка" :) нищо, че не е тайна, има я в рецептата за крилца на фурна...
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. едро смлян черен пипер
1 ч.л. едро смлян бял пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
1 ч.л. чили (или фино смлян лют червен пипер)
1 с.л. зеленчукова подправка
1 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин
1 чаша бира + ½ с.л. зеленчукова подправка

За марината:

50 мл соев сос
50 мл водка
1 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин

Ingredients:

For the Neck:

Piece of pork neck - about 1.5 kg
3 tablespoons from my “secret ingredient” :) even that is not so ecret at all, I have given the recipe together with the roasted wings ones ...
1 teaspoon ground sweet red pepper
1 teaspoon coarsely ground black pepper
1 teaspoon coarsely ground white pepper
1 teaspoon cumin
1 teaspoon coarsely ground cayenne pepper
1 teaspoon chili (or finely ground cayenne pepper)
1 tablespoon vegetable seasoning
1 tablespoon mustard
1 tablespoon honey
1 tablespoon olive oil
1 cup BEER + ½ tablespoons universal vegetable seasoning

For Marinade:

50 ml soy sauce
50 ml vodka
1 tablespoon mustard
1 tablespoon honey
1 tablespoon olive oil



Начин на приготвяне:

Добре е да мариноваме месото от предната вечер или поне 12 часа преди да го печем.

С помощта на кухненски конец или здрав памучен конец оформяме свинския врат на стегнато руло, без стърчащи и висящи части месо по него.

Смесваме соевия сос и водката и с помощта на спринцовка (този метод на Пепи за мариноване :) е уникален!!) и инжектираме сместа в месото от всички страни – по малко през 3-4 см. Ако не разполагаме с подходяща спринцовка – пробождаме месото многократно с тънък остър нож, така че течността да може да проникне по-дълбоко.

Разбъркваме в малка купа горчицата, меда и зехтина и намазваме рулото равномерно. Завиваме стегнато с еластично фолио и оставяме да отлежи в хладилника за през нощта (или за около 12 часа).

След като сме готови да го печем, изваждаме от хладилника, развиваме фолиото и запържваме рулото в сух тиган от всички страни за по 1-2 минути – да се „запечата”.

В суха купа смесваме сухите подправки и разбъркваме добре и разстиламе равномерно върху хартия за печене или кухненско фолио.

В отделната купа смесваме втората част горчица, мед и зехтин и намазваме „запечатаното” руло равномерно от всички страни отново.
Прехвърляме върху хартията с подправките и го овалваме добре и равномерно от всички страни.

Прехвърляме в подходящ съд за печене – най-добре с двойно дъно, в който предварително сме сипали бирата със зеленчуковата подправка.

Покриваме съда с кухненско фолио, поставяме в студена фурна и печем – според оригиналната рецепта: на 250С за около 30 минути или на 180С за около 70-80 минути ( по 40 минути на кг/месо). Но бог знае защо моето месо след около 90 минути на 180С, като го резнах в каря, си беше все още кървящо сурово (сигурно ни е било по-съзряло прасенцето) и едва след около 2.5-3 часа на 180С вече беше ОК :) според нашите предпочитания (т.е. да не е розово отвътре).

Method:

It is preferable to marinate meat the night before, or at least 12 hours before baking it.

Using kitchen string or strong cotton thread try to tie the pork as tight roll without sticking and hanging pieces of meat on it.

Mix soy sauce and vodka and using a syringe (that’s Pepi’s method of marinating :) is unique!) and inject the mixture into the meat all over leaving  3-4 cm in between. If you haven’t got a suitable syringe - stab meat same way as injecting with a thin sharp knife so that the liquid can penetrate the meat deeper.

Mix in small bowl, mustard, honey and olive oil and coated roll evenly. Tight wrap into wrap foil and leave to rest in the refrigerator overnight (or for about 12 hours).

Once you are ready to bake the meat, take out of the refrigerator, unwrap and roll into a dry fry into a pan all sides for 1-2 minutes - to "seal" the meat.

In a dry bowl, mix the dry spices well and spread evenly on baking paper or kitchen foil.

In a separate bowl mix the second part of mustard, honey and olive oil and spread  "sealed" roll evenly from all sides again.
Transfer to paper with spices and roll it well and evenly  all over.

Transfer into a baking pan - best with a double bottom, with the beer and vegetable seasoning pre-poured.

Cover the baking pan with kitchen foil, place in cold oven and bake - according to original recipe: on 440F for about 30 minutes or 360F for about 70-80 minutes (about 40 minutes per kg/meat). But God knows why my meat after about 90 minutes at 360F, has been still bleeding raw (probably we have got more mature pig’s neck) and just after about 2.5-3 hours on 360F the pork neck has been already OK :) according to our preferences (ie not pink inside). 


Изключваме фурната, изваждаме тавата и оставяме около 15 минути покрито, да отпочине.

Нарязваме с остър нож на филийки и сервираме с подлютени резенчета лимон и гарнитура по желание.

Turn off the oven, take out the pan and leave about 15 minutes covered to relax.

Slice with a sharp knife and serve with lemon slices pungent with coarsely ground cayenne pepper and preferred side dish.



При нас гарнитурата беше Салата с авокадо, круши и синьо сирене, но след разминаването по моя вина с предвиденото време за печене на месцето :) нямах никакъв шанс да се бавя да снимам и отделните порции, а само това, което ми оставиха...


We have got ours with Pear, Avocado and Blue Cheese Salad, but after my fault gap with the estimated time for meat baking :) I’ve got no chance to make pictures of the individual servings... 


11 comments:

  1. Щастливка :) поне са ти оставили за снимка. Не винаги се случва това в някои семейства.
    Много е сочен и апитетен, Мина, сега обаче казвай каква ти е тайната съставка :)

    ReplyDelete
  2. Ауу :) Пепи, забравила съм да приложа линк към "съставката" благодаря, че ме подсещаш! :) нищо тайно няма в нея, но така я знаят около мен - споменавала съм я при едни крилца... А рецептата ти е просто УНИКАЛНО вкусна - и сама си става :)!!

    ReplyDelete
  3. Lo immagino davvero buon questo maiale al forno piccante, deliziosa foto
    ciao

    ReplyDelete
  4. Oh that just looks finger-licking good! Great job, Mina, as always!

    ReplyDelete
  5. You did awesome job! It looks so moist and tasty!

    ReplyDelete
  6. Looks delicious!!! I've never cooked pork that way I don't think, but looks very exciting I wanna try it!!

    ReplyDelete
  7. Seriously, pork an vodka in one recipe! This is awesome and it looks so crispy and yummy...Ok I;m drooling now.

    ReplyDelete
  8. Stefania :) thank you!! Questa è una delle ricette più gustose per arrosto di maiale!! :) I hope I have said that's one of the best recipes for roasted pork I have tried...

    Thanks Kate!!! That's a good and lazy recipe :) and it almost cooks itself...

    Sandra, thanks - the meat is really tender, cooked that way!

    Kim, thank you!!! I love this recipe - the meat is really good that way :)

    Sandra - it's been such a fun to marinate the meat with the soy sauce and vodka :)... Oh ;) and there is a cup of beer also... (OMG :) I have written that as "BEAR" :))

    ReplyDelete
  9. Привет Мина,

    Попаднах случайно на блога Ви и не спрях, докато не разгледах и прочетох всичко :).
    Всичко е много красиво, стилно и си личи, че е правено с много любов и желание!
    Стомахчето ми си мечтае да ви дойде на гости ;).
    Непременно ще пробвам някои от нещата, които сте описали и ако се престраша ще споделя какъв е резултата ;).
    Благодаря за чудесните идеи и за това, че ги споделихте с нас! :)

    ReplyDelete
  10. Привет, Bubeto!! :)

    Благодаря за милите думи!!! Всички гости :)са винаги добре дошли!!! заповядайте!

    Много ще съм благодаря да споделите лични впечатления - ако решите да приготвите някоя от моите "кулинарни авантюри" :)

    ReplyDelete
  11. Благодаря за осчетоводяване на рецептата вкусно! Ще се опитаме да го подготвят скоро. Запази добрата работа и също да запазите осчетоводяване.

    ReplyDelete