Monday, January 31, 2011

Пиле с пет семена под тесто / Five Seeds Chicken Under Dough Top


Обикновено готвя пиле под тесто с пилешки гърди, гъби и топено сирене, но този път имахме останали само бутчета, гъби в близкия магазин нямаше и реших  да експериментирам с един :) "по-раздвижен" вариант - със семена...

I usually cook chicken pot pie, using chicken breasts, mushrooms and cream cheese, but this time we've got only chicken thighs and legs left and there hasn't been any mushrooms into the nearest grocery, so I've decided to experiment with a different  - seeds version :)



Необходими продукти:

4 горни или долни пилешки бутчета
1 голяма (или 2 малки) глави лук
2-3 скилидки чесън, разполовени
3 с.л. зехтин
1 чаша вода
1 дафинов лист
4-5 зърна бял пипер
2 с.л. тиквено семе, обелено и леко запечено
2 с.л.слънчогледово семе, обелено и леко запечено
2 с.л. сусам, леко запечен
2 с.л. ленено семе, леко запечено
2 с.л. маково семе, леко запечено
1 чаша бяло вино
1/2 ч.л. сол
1/2 опаковка топено сирене  
1 кора бутер тесто (400 г) 

Ingredients:
4 chicken thighs or legs
1 large (or 2 small) onions
2-3 cloves garlic, halved
3 tablespoons olive oil
1 cup water
1 bay leaf
4-5 grains white (or black) pepper
2 tablespoons pumpkin seeds, lightly roasted and peeled
2
tablespoons sunflower seed, lightly roasted and peeled
2 tablespoons sesame seeds, lightly roasted
2 tablespoons linseed, lightly roasted
2 tablespoons poppy seeds, lightly roasted
1 cup white wine
1/2 teaspoon salt
1/2 package cream cheese
1 puff pastry crust (400 g)


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 200 С.

Запичаме леко семената в сух тиган и оставяме настрани.

Задушаваме пилешките бутчета с лука, чесъна зехтина, водата, дафиновия лист и пипера за около 15-20 минути,  или докато остане само на мазнина. 

Method:
 
Preheat oven to 200 C.

Toast the seeds in a dry pan and leave aside.

Stew the chicken thighs with onion, garlic, olive oil, water, bay leaf and pepper for 15-20 minutes or until water evaporates.

Добавяме леко запечените семена, задушаваме още 2-3 минути и отстраняваме.


Add toasted seeds, stew another 2-3 minutes and remove.
Прехвърляме в подходящ съд за печене, поливаме с бялото винo и посоляваме.

Transfer to suitable baking pot, pour white wine and sprinkle with salt.


Добавяме и нарязаното на кубчета топено сирене (аз моето не го нарязах и то ми се позалепи за кората).


Add the diced cream cheese.
Надупчваме с вилица кората и покриваме с нея съда за печене, като притискаме добре тестото към съда

Punch holes into the crust with sharp fork and cover the pot with the crust, pressing the dough to the pot well.







Печем в предварително загрята на 200С фурна около 30 минути или до златисто кафяво, като след 15 минута при необходимост покриваме с хартия за печене, да не прегори. 

Bake in preheated to 200C oven for about 30 minutes or until golden brown, as after th 15th minute if necessary, cover with baking paper, to prevent burning.

Отстраняваме и оставяме на решетка да се охлади около 4-5 минути.

Remove and leave on wire rack to cool for about 4-5 minutes.










Получи се много интересно и леко :) "авангардно" на вкус ястие!! 

It is a very interesting and slightly :) "vanguard" to taste dish!!


Препечената и хрупкава коричка идеално допълва вкуса на крехкото месо, напоено с аромата на виното, топеното сирене, лука и семената...

Roasted crispy crust perfectly complements the taste of lean meat - wine-impregnated, melted cream cheese and stewed onions and seeds... 


Сервираме топло с прясна салата или гарнитура по желание...


Serve warm with fresh salad or preferred side dish.


18 comments:

  1. Много вкусно! Амам много! :)Никога не съм готвила такова пиле! Явно трябва да опитам! :)
    Поздрави
    Маги :)

    ReplyDelete
  2. Oh wow this looks so heavenly! The chicken lookss flavourful and I just love the dough on top. It looks warm and comforting! What a perfect meal :)

    ReplyDelete
  3. What a wonderful idea to use seeds. It looks so tasty.

    ReplyDelete
  4. Yummy..this is so interesting Mina..Loving the photos as always stunning, and recipe is just to die for! Delicious!!!

    ReplyDelete
  5. Много вкусно изглежда, Мина!
    Никога не съм опитвала пиле със семена в тесто, ще трябва да се пробва тази рецепта :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  6. Еееее,една от друга по-интересни идеи ти хрумват!
    Великолепно изглежда пилешкото с тази златиста, хрупкава къщурка!Комплименти!

    ReplyDelete
  7. Много интересна рецепта, никога не съм яла/приготвяла пиле по този начин, но мисля да опитам рецептата ти. Благодаря,че я сподели с нас!

    ReplyDelete
  8. МИНА пак ни изненада със страхотна рецепта толкова зашеметяващо езглежда.Ще я пробвам със сигурност:)
    Поздрави ZI4E

    ReplyDelete
  9. Super ukusno izgleda...great job:)

    ReplyDelete
  10. Mina-This is the most unusual chicken dish I have ever seen. Love all the mixture of seeds, and the creamy goodness from the cheese. The best part is the puff pastry topping that brings it all together!...Yumm!
    Mina-I have an award for your to pick up at my blog!

    ReplyDelete
  11. Chicken under a flaky dough crust is awesome. That crust looks like it'll melt in your mouth and love that you're using chicken thighs. Dark meat usually gets a bad rap.

    ReplyDelete
  12. Oh, my, this looks SO delicious! I love the crunchy addition of seeds and that pastry crust is beautiful!

    ReplyDelete
  13. This dish sounds so different, yet sooo good! And the pastry is yummylicious!

    ReplyDelete
  14. Ммм, много вкусно изглежда! Прекрасни снимки си направила! Поздравления :)

    ReplyDelete
  15. Magdalena, благодаря!! Много се хареса така пилето вкъщи :) ще се радвам да споделиш - ако го приготвиш...

    Tes - thank you!! The dough matches perfectly the chicken meat and seeds...

    @ briarrose - I merely couldn't found mushrooms that evening, but that's been :) a lucky loss.

    Thanks, Sandra!!! I've been actually surprised how tasty that combination is :))

    Пепи, благодаря ти!! Учудващо добре се получи :)) чак и аз се изненадах.

    Еликсирче - благодаря, мила!! Просто се наложи да импровизирам :) не беше нарочно... Но то пък взе, че стана вкусно ;)

    Благодаря, Мария!!! И аз не бях :)) но се хареса вкъщи... Ще се радвам да чуя мнението ти!

    ZI4E, благодаря!!И себе си изненадах :)) добре, че беше приятно...

    Irena :) hvala!! It's really intriguing as a taste :)

    Elisabeth - thanks! The puff pastry topping is my favorite :) too!! And many, many thanks for your wonderful award my dearest friend!!!! That means sooooo much for me!!!

    Sandra, thank you!! I am used to cook the whole chicken, as the kid adores the thighs and legs :)

    Thanks Lizzy!!!! Seeds add very special flavors to the meat..

    Kate - thank you!!! It's been surprisingly good :)) to me too.

    fedora - благодаря за милите думи!! Само вечер имам време да готвя (и снимам) и снимките ми, освен че са много :) аматьорски, са предимно :)) вечерни...

    ReplyDelete
  16. Your pictures make my mouth water. The color is so vibrant. Fantastic recipe. Puff pastry makes everyone happy.

    Kristi

    ReplyDelete
  17. Unas recetas realmente ricas.
    Besitos.

    ReplyDelete
  18. Yummy..this is so interesting Mina..Loving the photos as always stunning, and recipe is just to die for! Delicious!!!

    ReplyDelete