За Бъдни Вечер вкъщи пожелаха пита, която да не е пак содена, а с мая и яйца и още нещно :), но пък да си е типично българска (ама без мерудии!!)... А :) и да е с формата на коледна звезда... Затова реших да импровизирам със Сусамена пита...
Необходими продукти:
За тестото:
2 ч.ч. хладко прясно мляко
1 с. л. захар
4 яйца
2 - 3 с. л. олио
1 кг брашно
10 г суха мая (или 1 пакетче)
1 ч. л. Сол
50-60 г масло, разтопено
½ чаша сусам, предварително леко запечен
За глазурата:
1 яйце на стайна температура, леко разбито
Сусам (суров) за поръсване
Начин на приготвяне:
От брашното отделяме 1 чаша - за доомесване и разточване.
В голяма купа или купата на електрически миксер разбъркваме хладкото мляко, захарта, яйцата и олиото.
В отделна купа смесваме 2 чаши от останалото брашно и сухата мая и добавяме към разбърканите вече съставки. Разбъркваме с миксера на средна скорост и оставяме сместа да отпочива непокрита за около 10 минути.
Останалите около 2 чаши брашно разбъркваме в отделна купа със солта.
След като сместа с маята е престояла около 10 минути, добавяме постепенно останалото брашно и солта, разбърквайки с миксера на ниска степен и приставките за тесто, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата.
Ако тестото е твърде меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако е твърдо, прибавяме 1-2 с.л. хладко мляко.
Прехвърляме тестото в голяма купа, намазнена добре, покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме да втасва на топло за около 30-ина минути, или докато почти удвои обема си.
Разточваме първата кора с дебелина около 1.5 см., намазваме с разтопено масло и поръсваме обилно с предварително леко запечен сусам.
Разточваме и втората кора с приблизително същите размери и нанасяме с помощта на точилка върху първата (като след това с ръце разтягаме втората кора, за да изравним по размер с първата). Отново намазваме с масло и поръсваме със сусам.
Повтаряме процедурата и с третата кора.
Ако сусамената пита е за Бъдни Вечер (въпреки че не е постна) J, за Коледа или Нова Година - приготвяме късметите и паричката.
Нарязваме наложените кори на 8 или 12 равни триъгълника в зависимост от големината и дълбочината на съда в който ще печем питата.
Подреждаме в тава, предварително застлана с хартия за печене или добре намаслена и набрашнена, като оставяме малко място между отделните парчета.
*** Моята тава не е особено голяма, затова не успях да се развихря в подреждането на отделните триъгълници като коледна звезда, че и дори съм пропуснала да снима питата преди да втаса…
Покриваме тавата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме на топло отново за около 30-ина минути да втасва, или докато удвои обема си.
Печем в предварително загрята на 160-170 градуса фурма за около 35-40 минути, или до златисто, като след първите 20 минути покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио, за да не прегори.
Отстраняваме и оставяме да изстине за около 5 минути, след което изваждаме от тавата.
Ако няма да сервира питата веднага, завиваме в памучна кърпа и съхраняваме на стайна температура.
Невероятно вкусна пита, достойна да краси празничната ни трапеза, но абсолютно подходяща за закуска или като хляб с вкусен обяд или вечеря с любими хора :)
Прекрасна пита!
ReplyDeleteА и хубава идея за късметчетата!
Весели празници!
This is so pretty!
ReplyDeleteDani - Благодаря ти!! Не я докарах на вид както точно ми се искаше :)), но пък поне на вкус си струваше...
ReplyDeleteKate - thanks :) I have just told Dani, that I haven't succeeded in shaping the loaf exactly as I've wanted, but it's been at least tasty :))