Чаша горещ шоколад с глътка мляко и капачка Бейлис - и ароматни мъфини с круша, крем сирене и сушени череши... Почти не се сещам за по-греховно и блажено начало на работния ден!!
Не че бях планирала подобна съдба за вариациите си по рецептата за Мъфини с крем и круша на Еликсир @ Кулинарен Еликсир, но батерията на фотоапарата ми падна, а зарядното се оказа забравено в офиса :) и, за да успея да направя някакви снимки, се наложи да отмъкна тайно няколко мъфина...
Наистина много сполучлива комбинация от вкусове и аромати.
Необходими продукти:
За тестото:
1 бр. масло (125 гр.)
2/3 чаша захар
3 яйца
½ чаша течна сметана
1 ½ чаша брашно
1 бакпулвер
1 средно голяма круша, обелена, почистена и настъргана на едро ренде
½ чаша нарязани орехи (по желание)
За крема:
1 опаковка (175 гр.) крем сирене Филаделфия
1/3 чаша захар
1 малко яйце (или ½ голямо) леко разбито с вилица
1 средно голяма круша, обелена, почистена и нарязана на дребни кубчета
½ чаша нарязани на дребно сушени череши
1-2 прахчета ванилия
За топинга (по желание):
1 чаша подсладена течна сметана
10-ина сушени череши, разрязани на половина
Начин на приготвяне:
На крема:
Разбиваме крем сиренето и захарта
Добавяме яйцето, предварително разбито леко с вилица и разбиваме добре.
Добавяме ванилията и нарязаната на кубчета круша и отново разбиваме. Оставяме настрани.
На тестото:
Разбиваме в отделна купа с миксер маслото и захарта на пухкав крем.
В отделна купа смесваме яйцата и течната сметана, разбиваме с вилица и добавяме към разбитито масло.
Смесваме брашното и бакпулвера и добавяме към разбитите съставки. Разбъркваме на средна скорост с миксер и приставки за тесто.
Добавяме настърганата на едро круша (и ядките по желание) и отново разбъркваме.
На мъфините:
Поставяме хартиени рингове във формите за мъфини или намасляваме формите добре.
Сипваме от тестото до половината на формите.
Разпределяме крема по равно между всички мъфини.
Печем в предварително загрята до 180С фурна 25-30 минути или докато клечка забодена в средата на мъфин излиза суха.
Изваждаме и охлаждаме поне 5 минути, преди да извадим мъфините от формичките.
Поставяме хартиени рингове във формите за мъфини или намасляваме формите добре.
Сипваме от тестото до половината на формите.
Разпределяме крема по равно между всички мъфини.
Печем в предварително загрята до 180С фурна 25-30 минути или докато клечка забодена в средата на мъфин излиза суха.
Изваждаме и охлаждаме поне 5 минути, преди да извадим мъфините от формичките.
Чудесни мъфини!
ReplyDeleteКомбинацията от крем сирене и круши е прекрасна, а ако се добавят сушени череши става сигурно още по-хубаво! :-)
Благодаря Ирина!!
ReplyDeleteЗаслугата за фантастичната комбинация от круши и крем сирене е изцяло на pure elixir :)и според мен тя трябва да си я патентова, защото е уникално вкусна!! Вкъщи мъфините много се харесаха :)
Скъпа Мина,точно тези мъфини поставиха началото на нашето приятелство!Много мило ми стана да се върна пак на тази твоя публикация,и отново изречението в началото предизвика в мен усмивка!Едва ли би могло да се опише по-точно!
ReplyDeleteПоздрави най-сърдечни!
Еликсирче, няма по-добри мъфинки от тези твоите!!! И до днес държат челната позиция на Топ 3 мъфин класацията ни :) Наистина уникална рецепта!!! А и ми е много специална, защото стана повод за приятелството ни!
ReplyDelete