Thursday, May 5, 2016

Агнешко по римски или Abbacchio alla Romana / Roman Roast Lamb


Агнешкото е месо, което рядко се приготвя вкъщи и затова винаги ми се ще да пробвам нещо по-различно и екзотично :)
Тази година за празниците вниманието ми привлече идея за приготвяне на агнешко, която с доста зор открих защо се счита за римска...
Abbacchio - агне сукалче - се счита за римски пролетен деликатес от древни времена, който и в наши дни често се приготвя за Великденските празници. Чесновата паста с аншоа, с която е подправено месото, освен че придава приятен пикантно солен вкус на агнешкото, е своеобразна съвременна алтернатива на Гарум - ферментирал рибен сос, широко използван в древните римски ястия...
Та след обстойно изследване на предложенията по темата, успях да постигна перфектния за вкуса ни римски привкус ;)

Необходими продукти:

1 агнешки бут с кост, около 2.5 кг
6-10 филета аншоа (или, да ме прощават римляните ;), 4-5 тънки ленти бекон - за нелюбителите на риба)
10-12 зелени маслини
2-3 стръка свеж розмарин
5-6 листа салвия (градински чай)
5-6 скилидки чесън
50-60 мл зехтин
2-3 с.л. винен оцет
250 мл бяло вино (или вода)
1.ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. едро смлян черен пипер, или на вкус

5-6 средно големи пресни картофа, разполовени, пропускаме при КЕТО
4-5 бейби моркова, обелени - пропускаме при КЕТО
2 глави чесън, разполовени през средата
150-200 г дребни печурки, по избор
1-2 цели стръка свеж розмарин

За марината: 
2-3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. морска сол
1 с.л. свежи листенца от розмарин, или 1/2 ч.л. сух
2-3 свежи листа салвия, нарязани на ситно, или 1/2 ч.л. суха
1-2 дафинови листа
2-3 скилидки чесън, смачкани (притиснати с плоската страна на острието на ножа)
5-6 зърна черен пипер, цели
2-3 зърна бахар, разпукани (притиснати с плоската страна на острието на ножа)
100 мл бяло вино (или вода)
4-5 с.л. винен оцет оцет

Начин на приготвяне:

Мариноваме агнешкия бут, като най-напред добре измиваме и подсушаваме с кухненска хартия.и пробождаме шахматно с остър нож на дълбочина около 2-3 см.
Намазваме от всички страни със зехтин и поръсваме със зелените подправки и солта.
Поставяме в дълбок съд, добавяме дафиновите листа, скилидките чесън, зърната пипер и бахара.
Поръсваме с оцета, поливаме с бялото вино и оставяме за през нощта да се маринова в хладилника, като е добре да го обърнем няколко пъти, за да се маринова месото от всички страни.
Изваждаме агнето от хладилника поне 1 час преди да го печем.
Загряваме предварително фурната до 220С.
В блендер смиламе листата от поне 2 клонки розмарин, салвията, чесъна, 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. пипер.
Добавяме филетата аншоа, маслините, половината от зехтина и блендираме до хомогенна паста.
Отцеждаме агнешкия бут от марината и го поставяме в голяма тава,  поръсваме с оцета, натриваме обилно с пастата, поръсваме с останалия зехтин, останалата сол и черния пипер и поливаме с виното.
Печем 20 минути в предварително загрята до 220С фурна, след което редуцираме температурата до 180С и печем 1 час за розово, 1 час и 15 минути за средно изпечено или 1 час и 30 минути за по-изпечено, като от време на време поливаме с мазнината от печенето и ако е необходимо - доливаме по малко със затоплена вода.
Около 40 минути преди агнешкото ни да е готово, добавяме отстрани в тавата картофите, чесъна, морковите, гъбите и клонките розмарин, поръсваме с мазнината от печенето и сол и пипер на вкус - и печем, докато агнешкото е готово по наш вкус.
Покриваме изпечения бут с фолио и оставяме настрани да отпочине 15-20 минути.
Нарязваме и поднасяме със запечените зеленчуци, розмарина, чесъна, гъбите и соса от печенето.
... и с неизменната Великденско-Гергьовденска плънка с ориз, месце, гъбки и зеленийки, без която празниците просто не са същите ;)





8 comments:

  1. Complimenti per la ricetta davvero brava! Un ottimo abbacchio alla romana, gustoso e ben insaporito! Bacione Mirta

    ReplyDelete
  2. Едно от най - вкусните меса, приготвено по впечатляващ начин!
    Поздравления!

    ReplyDelete
  3. Много интересна рецепта, Мина!
    С анщоа правят италианците и доматен сос
    и на мен много ми допада!
    Хубав празник!

    ReplyDelete
  4. агънце-сукалче....нямам думи.

    ReplyDelete
  5. Твърде различен вкус...да, бих опитала, но не бих се осмелила да приготвя и за домашните, традиционалисти са си:)

    ReplyDelete
  6. Прекрасна рецепта за сезона на агнешкото! Малко по-различна, но много апетитна.Поздравления!

    ReplyDelete
  7. Мина,
    чудесни празнични рецепти - коя от коя по - хубави.И интересни.И кифличките с крем, и венецът с кашкавал, и козунаците, и агнешкото.Всички тези рецепти са впечатляващи и много вкусни.Не съм правила агнешко по римски.Но това месо носи много и различни подправки.
    Поздрави и честити празници !

    ReplyDelete
  8. Без съмнение е било знаменателно и запомнящо се агнешко,Мина,винаги го приготвяш по уникален начин и толкова апетитно,моите адмирации!

    ReplyDelete