Tuesday, May 3, 2016

Домашен козунак на конци / Braided Easter Cake



Всяка година напоследък приготвям поне по една нова рецепта за козунак, освен вече традиционните вкъщи - със заквасена сметана и с шампанско и ягоди - но тази година, след страхотния Козунак с цедено кисело мляко, нямаше как да подмина километричните конци в козунака на Ина - с леки изменения и скромно редуцирана наполовина рецепта :))

Ако случайно все още не ви е дотегнало от козунаци и решите да си спретнете един и за Гергьовден ;),  горещо ви го препоръчвам - пухкав, вкусен и с мноооого конци!!

Необходими продукти:

450 мл прясно мляко, затоплено
4 яйца + 1 жълтък
360 г захар
20 г (1/2 кубче) кубче жива мая (или 7 г суха мая)
110 г масло, разтопено
1 с.л. чист екстракт от ванилия
настърганата кора на 1/2 лимон
1 - 1.2 кг брашно за козунаци на София Мел
1/2 ч.л. сол

За плънката
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
100 г стафиди
1 с.л. ром
100 г орехи, нарязани на едро
50 г захаросани корички

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2-3 с.л. перлена захар на големи кристали
2-3 с.л. филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Накисваме стафидите в  прясно изцедения сок от 1/2 лимон и 1 с.л. ром за поне 2 часа и от време на време разбъркваме.
В контенейра на хлебобекарната добавяме яйцатa, захарта, затопленото прясно мляко, наронената свежа мая, солта, ванилията и настърганата кора на 1/2 лимон - активираме програма „Тесто“ и оставяме 4- 5 минути, докато продуктите се смесят и маята се разтвори.
Добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко и еластично тесто, което само се отделя от стените на контейнера. В зависимост от големината на яйцата може да е необходимо да се добави малко повече или малко по-малко брашно...
Добавяме на части разтопеното масло, като след всяко добавяне отново изчакваме да се поеме от сместа.
Прекъсваме програмата, стартираме я отново и изчакваме да приключи. Ако тестото не е втасало достатъчно - трябва поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна.  Или оставяме в хлебопекарната при затворен капак и без да я изключваме, докато достигне желания обем.
Полученото количество тесто е достатъчно за 2-3 средно големи козунака или 6 малки - аз приготвих 1 среден и 3 малки ;)
Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на 3 за средно големи и на 6 за малки козунаци.
От всяка топка оформяме с ръце дълъг фитил, поръсваме със стафиди, орехи и захаросани корички (или плънка по избор), усукваме и сплитаме по следния начин :)
Подреждаме козунаците на разстояние в тава, покрита с хартия за печене, като между всеки прегъваме 10 см стена от хартията за печене.
Оставяме на топло да втасат или пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвоят обема си.
В малка купа или чаша разбиваме белтъка, намазваме втасалите козунаци и поръсваме с перлена захар и филирани бадеми.
Връщаме обратно във фурната, превключваме на 110С или 100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
Превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем поне още 20-25 минути за средно големите и 1520 минути за индивидуалните козунаци, като покриваме с алуминиево фолио - да не прегарят, ако е необходимо. Проверяваме с дървен шиш, дали са изпечени - шишът трябва да излиза без полепнали по него трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути да се охладят върху решетка.


Ако искате да се насладите на километричните конци - разчупете още топли, но не горещи ;)


6 comments:

  1. mamma mia che bontà un modo straordinario e soffice per iniziare la giornata. bacione Mirta

    ReplyDelete
  2. Разкошен! Ще запомня този начин за сплитане :) лесничък ми се вижда и никога до сега не съм оформяла така с един фитил козунака ;) Бих врътнала една доза и за Гергьовден ... а ... и още нещо ново открих за мен ... намазването с разбит на пяна белтък :) нищо не се губи! Единствено ще променя месенето. На ръка ще е ... нямам машина :(
    Разкошен!

    ReplyDelete
  3. Страхотен е, Мина!

    ReplyDelete
  4. Tsoureki as we say in Greece!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  5. Пак с изнамерила интересна плетка,Мина,а козунаците са станали освен красиви и с безкрайни конци,както винаги при теб!Изкусен майстор си им открай време!

    ReplyDelete
  6. Радвам се, като попадна на добре описана рецепта и най-важното реално изпробвана. Единствено, аз не бих сложил повече от 310 грама захар и наистина с масовите яйца по 55 грама ще е нужно поне 1200 грама брашно.

    ReplyDelete