Аромат на печени дюли, примесен с дъх на свежи борови иглички - ухае на дом, на семеен уют и надежда... Ухае на Коледа!!
Време за споделяне и време за подаръци :)
А ако с подаръците за близките успеем да подарим и надежда и върнем усмивката на поне едно детско личице - значи сме помогнали на Коледната магия да продължава да се случва!!
И ако още се чудите какви по-специални подаръци да изберете за специалните за вас хора, ви предлагам да разгледате предложенията от Коледната благотворителна инициатива на Ffarmhopping.
Можете да изберете от общо седем благотворителни кутии - Пожелание за здраве, Вино за ценители, Хубави мезета за хубаво вино, Пълно меню за Бъдни вечер, Коледна вечеря с пуйка, Коледна вечеря със свинско и Подслади Коледата - които за допълнително удобство са окомплектовани с опаковъчна хартия и панделка и съдържат изпитани тематични рецепти от кулинарни блогъри!!
А в кутията Коледна вечеря със свинско е включена и моята рецепта за Печено свинско с тъмна бира, която горещо препоръчвам :)
Ако изберете да празнувате Коледа със здравословна и чиста храна от Ffarmhopping - ще спестите време, като изберете измежду подбрани качествени български продукти и ще подкрепите малките семейни ферми. И ще направите добро!! Част от приходите от благотворителните Коледни кутии на Ffarmhopping ще бъдат дарени на Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”
Нека заедно подарим за Коледа удоволствие на близките си и надежда на хората в нужда!! И нека Коледният дух не ни напуска през цялата година :)
А докато тръпнем в очакване на Коледните празници, ви предлагам да си приготвим най-вкусните печени дюли :)
Моите са от платформата на Ffarmhopping - от ферма "На Нивата", уникално сочни, ароматни и с вкус на истински дюли от градината на баба :)
Необходими продукти:
2 зрели дюли
50 г орехи
50 г стафиди (или сушени плодове по избор, нарязани на дребно)
4 с.л. мед
4 ч.л. ром
4 х 1/2 ч.л. чист екстракт от ванилия (или семенца от шушулка, разтворени в рома)
4 гвоздейчета карамфил
1 с.л. канела на прах
4 щипки индийско орехче на прах
4 звездички звезден анасон
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 180С.
Застиламе дъното на дълбока тавичка с хартия за печене и оставяме настрани.
Измиваме дюлите, подсушаваме с кухненска хартия и разполовяваме.
Почистваме внимателно от семената и дръжките и с лъжичка за пъпеш издълбаваме "кладенче".
Пълним всяка от половинките дюля с орехи и стафиди, забиваме по едно гвоздейче карамфил, добавяме рома, ванилията и меда, поръсваме с канела и индийско орехче и бодваме по една звездичка анасон.
Покриваме тавата с алуминиево фолио, като се стараем да не се докосва до дюлите и печем в предварително загрята до 180С фурна 30 минути.
Отстраняваме фолиото и печем дюлите още 10-15 минути, или до златист загар.
Преди да поднесем, поливаме със соса от печенето.
Невероятно е колко са вкусни - нежни, сочни и ароматни - а след няколко часа са вече абсолютно божествени :)
Аромат, хармония и красиви снимки :)
ReplyDelete