Искрено съжалявам, че все не ми достига време да приготвям ежедневно домашен хляб - има някаква магия в сътворението му. А ароматът на прясно изпечен домашен хляб?! - сгряваща душата емоционална плетеница от спомени и асоциации - за роден дом, за безгрижно детство, за семеен уют и за изконни традиции - кара те да се чувстваш част от единно, могъщо и неизменно родово цяло и някакси духовно пречистен и презареден.
Обичам да приготвям хляб!
А идеята за домашни франзели ме грабна веднага щом ги мернах някъде във ФБ и почти нищо не съм променяла по рецептата - само замесих тестото в машината за хляб и оформих багетите малко по-нетрадиционно :)
Необходими продукти:
100 мл хладка вода
20 г свежа мая (или около 7 г. суха)
1 ч.л. захар
200 мл прясно мляко
1 яйце
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
600-650 г брашно
за поръсване:
30 г разтопено масло
2-3 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Приготвяме тестото в машината за хляб на програма "тесто", като първо добавяме разтворената в хладката вода мая, захарта, млякото, яйцето и олиото.
Прибавяме постепенно пресятото брашно и солта до получаване на гладко тесто, което само се отделя от стените (около 600-650 г).
Оставяме програмата да размеси тестото, което при моята машина продължава 20 минути, като междувременно загряваме фурната на 40С.
Приготвяме си плитка правоъгълна тава и ролка хартия за пачене.
След като машината престане да меси тестото активно, изсипваме тестото върху леко набрашнен работен плот, разделяме на 6 равни части и покриваме с памучна кърпа.
Разтегляме всяка от частите внимателно на лента и с помощта на дланите си разточваме като "фитил" с дължина около 30 см (или според размера на тавата).
Подреждаме оформените вече багети в застлана с хартия за печене тава, като оформяме прегради от хартията между багетите - нещо от типа на: преграда - багета, преграда - багета ;)
Оставяме да втасат в подгрятата до 40С фурна за 10-15 минути.
Изваждаме багетите и загряваме фурната до 200С.
Намазваме всяка от багетите с разтопено масло, през подходяща дантела поръсваме през сито с брашно и внимателно отстраневаме дантелата.
Печем в загрята на 200С фурна около 20-25 минути, или до златисто-кафяво, като на дъното на фурната поствяме съд със студена вода.
Поднасяме топли!
Грабна ме с тези снимки! Обичам да приготвям домашен хляб, но за съжаление не много често:(
ReplyDeleteВесели празници от мен!
Мина, нямам думи! Фантастична идея и прекрасно изпълнение!
ReplyDeleteТолкова са красиви, че само с гледане човек може да се насити! Но пък такъв аромат, как да не си вземеш :)
И всичко казано за приготвянето на домашен хляб е вярно, това е част от домашния уют :)
Въпреки, че и аз нямам възможност да правя хляб, за следващия път ще грабна идеята :)
Сърдечни поздрави!
Мина, прекрасно изпълнение, багетите са приказни, поздравления!
ReplyDeleteФантастична идея и изпълнение! Искрено се възхищавам, като видя нещо толкова семпло и в същото време ефектно! Поздравления!
ReplyDeleteМного красиви, много специални, невероятна си, Мина! Поздрави!
ReplyDeleteЕ,не..ти ме уби направо...толкова красиви багети не бях виждала,като бродирани са,Мина!И то така си ги пекла с шарката без да се развали тя от печенето,бравос,много,много съм впечатлена!Несъмнено вкусни багети,мекички отвътре и толкова блазнещи окото с този фин ажур,поздравления,мила!Прегръдка от мен за цялото мило семейство!
ReplyDeleteLove the presentation.. so neat with the patterned flour!
ReplyDelete