Wednesday, April 23, 2014

Пълнен агнешки бут / Stuffed Leg of Lamb



Необходими продукти:

1 агнешко бутче, около 1.5 кг
60-80 мл зехтин
1ч.л. едро смляна морска сол
1 ч.л. прясно смлян пипер
1-2 стръкчета свеж розмарин
3-4 скилидки чесън, разполовени

За плънката:
100 г (около 1/2 ч) ориз, измит обилно под течаща вода
100 г свинско филе, нарязано на кубчета
100 г гъби, нарязани на кубчета
50 г маслини, без костилките и нарязани
2-3 с.л. зехтин
1/2 малка глава (или 1/4 голяма) лук, ситно нарязан
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
3-4 стръкчета пресен магданоз, нарязан на ситно
1-2 стръкчета пресен джоджен, нарязан на ситно
прясно смлян пипер, на вкус
едро смляна морска сол, на вкус
100 мл (около 1 ч) вода, или пилешки бульон

За пикантните картофки:
1 кг пресни бейби картофки
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, пресован
1 стръкче свеж розмарин, само листата
едро смляна морска сол, на вкус



Начин на приготвяне:

На плънката:
Загряваме в тиган с тежко дъно зехтина на средно силен огън и запържваме лука и свинското месо за 4-5 минути.
Добавяме гъбите и отново запържваме, докато остане само на мазнина, около 4-5 минути.
Добавяме ориза и запържваме за минута-две и доливаме постепенно водата, като след всяко доливане изчакваме да се поеме от ориза.
Поръсваме с магданоза и джоджена и подправямесъс сол и пипер на вкус.
Разбъркваме, отстраняваме от огъня и оставяме настрани да се охлади.

На агнешкия бут:
Накисваме бутчето във вода и 2-3 с.л. оцет за 15-20 минути, или докато приготвяме плънката.
Измиваме обилно със студена вода и подсущаваме върху кухненска хартия.
Поставяме в плитка тава с повърхностната мазнина надолу и с остър нож разрязваме месото до костта - от широката към тясната страна на бута, след което внимателно обезкостяваме, като не отделяме костта напълно от месото, а оставяме прикрепена и обръщаме навън.
Поръсваме със солта и пипера и намазваме обилно със зехтин, като втриваме подправките и зехтина в месото.
Разстиламе охладена плънка и зашиваме с готварски конец, като се стрмим да запазим формата на бутчето.
Стягаме зашитото бутче с готварски конец и подпъкваме стръкчета розмарин и разполовените скилидки чесън под конците.
Загряваме фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Поставяме бутчето в застлана с фолио или хартия за печене плитка тавичка на средна скара и печем така 20 минути.
Намаляваме фурната на 180С или 160С с вентилатор  и печем още 1 час.
Изваждаме готовото бутче от фурната и покриваме с алуминиево фолио за 10-ина минути.

На пикантните картофки:
В дълбока купа поливаме картофките със зехтина, поръсваме с преования чесън, солта и пипера и разбъркваме, докато всички картофи се покрият с филм от мазнината иподправките.
Изсипваме в застлана с хартия за печене плитка тавичка, поръсваме с останалата в купата марината и поръсваме с листата от розмарина.
Около 45-50 минути, преди да е готово бутчето, пъхаме тавичката във фурната над бутчето и печем до златисто кафява коричка.


Отстраняваме старателно всички конци и поднасяме бутчето, нарязано на филийки, с пикантните картофки и зелена салата.



10 comments:

  1. Много апетитна рецепта, Мина! Харесвам агнешкото, приготвено по този начин като руло :) Приготвям подобно ястие вече две години и много добре се приема. За Гергьовден ще си припомня твоя вариант :)
    Позитивна седмица ти пожелавам! Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Прекрасна рецепта! Въпреки, че не консумирам агнешко с интерес разглеждам хубави рецепти! Поздрави от мен!

    ReplyDelete
  3. Чудесен агнешки бут! Мина, много ми харесва предложението ти, най-вече плънката, която е без дреболии. ;)
    Поздрави сърдечни!

    ReplyDelete
  4. Рецептата е страхотна,а изпълнението перфектно!
    Задължително ще се пробва тази вкусотия.
    Поздравления,Мина!

    ReplyDelete
  5. Мина, страхотно изглежда агнешкото ти! Дори тези, които не са почитатели на това месо, съм сигурна, се облизват съзерцавайки го!
    Сърдечен поздрав!

    ReplyDelete
  6. Мина,много е апетитно!
    Мога да го напълня само със спанак и ориз :)
    Чудесни снимки!
    Прегръдка!

    ReplyDelete
  7. Така мисля, че ще приготвя моята плешка за Гергьовден, много ми харесва и предполагам, че е много вкусно :) Благодаря за чудната рецепта!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  8. Просто невероятен! :)

    ReplyDelete
  9. Ето това се казва пир за всички сетива!
    Не само на козунаците им държиш края,скъпа,и то много здраво,но и агнешкото е винаги номер едно - не-ве-ро-ят-но е!
    Много,много,много и пак много апетитно,а представям си и колко ароматно,поздравления,ама най-искрени за майсторството!
    Поздрави на всички и до скоро! :))

    ReplyDelete
  10. This is so yummy looking - will be doing this with next leg of lamb I buy. Love your blog!

    ReplyDelete