Неустоима компилация от две любими рецепти - точно като за юбилейна 200 по ред публикация :) абсолютното шоколадово-карамелено прегрешение!!!
И ако се доверим на максимата, че признат грях - не е грях, то не е зле да побързам да изповядам съставките на това сладко провинение от шоколад с карамелен сос ;)
Необходими продукти:
За брауни основата се доверих отново на рецептата на Ирина от Чийзкейк брауни с череши.
За брауни слоя:
125 г масло
125 г тъмен шоколад (над 70%)
100 г захар
70 г кафява захар
2 яйца
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
щипка сол
80 г брашно
20 г какао
А карамеления сос с фъстъчено масло, заимствах от Надя - изпробван в торта, която и до ден днешен е в топ 5 класацията на любимите ни торти.
За карамеления сос с фъстъчено масло:
125 мл. сладкарска сметана
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. вода
2 с.л. фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме форма с размери 20 х 20 см, покриваме с хартия за печене дъното и стените и оставяме настрани.
На брауни слоя:
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и тъмния шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охладят за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес двата вида захар, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото и солта и ги добавяме към шоколадово-яйчената смес.
Разбъркваме внимателно, до получаване на хомогенна смес.
Изсипваме брауни слоя в предварително подготвената тавичка и разпределяме равномерно.
На карамеления сос:
В съд с тежко дъно карамелизираме до златисто кафяво захарта и водата.
Добавяме сметаната и разбъркваме енергично до усвояването й.
Прибавяме фъстъченото масло и отново разбъркваме, докато се разтопи.
Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.
Изсипваме карамеления сос върху брауни слоя и с помощта на нож за масло разбъркваме (от долу нагоре), докато постигнем мраморен ефект.
Печем в предварително загрята на 180С фурна около 35-40 минути, или докато клечка зазъби, забита в центъра, излиза само с няколко влажни трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно - поне 4 часа - и нарязваме на квадрати.
*** У нас процедурата с изчакването, разбира се, не беше спазена и крайните квадратчета бяха оценени на вкус след не повече от 10-15 минути...
А централните оцеляха още няколко часа, но подрязвани и подравнявани от главния дегустатор оттук-оттам - до степен на миниатюрност ;), което си личи и от снимките...
Но прегрешение или не :), браунито е невероятно!!!
Пак ще кажа ... боже ... каква вкусотия :)
ReplyDeleteИ как може още да не съм го направила ?
Правиш невероятни снимки Мина !
Честита юбилейна публикация, Мина! Нестихващо вдъхновение, безброй читатели и много успехи ти желая от сърце!
ReplyDeleteПочерпката, която си приготвила не би оставила равнодушен никой, сигурна съм в това. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
Уникален десерт, Мина, много богат и плътен вкус! Да ти е честита публикация №200 и още много по толкова.
ReplyDeleteСърдечни поздрави! :)
Това брауни все едно е пред мен! Невероятни снимки!!! Като за юбилей! Пожелавам ти още много по сто вкусотии и красоти! Поздрави!
ReplyDeleteНеустоими снимки! Чинията, съдържанието и шарките на покривката страшно си пасват! Прекрасно поднасяне, Мина! Направо ми иде да проям сладкиши! А и с тази карамелена нотка... И честита ти юбилейна публикация :) Още много такива и коя от коя по-интересна и красива! :)
ReplyDeleteСладко прегрешение наистина! Честит да е блога ти и да сложиш още една нула зад номера на публикацията :)
ReplyDeleteПоздрави!
Разкошен сладкиш, достоен за отбелязване на 200-та публикация! Желая ти още мнооого публикации!
ReplyDeleteНевероятно красиви и изкушаващи снимки!
Поздрави!
Честита юбилейна, 200 по ред публикация, Мина,
ReplyDeleteчудесно предложение, макар, че всяко едно от твоите е достойно да бъде такова...
Прегрешение или угощение - изглежда неустоимо!
Поздравления,
с пожелания за още творческо вдъхновение, лично удовлетворение и още много х200!, Диана
Ееееееми като не му направи брауни с размер 40х40 така ще подрязва човека,я! :) Представям си какъв аромат се е носел само,това е непосилна задача за един млад любител на сладкишите и не само,скъпа!Снимките са удивителни и пресъздават една такава уютна атмосфера на домашно десертче в компанията на чашка ароматно кафе-фантастично!
ReplyDeleteВсе още не смея да тествам поне един буркан фъстъчено,не знам защо съм си втълпила,че няма да ми хареса,все се заричам,че ще взема и на щадна държа го в ръката,връщам,пак взимам,пак връщам и накрая-не взимам.
Пък какво толкова му мисля на едно фъстъчено масло,край,след тези кадри заричам се ще взема :) .
Подстрекателка :) !
Прегръдка,мило другарче, и хубава юлска седмица на цялото фемили !
Честита 200-та публикация, Мина!
ReplyDeleteНека още много вкусни и изкусителни творения, като това тук, да ни радват очите от твоите странички! Бъди здрава, усмихната, вдъхновена и все така мила!
Прегръдка!
Мина, чудесни снимки, в които си уловила и предала цялото изкушение и аромат на сладкиша!
ReplyDeleteБраво, пожелавам ти нестихващо вдъхновение и много емоции със следващите 200!
Hi Mina, I was checking my reading list and saw your name and I immediately decided to check to see if you are still blogging. Sure enough, you certainly are...your new blog form is so bright and beautiful!
ReplyDeleteI love your delicious ooey-gooey scrumptious brownies and of course the perfect caramel peanut buttet sauce you serve with it. I made sure that I still follow you, but with the new Google follow I had to double check! Hugs,
От снимките се вижда ,че е чудно вкусно , а това подрязване и подравняване ме разсмя много :)) !
ReplyDeleteЧестита 200 - та публикация ! И още много , много !
Хубава събота ,Мина ! Поздрави !